bloed

Meer mensen mogen bloed geven: wat zijn de regels voor oudere donoren?

Sinds 1 september 2021 is het voor bi- en homoseksuele mannen die een monogame relatie met een man hebben mogelijk om bloed te doneren. Dit maakt het voor oudere bi- en homoseksuele mannen met zo’n relatie ook mogelijk om bloed te doneren. Althans, als zij zich vroeg genoeg aanmelden. Oudere donoren, met welke geaardheid dan ook, moeten ook aan een aantal leeftijdsgebonden regels voldoen. 

Aanmelden voor 65e

Nederlanders die bloeddonor willen worden, moeten aan een aantal eisen voldoen. Er zijn een aantal algemene eisen, maar ook een aantal ‘groepsgebonden’ regels. Nederlandse ouderen mogen bijvoorbeeld tot 1 dag voor hun 80e verjaardag bloed of plasma doneren. Regel is wel dat zij zich voor hun 65e verjaardag moeten registreren als donor. Mensen van 66 jaar kunnen zich dus niet meer aanmelden als nieuwe donor.

Opnieuw beginnen

Bent u ooit al donor geweest en ouder dan 65 jaar? Dan kunt u wellicht wel weer beginnen met het geven van bloed. Het is in principe mogelijk om weer te starten met doneren als u jonger bent dan 71 jaar en minder dan 1 jaar geleden voor het laatst bloed heeft gegeven.

Algemene eisen

Naast deze specifieke leeftijdseisen, gelden er – zoals al gezegd- ook een aantal algemene eisen. Dit zijn als volgt:

  • U weegt meer dan 50 kilo;
  • U heeft geen bloedtransfusie ontvangen na 1 januari 1980;
  • U bent tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 niet 6 maanden of langer aaneengesloten in het Verenigd Koninkrijk geweest. (in verband met de ziekte variant Creutzfeldt-Jakob);
  • U heeft nooit drugs gespoten;
  • U spreekt, leest en verstaat de Nederlandse of Engelse taal, want een tolk is niet toegestaan. Als lezen problematisch is, zoals bij slechtzienden of analfabetisme, neemt de bloedbank de donorinformatie en het keuringsformulier mondeling door.

Doneren niet mogelijk

Aanvullend daarop stelt Saquin, de organisatie die de Nederlandse bloedbanken beheert, dat donoren geen drager mogen zijn van hepatitis A of B, het hiv-virus bij zich dragen of aids hebben.

Ook zijn er een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat een donor 4 maanden lang geen bloed mag geven. Dit geldt bijvoorbeeld voor mannen die seks hebben gehad met een andere man dan hun vaste partner. Ze moeten deze vaste partner overigens 12 maanden of langer hebben voordat zij bloed kunnen doneren. Bloedbank Sanquin hoopt eind 2022 deze regel te kunnen laten varen, zodat ook mannen zonder vaste bedpartner bloed kunnen geven zonder telkens 4 maanden te hoeven wachten.

(Bron: Sanquin, Zorgkaart Nederland, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reactie

    Ton Voorsluijs says:

    Ik ben zelf plasmadonor geweest maar ik mocht niet meer doneren na mijn verjaardag 21 maart als ik een maand later geboren was had ik tot mijn tachtigste mogen doneren ik vindt het jammer maar de regels waren zo. Al met al had ik graag nog doorgegaan 1 keer in de twee weken het was altijd gezellig bij de bloedbank in Velp.