Duur 01:20
Gepubliceerd op 22 maart 2018

De kracht van verbeelding

CliniClowns bestaat dit jaar 25 jaar. In die tijd hebben ze 1,2 miljoen zieke en gehandicapte kinderen waardevolle geluksmomenten bezorgd door de kracht van verbeelding. Sinds 2018 is Clinic Clowns samen gegaan met CareClowns en zetten zij zich niet allen meer in voor kinderen, maar ook voor mensen met dementie. Tijd voor MAX gaat met de CliniClowns op pad. 

Patch Adams

De Amerikaans arts-in-opleiding en clown Patch Adams benadert zijn patiënten in de jaren 60 als clown.  Straatartiest en clown Michael Christensen neemt dit idee van Patch over als zijn broer enige tijd in het ziekenhuis ligt. Hij zoekt hem op als clown om hem op te vrolijken en ontdekt dat afleiding en plezier belangrijk zijn voor kinderen die het moeilijk hebben. Hij wordt gevraagd door het ziekenhuis om op een open dag te spelen. Dat is zo’n succes dat georganiseerde clownsbezoeken aan kinderen in ziekenhuizen is geboren. In 1986 richt hij de Big Apple Clown Care Unit in New York op.

CliniClowns in Nederland

De positieve berichten bereiken al snel Europa. In Nederland wordt het initiatief door kinderoncoloog van het Emma Kinderziekenhuis en het kinder AMC opgepakt waardoor op 17 november 1992 de Stichting CliniClowns kan worden opgericht. Begin jaren 90 gaat de organisatie van start met 2 clowns, inmiddels zijn dit er 70.. Naast de bezoeken in het ziekenhuis, komen de CliniClowns ook bij kinderen en hun familie thuis en staan ze op evenementen.

Presentator en verslaggever Jack van Gelder is al 18 jaar nauw verbonden aan de organisatie. In 2000 meldt hij zich spontaan aan als ambassadeur en is nooit meer weggegaan. “CliniClowns brengen vrolijkheid en lichtheid. Ze laten kinderen echt even vergeten dat ze ziek zijn. Er is weer even lucht en ruimte en alles kan. Je ziet de kinderen opbloeien. Dat is prachtig om te zien. Elke keer als ik CliniClowns aan het werk zie, ben ik onder de indruk van hun liefde en toewijding.”

ClinicClowns

Ook voor mensen met dementie

Sinds 2018 spelen de CliniClowns ook voor mensen met dementie. Om hen weer even naar het ‘nu’ te halen, écht contact met ze maken en hen de nodige ontspanning en kracht te geven. Stichting CareClowns voegt daarvoor in bij CliniClowns en ambassadeur Astrid Joosten is mee verhuisd. Zij ontdekte de kracht van verbeelding tijdens de bezoeken aan haar moeder, die jarenlang in een verzorgingshuis voor mensen met dementie woonde.

CliniClowns

CliniClowns zet zich sinds 1992 in voor zieke en gehandicapte kinderen. Door écht contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten zorgen de CliniClowns ervoor dat deze kinderen weer even kind kunnen zijn. Een ontmoeting met een CliniClown heeft effect: kinderen ervaren bijvoorbeeld minder stress en angst.

De CliniClowns spelen in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online. De clowns gaan vanaf dit jaar ook naar zorginstellingen voor mensen met dementie. Daar zetten zij hun verbeeldingskracht met liefde en respect in om het isolement en de eenzaamheid te verzachten.

Tijd voor MAX staat op donderdag 22 maart 2018 in het teken van CliniClowns. Te gast is onder andere Jack van Gelder. U maakt kennis met de 3-jarige Emma. Ze heeft leukemie. Het bezoek van de CliniClowns helpen Emma haar ziekte even vergeten.

Steun CliniClowns

CliniClowns geven zieke en gehandicapte kinderen en ouderen met dementie vrolijkheid, ontspanning, zelfvertrouwen, kracht, verwondering en warmte. Door echt contact te maken en hun verbeeldingskracht in te zetten zorgen de CliniClowns voor waardevolle geluksmomenten. Steun de CliniClowns. Bel 0800 – 1336 (gratis) of word donateur via de website.

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door CliniClowns.)

Geef een reactie

Reactie

    Miamia says:

    Cliniclowns doen fantastisch werk maar voor ouderen met deme natie zijn er al heel LAN de mimakkus clowns.

Bekijk ook

Meer