Ajax, PSV, Feyenoord, AZ

Wat moeten Ajax, PSV, Feyenoord en AZ doen om in Europa te overwinteren?

Het winterse WK voetbal staat voor de deur, maar eerst breken de Europese weken van de waarheid aan voor Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Spelen deze 4 Nederlandse clubs ook in 2023 nog Europees voetbal? En in welk van de 3 competities doen ze dat: de Champions League, de Europa League of de Conference League? Wij bespreken de stand van zaken en blikken vooruit op de laatste Europese speelrondes van 2022.

Ajax: 3e in Champions League-poule

Ondanks de 2 smadelijke nederlagen tegen het Italiaanse Napoli heeft Ajax nog altijd een kleine kans op overwintering in de Champions League. Het staat 6 punten achter nummer 2 Liverpool, maar kan de Engelsen op basis van onderling resultaat voorbij gaan. Dan moet Ajax zijn eerstvolgende wedstrijd tegen Liverpool met minstens 2 goals verschil winnen. Én dan moet het zelf de afsluiter tegen Rangers FC winnen en hopen dat Liverpool tegelijkertijd van Napoli verliest.

Lukt dat niet, dan is het zaak om 3e in de poule te blijven. In dat geval gaat Ajax in februari 2023 verder in de tussenronde van de 2e Europese competitie, de Europa League. Aangezien Ajax al met 4-0 van Rangers heeft gewonnen, heeft het alvast een belangrijke marge met het oog op onderling resultaat ingebouwd. Als beide teams in punten gelijk eindigen, kan Ajax zich nog een 3-0 nederlaag tegen de ploeg van Giovanni van Bronckhorst permitteren. En als Ajax alsnog laatste in de poule wordt, dan is het Europese seizoen meteen voorbij.

Stand na 4 van de 6 speelrondes: 1. Napoli (12 punten), 2. Liverpool (9 punten), 3. AJAX (3 punten), 4. Rangers FC (0 punten)

Resterend programma: AJAX-Liverpool (26 oktober 2022, 21.00 uur), Rangers FC-AJAX (1 november 2022, 21.00 uur)

PSV: 2e in Europa League-poule

PSV heeft 2 keer flink uitgehaald tegen het Zwitserse FC Zürich en weet alvast dat het niet laatste wordt in zijn poule. Het is dus al zeker van Europese overwintering, maar weet nog niet of het doorgaat in de Europa League of afzakt naar de Conference League. De Eindhovenaren hebben nog een inhaalwedstrijd tegen koploper Arsenal tegoed – oorspronkelijk gepland in september, maar afgelast na het overlijden van Queen Elizabeth II – en spelen daarna thuis tegen de Engelsen. De laatste wedstrijd is tegen het Noorse Bodø/Glimt, tegen wie PSV al met 1-1 gelijk heeft gespeeld.

PSV heeft flink aan het doelsaldo gewerkt en dat kan van pas komen voor de laatste wedstrijd in Noorwegen. Bij een gelijkspel daar is het onderling resultaat gelijk, maar is PSV hoogstwaarschijnlijk qua doelsaldo in het voordeel tegen Bodø/Glimt. Het is echter nog afwachten hoe de Eindhovenaren hun tweeluik met poulefavoriet Arsenal doorkomen. Als PSV 1e wordt, gaat het direct naar de laatste 16 in de Europa League en speelt het in maart 2023 pas weer in Europa. Bij een 2e plek wacht eerst de tussenronde (tegen één van de afvallers uit de Champions League), die gepland staat voor februari 2023. Zakt PSV naar plek 3, dan speelt het ook een tussenronde in februari 2023, maar dan in de Conference League.

Stand na 4 van de 6 speelrondes: 1. Arsenal (9 punten)*, 2. PSV (7 punten)*, 4. Bodø/Glimt (4 punten), 4. FC Zürich (0 punten)
* = Arsenal en PSV hebben nog 1 inhaalduel tegoed.

Resterend programma: Arsenal-PSV (20 oktober 2022, 19.00 uur), PSV-Arsenal (27 oktober, 18.45 uur), Bodø/Glimt-PSV (3 november 2022, 21.00 uur)

zuivere speeltijd
Lees ook: Waarom is voetbal de enige teambalsport zonder zuivere speeltijd?

