bloeddonor

Bloeddonor gaat na 333 liter met pensioen

Na 513 bezoekjes aan de bloedbank in Maastricht, gaat ‘superdonor’ Frans Hollander uit het Limburgse Rijckholt met pensioen. Hij wordt binnenkort 70 en dat is de leeftijdsgrens voor het geven van bloed.

3 badkuipen vol

In totaal heeft Hollander 333 liter bloed gedoneerd. Dat staat ongeveer gelijk aan 3 badkuipen vol. Dit is uniek, want er zijn maar weinig mensen die zoveel van de vloeistof geven tijdens hun leven.

Al 49 jaar gaat hij geregeld naar de bloedbank om bloed en bloedplasma af te staan. Bloedplasma is bloedvloeistof, alleen dan zonder de rode en witte bloedcellen erin. Deze vloeistof mag iedere 2 weken worden afgenomen. Voor bloed geldt een maximum van 5 keer per jaar.

Idealisme

Hollander is begonnen met bloed geven tijdens zijn militaire dienst. “Daar kreeg je toen een vrije dag voor”, vertelt hij aan de Limburgse omroep L1.

Hij geeft toe dat die vrije dag toen misschien een motivatie was, maar inmiddels doet hij het puur omdat hij anderen wil helpen. “Ik doe het uit idealisme. Misschien omdat ik zelf vroeger een vrij zwakke gezondheid heb gehad. Dat is gelukkig helemaal ten goede gekeerd. Nu kan ik gelukkig mensen gelukkig maken met mijn gezondheid”, aldus de Limburger tegenover L1.

Naast het feit dat hij er anderen mee helpt, vindt hij het ook bijzonder gezellig bij de bloedbank. “Ik heb nooit het gevoel van: moet ik weer naar die bloedbank. Ik ga er altijd met plezier naartoe. Het is altijd een feest.”

Enthousiasmeren

Tijdens zijn carrière als bloeddonor heeft hij al verschillende mensen in zijn omgeving weten te enthousiasmeren voor het geven van bloed. Zijn vrouw en dochter doen het ook. Zijn belangrijkste advies voor mensen die het ook overwegen, maar misschien niet zo goed durven: “Wees niet bang voor dat prikje, want het stelt niets voor.”

Bloeddonoren in Nederland

In totaal zijn er in Nederland rond de 650.00 mensen die bloeddonor zijn. Samen geven zij ongeveer 1.000.000 keer bloed per jaar. Meestal geven zij een halve liter per keer. Dit bloed wordt gebruikt als iemand een bloedtransfusie nodig heeft.

(Bron: L1, ANP)

Geef een reactie