Europese verkiezingen

Reacties vanuit de partijen na verrassende winst PvdA bij Europese verkiezingen

De definitieve uitslagen van de Europese verkiezingen volgen later, maar de eerste resultaten pakken zeer gunstig uit voor de PvdA. De sociaaldemocraten blijven de VVD en het CDA voor. Forum voor Democratie haalt in de exitpoll van Ipsos 3 zetels. De PVV, D66 en SP verliezen flink in de prognose.

PvdA profiteert van hoogste opkomst in 30 jaar

Volgens een peiling van Ipsos is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan, om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het 751 zetels tellend Europees Parlement te kiezen. In 2014 is dat nog 37,3 procent. De PvdA profiteert het meest van de hogere opkomst en is de verrassende winnaar van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Van 9,4 procent van de stemmen in 2014 gaat de PvdA naar 18,1 procent nu. In het Europees Parlement betekent dat van 3 naar 5 zetels. De hoogste opkomst is behaald bij de eerste Europese verkiezingen in 1979. Ruim 58 procent van de Nederlanders maakt dan de gang naar de stembus. 5 jaar later daalt de opkomst naar bijna 51 procent. Daarna komt de opkomst niet meer over de helft. Het absolute dieptepunt is 1999. Slechts 3 op de 10 Nederlanders stemmen dan. De opkomst voor Europese verkiezingen is altijd relatief laag. Bij verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten brengt doorgaans iets meer dan de helft van de kiezers een stem uit. Wanneer een nieuwe Tweede Kamer wordt gekozen, ligt de opkomst rond de 80 procent.

VVD en CDA

De VVD wint met 15 procent van de stemmen 1 zetel, waarmee er 4 liberalen naar Brussel gaan. Het CDA gaat van 15,2 naar 12,3 procent en verliest dus, maar blijft volgens de prognose met 4 zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Dat is een verlies van 1 zetel.

Forum voor Democratie en GroenLinks

De partij van Thierry Baudet gaat vanuit het niets met 11 procent van de stemmen naar 3 zetels. Al lijken ze in de voorafgaande peilingen hoger uit te komen. Ook GroenLinks wint en gaat van 7 naar 10,5 procent en daarmee van 2 naar 3 zetels.

Spannend voor PVV, SP en 50PLUS

Het gaat erom spannen of de PVV en de SP in het Europees Parlement blijven vertegenwoordigd. Ook 50PLUS, dat volgens de exitpoll van Ipsos 1 zetel krijgt, verkeert nog een paar dagen in spanning. De anti-EU-partij van Geert Wilders gaat volgens de peilingen terug van 4 naar 1 zetel. De SP halveert en houdt 1 zetel over. D66 houdt 2 van de 4 zetels over. De Partij voor de Dieren lijkt haar zetel te verliezen, terwijl 50PLUS voor het eerst met een zetel in Brussel lijkt te komen. De combinatie SGP/ChristenUnie houdt haar 2 zetels. DENK haalt in de peiling geen zetel.

Reacties vanuit de partijen

PvdA

De overwinning is een flinke steun in de rug voor PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. Hij hoopt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Voor Timmermans smaakt de overwinning dan ook naar meer. “Ik merk dat er overal in Europa, in heel veel landen, een behoefte is aan een ander Europa”, zegt hij tijdens de verkiezingsavond tegen de NOS. “Er is in Nederland echt duidelijk een meerderheid die wil dat de Europese Unie een rol blijft spelen om die problemen aan te pakken”, concludeert hij. Partijleider Lodewijk Asscher van de PvdA spreekt van een “bizarre comeback”.

VVD

VVD-premier Mark Rutte is blij met de winst bij de Europese verkiezingen, maar ook teleurgesteld dat zijn partij niet de grootste wordt. Hij heeft naar eigen zeggen de winst van de PvdA niet zien aankomen. Hij is blij dat de kiezer in elk geval een duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor partijen die met Nederland in de Europese Unie willen blijven. VVD-lijsttrekker Malik Azmani is blij dat de mensen “verstandig hebben gekozen.”

CDA

Het CDA stevent af op “een mooie uitslag” bij de Europese verkiezingen, vindt Pieter Heerma, de kersverse fractievoorzitter van de christendemocraten in de Tweede Kamer. Hoewel de partij van 5 naar 4 zetels gaat, spreekt Heerma van “een knappe prestatie” van lijsttrekker Esther de Lange. “Voor een sterk Europa waarin we beschermen wat van waarde is, gaat het CDA de komende jaren aan de slag in Brussel”, aldus Heerma. Lijsttrekker Esther de Lange is tevreden omdat de “flanken niet hebben gewonnen en dat is een belangrijk signaal aan Europa”. De overwinning van de “constructieve middenpartijen is van groot belang in Europa om voor Nederland oplossingen te vinden”, aldus De Lange.