Feyenoord: 1e in Europa League-poule

Curieus genoeg staan alle 4 de clubs in de poule van Feyenoord op gelijke hoogte, waardoor het nog alle kanten op kan. De Rotterdammers staan op doelsaldo bovenaan, maar het kan over 2 wedstrijden zomaar eens einde verhaal zijn. Tegen het Deense FC Midtjylland hebben ze 2 keer met 2-2 gelijkgespeeld. Als die 2 ploegen op een gelijk puntentotaal eindigen, zal dus niet het onderling resultaat, maar het doelsaldo de doorslag geven. Feyenoord is bij een overwinning op het Oostenrijkse Sturm Graz alvast zeker van Europese overwintering, na zijn 6-0 zege in de eerdere ontmoeting. De laatste wedstrijd is thuis tegen de Italiaanse favoriet Lazio Roma, dat Feyenoord in Rome met 4-2 heeft verslagen.

Zoals gezegd is de race in de poule van Feyenoord nog helemaal open. Behoudt Feyenoord zijn 1e plek, dan hoeft het pas in maart 2023 weer in de Europa League te spelen. Een 2e plaats in de poule levert een ticket op voor de Europa League-tussenronde, die in februari 2023 plaatsvindt. Wordt Feyenoord 3e, dan zakt het af naar de Conference League-tussenronde, die tegelijkertijd op de planning staat. En als Feyenoord nog naar plek 4 keldert, dan is het uitgeschakeld in Europa.

Stand na 4 van de 6 speelrondes: 1. FEYENOORD (5 punten), 2. FC Midtjylland (5 punten), 3. Lazio Roma (5 punten), 4. Sturm Graz (5 punten)

Resterend programma: Sturm Graz-FEYENOORD (27 oktober, 21.00 uur), FEYENOORD-Lazio Roma (3 november 2022, 18.45 uur)

AZ: 1e in Conference League-poule

AZ heeft op Cyprus tegen Apollon Limassol zijn 1e nederlaag in lange tijd moeten slikken. Maar er is zeker geen man overboord in Alkmaar, want AZ heeft Europese overwintering in eigen hand. Het heeft genoeg aan 1 overwinning of 2 remises in de afsluitende poulewedstrijden tegen FC Vaduz (Liechtenstein) en SK Dnipro-1 (Oekraïne).

Als AZ zijn 1e plek wil vasthouden, moet het in elk geval zorgen dat het niet van Dnipro-1 verliest. De lijstaanvoerders van de poule gaan direct naar de laatste 16 van de Conference League en spelen in maart 2023 pas weer Europees voetbal. De nummers 2 spelen in februari 2023 een tussenronde, tegen één van de afvallers uit de Champions League. Als alles misgaat voor AZ, kan het ook nog afzakken naar plek 3 in de poule. In dat geval krijgt het geen herkansing meer na de winterstop en zit het Europese seizoen er meteen op.

Stand na 4 van de 6 speelrondes: 1. AZ (9 punten), 2. SK Dnipro-1 (7 punten), 3. Apollon Limassol (4 punten), 4. FC Vaduz (2 punten)

Resterend programma: FC Vaduz-AZ (27 oktober, 18.45 uur), AZ-SK Dnipro-1 (3 november, 18.45 uur)

Als het even meezit, is Nederland dus ook in 2023 met 4 clubs actief in de Europese competities. Dat is belangrijk, want dit seizoen staan er extra startbewijzen voor de Champions League op het spel, zoals we in dit artikel uitleggen. Nederland staat 6e op de Europese coëfficiëntenranglijst – die bepalend is voor de ticketverdeling – en moet dit seizoen nummer 7 Portugal voor zien te blijven. De Portugezen zijn echter aan een inhaalslag bezig en Nederland kan elk puntje van Ajax, PSV, Feyenoord en AZ uitstekend gebruiken. De actuele stand op de coëfficiëntenranglijst vindt u hier.

(Bron: UEFA, Champions League, Europa League, Conference League, Conference League, Bert Kassies. Foto’s: Paolo Bona/Shutterstock)

Geef een antwoord