Bloeddonoren gezocht

Elke dag hebben honderden mensen in Nederland bloed nodig. Zelfs 1 op de 4 Nederlanders heeft ooit in zijn leven bloed nodig. Dat bloed komt van de ruim 400.000 Nederlandse bloed- en plasmadonoren. Op Wereld Bloeddonordag, dinsdag 14 juni 2016, worden deze vrijwilligers bedankt voor hun inzet.

Opening in Nederland

Wereld Bloeddonordag wordt ieder jaar op 14 juni gehouden. Dit is de geboortedag van de ontdekker van de bloedgroepen, de Oostenrijks-Amerikaanse arts Karl Landsteiner. Dit jaar is de 12e editie. Elk jaar wordt de opening in een ander land houden. Dit jaar is Nederland aan de beurt. Koning Willem-Alexander opent deze dag bij de bloedbank in Amsterdam. Met het organiseren van deze dag wil de VN-gezondheidsorganisatie WHO aandacht vragen voor het belang van het geven van bloed.

Regels

Aan het geven van bloed gelden in Nederland specifieke regels. Er zijn reden waarom u wel of (tijdelijk) geen bloed mag geven. Zo gelden er voor (homoseksuele) mannen en vrouwen een aantal regels. Ook als u regelmatig het buitenland bezoekt, kan dit een belemmering zijn om donor te worden. Op de website van Sanquin kunt u een donortest doen om te zien of u in aanmerking komt.

(Bron: ANP, Sanquin)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Wat mij zeer tegen de borst stuit, is: Dat bloeddonoren in Nederland, geheel belangeloos en gratis bloed afstaan, terwijl Sanquin maar liefst 2 directeuren handhaaft, die elk van hen een salaris van meerdere tonnen per jaar ontvangt. Waarom moeten donoren gratis een grondstof leveren, terwijl een bedrijf, stinkend rijk wordt. Als Sanquin massaal geld verdiend aan het bloed, dat door anderen gratis verstrekt wordt, is dit een schande. Ik vind, dat het management van non-profit organisaties, zich niet mag verrijken, door zulke grote salarissen te betalen. En als er dan toch zulke grote salarissen worden verstrekt, mag de leverancier van de grondstof (bloed) ook iets meer ontvangen, als jaarlijks een gedenkdag en na 25 jaar een flut beeldje.