Forum voor Democratie

De 3 zetels die Forum voor Democratie lijkt te krijgen in het Europees Parlement vallen partijleider Thierry Baudet niet tegen. “Natuurlijk is dat ietsje minder dan de laatste peilingen”, waarvan sommige FVD kans geven de grootste te worden. Maar Baudet is toch “heel tevreden en heel enthousiast” over de exitpolls. “We gaan met een mooie delegatie naar Brussel” om daar een “levendig netwerk” te bouwen van eurosceptische partijen, zei Baudet. Hij rekent erop dat “dat netwerk echt dingen kan gaan tegenhouden”. Lijsttrekker Derk Jan Eppink is tevreden met het resultaat. “We zijn de grootste winnaar in het aantal zetels, we gaan van 0 naar 3. Dat is een goed resultaat”, reageert hij.

GroenLinks

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver op. Zijn partij boekt volgens die peiling een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver “onwijs blij voor progressief en links Nederland”. GroenLinks heeft het bovendien “weer beter gedaan dan bij de Provinciale Statenverkiezingen” van 2 maanden geleden, zegt Klaver. Dat is “een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen”. GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout feliciteert en dankt zijn “Spitzencollega”, PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans. “Hij heeft ervoor gezorgd dat wij samen in de lift zitten en dat rechts ondanks alle aandacht veel minder heeft gescoord.”

D66

D66 halveert volgens de exitpolls. “Eerlijk is eerlijk: dit is voor ons natuurlijk wel een enorme teleurstelling”, zegt Rob Jetten, die de partij in de Tweede Kamer aanvoert. Jetten ziet toch een lichtpuntje. Dat “het pro-Europese geluid vandaag wint van de eurosceptici” is “het goede nieuws van vandaag”, zegt hij. Ook lijsttrekker Sophie in ’t Veld moet “een teleurstelling slikken”. Maar ze verzekert dat “ook met 2 man het D66-geluid nog net zo hard zal blijven klinken in het Europees Parlement”.

SP

De SP is teleurgesteld over de verkiezingen voor het Europees Parlement, waar de partij volgens exitpolls maar 1 van de 2 zetels overhoudt. Partijleider Lilian Marijnissen “had op meer gehoopt”. Marijnissen maakt wel de kanttekening dat het ook “lastig” zou zijn de goede Europese verkiezingsuitslag van 2014 te evenaren of overtreffen. De SP slaagt er volgens haar bij Europese verkiezingen ook maar moeizaam in haar kiezers naar de stembus te krijgen. “De grote meerderheid blijft gewoon thuis en dat is voor een groot deel onze achterban. Mensen die compleet het vertrouwen in de politiek, zeker de Europese, zijn verloren.”

PVV

De PVV van Geert Wilders heeft volgens de exitpoll flink verloren bij de Europese verkiezingen. “Helaas heeft de PVV zetels verloren. We hadden op meer zetels gehoopt, maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!”, reageert Wilders op Twitter.

Definitieve uitslag

Nederland en Groot-Brittannië zijn de eerste 2 landen die naar de stembus gaan zijn. De andere EU-lidstaten volgen de komende dagen. Zondag 26 mei 2019 om 23.00 uur wordt de definitieve uitslag bekend.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  De PvdA zal U nog wel meer verrassen, als de verkiezingen voorbij zijn. Vergeet niet hoe Samson de kiezers verraste door verraad, en heulen met de vijand, genaamd VVD.

  oosterwijck says:

  Het was dan ook niet verbazend, dat veel mensen dachten, dat Timmermans de VVD vertegenwoordigde.

  kristien12 says:

  Oei, velen denken nog aan de tijd dat Timmermans bij Buitenlandse zaken zat tot 2010. Maar dat is een heel ander verhaal. En de PvdA is ook allang niet meer de oude partij van vroeger wat velen misschien nog denken. Ik ben sceptisch. Zijn naam trokken velen over de streep als lijsttrekker omdat ze het nieuws niet volgen. Andere landen zijn juist niet blij met hem. De SP wilde hem voor gek zetten met dat spotje maar zo werkt dat niet hier. Het enige wat we willen is een goede en stabiele wereld voor ieder! Toch?

  oosterwijck says:

  Kristien12,

  Wie is “we” als je over een goede en stabiele wereld praat. De wapenindustrie wil helemaal geen goede en stabiele wereld, die willen juist oorlog. En een goede stabiel wereld krijg je ook niet door een continent (Afrika) uit te sluiten van welvaart. En als je Afrika welvaart gunt, waar blijf je dan met de natuur? Waar blijf je met al die dieren, die nu op uitsterven staan. Het Wereldnatuurfonds, maakt overal natuurreservaten voor bedreigde dieren, maar verjaagd de bevolking met geweld en zelfs moord. Die moorden worden uitgelegd als jacht maken op stropers, maar het zijn vaak de bewoners van die gebieden. De dubbele bodem van de politiek is, dat ze met schijnoplossingen komen. Een oplossing voor de een, wordt een probleem voor de ander. Het meest urgente probleem, overbevolking van de wereld met minstens 4 miljard mensen, wordt nooit door de politiek benoemd. Omdat de kiezer, dat niet wil horen. Nu hoor je de politiek, tijdens de verkiezingen, alleen maar over: het milieu, vrede op aarde, de CO2 uitstoot, groene energie, meer belasting voor de multinationals en voor de rijken, aanpak belastingparadijzen. Precies wat het gepeupel wil horen, … en na de verkiezingen zie je daar niets van terug.