Dansen helpt tegen veroudering

Dansoefeningen zijn één van de meest effectieve manieren om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Dit melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Human Neuroscience.

Dansen of fitness

Om de invloed van bewegen op veroudering te onderzoeken, hebben de Duitse wetenschappers proefpersonen van gemiddeld 68 jaar gedurende 18 maanden aan een wekelijkse danscursus of algemene fitnesscursus laten deelnemen. Uit het onderzoek blijkt dat dansen de veroudering het best tegengaat. De ouderen die mee hebben gedaan aan de danscursus, kunnen na het anderhalf jaar durende trainingsprogramma bijvoorbeeld veel beter op één been balanceren dan daarvoor.

De effecten van dansen

Het positieve effect van dansen komt doordat de hippocampus wordt versterkt. Dit is het gedeelte van het brein dat betrokken is bij het geheugen en het evenwicht. Aan het einde van het onderzoek blijkt uit hersenscans dat het volume van de hippocampus bij de dansdeelnemers is gegroeid. Volgens hoofdonderzoekster Karthrin Rehfeld bewijst dit onderzoek dat dansen een van de meest effectieve manieren is om ouderdom tegen te gaan.

Afwisseling in lichaamsbeweging

Volgens Rehfeld heeft de positieve uitkomst te maken met de afwisseling in lichaamsbeweging bij dansen. “We leerden de ouderen die deelnamen aan de dansgroep steeds nieuwe dansroutines in verschillende genres, zoals jazz, latin en linedance. De grootste uitdaging voor de deelnemers was het uitvoeren van de routines onder tijdsdruk, zonder aanwijzingen van de instructeur,” aldus Rehfeld tegen Engelstalige nieuwssite EurekAlert.

Danst u weleens?

(Bron: NU.nl, Frontiers of Human Neuroscience)

Geef een reactie