Nations League

Oranje kan Nations League in eigen land winnen: wat staat er nog meer op het spel?

Het Nederlands elftal mag in eigen land een gooi doen naar zijn 1e hoofdprijs sinds 1988. In de zomer van 2023 vindt de eindronde van de Nations League (hoogstwaarschijnlijk) plaats in Nederland. Wat houdt dit in, wat staat er op het spel en wat kan Oranje aan dit minitoernooi overhouden? Wij leggen het uit.

3e editie van de Nations League

De Nations League is een relatief nieuwe competitie en bestaat sinds 2018, tussen de WK’s en EK’s in. In dit artikel leggen wij de globale opzet van het toernooi uit. De 3e editie van de Nations League heeft plaatsgevonden in juni en september 2022. Nederland zit wederom in de hoogste van de 4 divisies en is in zijn poule boven België, Polen en Wales geëindigd. Dat betekent dat het Nederlands elftal in de zomer van 2023 een gooi mag doen naar de eindzege in deze Nations League-editie.

Poulewinnaar Nederland mag eindronde organiseren

Dat zal dus in eigen land moeten gaan gebeuren, tussen 14 en 18 juni 2023. De Europese voetbalbond UEFA heeft van tevoren al bekendgemaakt dat Nederland, België, Polen en Wales de eindronde willen organiseren. Deze landen zitten toevallig in dezelfde Nations League-poule. De organisator van de eindronde wordt begin 2023 pas definitief bekend, maar Oranje is dus als enige van deze 4 landen present. Nederland mag dus vrijwel zeker de overige poulewinnaars uit de hoogste Nations League-divisie ontvangen. Dat zijn Kroatië, Spanje en Italië.

Hoe ziet de eindronde van de Nations League eruit?

Deze bestaat uit 2 halve finales, 1 wedstrijd om het brons en de finale. Al deze 4 ontmoetingen bestaan uit 1 enkele wedstrijd, met eventueel verlenging en strafschoppen. Welke van de 3 tegenstanders Oranje in de halve finale gaat treffen, moet blijken tijdens de loting, op een nader te bepalen datum. In welke Nederlandse steden de 4 wedstrijden plaats gaan vinden, is ook nog niet bekend. De Amsterdamse Johan Cruijff Arena (concerten Harry Styles en De Toppers) en het Eindhovense Philips Stadion (concerten Guus Meeuwis) zijn in juni 2023 echter niet beschikbaar. De Kuip (Rotterdam) en de Grolsch Veste (Enschede) zijn nu de belangrijkste gegadigden.

Kans op eremetaal

Waar speelt Oranje precies voor? In 1e instantie gaat het natuurlijk om de eer en een mogelijke aanvulling op de prijzenkast. Nederland heeft een rijke voetbalgeschiedenis, maar heeft alleen in 1988 een hoofdprijs gepakt. In de zomer van 2023 is Ronald Koeman terug als bondscoach. Hij kan in eigen land meteen revanche nemen voor de verloren Nations League-finale tegen Portugal in 2019.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Prijzenpot Nations League: 6,5 à 10,5 miljoen euro

Daarnaast kan de Nederlandse voetbalbond KNVB aardig binnenlopen, als Oranje het goed doet tijdens de eindronde. Nederland heeft als deelnemer aan de hoogste Nations League-divisie een startpremie van 2,25 miljoen euro ontvangen. De 1e plek in de poule levert nog eens 2,25 miljoen op. Oranje gaat dus met 4,5 miljoen op de teller de eindronde in, waar nog meer miljoenen voor het oprapen liggen. De winnaar incasseert 6 miljoen, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen. De winnaar van het brons komt op 3,5 miljoen uit en de nummer 4 ontvangt 2 miljoen. De KNVB is dus al zeker van minstens 6,5 miljoen.

2 voordelen voor kwalificatie EK 2024

Maar deze Nations League-campagne werpt zijn schaduw nóg verder vooruit. Want de kwalificatie voor het EK van 2024 komt er ook weer aan. Nederland hoort op 9 oktober 2022 wie de tegenstanders worden, op weg naar het eindtoernooi in Duitsland. Maar de goede prestaties in de Nations League geven Oranje alvast 2 voordelen. Zo belandt Nederland tijdens de loting in de sterkste pot. Daardoor ontloopt het op papier zware tegenstanders in de kwalificatie. Daarnaast heeft Oranje nog een ontsnappingsroute, als het niet lukt om zich direct voor het EK te plaatsen. Als poulewinnaar in de Nations League is het nu al verzekerd van een herkansing in de play-offs, mocht dat nodig zijn.

(Bron: UEFA, KNVB, TC/Tubantia, VoetbalPrimeur, NU.nl, De Telegraaf. Foto: Koen van Weel/ANP)

Geef een reactie