bloeddonor

Leeftijdsgrens bloeddonor naar 80 jaar

De leeftijdsgrens voor het donderen van bloed is opgehoogd. Bloedbank Sanquin zegt dat mensen nu tot de laagste dag van hun 79ste jaar bloed mogen doneren. Tot op heden is de leeftijdsgrens gesteld op 70 jaar. Voor de 70-jarige Frans Hollander is dit goed nieuws. Hij moest stoppen vanwege zijn leeftijd, maar heeft zich direct weer aangemeld. 

Fitte 70-plussers

De maximum leeftijd van 70 jaar is ooit ingesteld om ouderen tegen zichzelf te beschermen. Zij hebben in verhouden meer last van bijwerkingen na het verliezen van bloed. Maar 70-plussers zijn steeds fitter en daarom is de leeftijd opgehoogd naar 80 jaar. Deze ophoging is doorgevoerd naar uitgebreid onderzoek door Sanquin over het doneren van bloed op latere leeftijd. Overigens moet de donor wel eerst een medische keuring ondergaan.

Nieuwe donoren

De 70-jarige Frans Hollander is verheugd met dit nieuws en heeft zich opnieuw aangemeld. Hij is omgedoopt tot superdonor, want hij geeft om de week bloed. Normaal gesproken doneren mensen een paar keer per jaar bloed. “Ik voel me er zo prettig bij dat ik mensen kan helpen. Ik ben godzijdank gezegend met goede gezondheid”, aldus Hollander. In 2017 stopten 2.200 mensen met het geven van bloed door het bereiken van de hoge leeftijd. Sanquin heeft inmiddels als weer contact met hen gezocht om hen voor te stellen om wederom donor te worden. Voor nieuwe donoren geldt een leeftijdsgrens van 65 jaar. Dit heeft te maken met de manier waarop zij reageren op het bloedverlies. Die is bij de start nog onzeker.

(Bron: Nationale Zorggids)

Geef een reactie