Duur 02:40
Gepubliceerd op 24 juli 2019

Erik Dijkstra fietst 135 kilometer voor Marie-Ceciel in Tour de Celeb

Voor het goede doel een heuse etappe uit de Tour de France fietsen, inclusief 3 steile klimmen: ga er maar aan staan. Presentator Erik Dijkstra is één van de bekende Nederlanders die deze uitdaging aangaat in het programma Tour De Celeb. Wij bellen hem en vragen naar zijn motivatie.

Gek op fietsen

Erik Dijkstra presenteert sinds enige tijd de quiz Per Seconde Wijzer en is ook bekend van de programma’s die hij maakt met Frank Evenblij. Sport is vaak het centrale thema in die laatstgenoemde programma’s. Niet zelden gaat het over wielrennen, want Dijkstra is gek op fietsen. Deze hobby is precies de reden waarom hij aanvankelijk ‘nee’ zegt tegen deelname aan de eerste editie van Tour de Celeb: “Ik houd erg van fietsen op mijn racefiets en werd vorig jaar al gevraagd of ik mee wilde doen. Ik vroeg me toen af of ik dat wel wilde, omdat ik zelf al best wel veel fiets. Ik heb dus nee gezegd, maar toen ik de uitzending op tv zag dacht ik: wat heb ik gedaan?! Ik had gewoon mee moeten doen! Het zag er fantastisch uit.” Gelukkig wordt hij vrij snel daarna gevraagd voor de 2e editie. “Toen heb ik direct ja gezegd. Het is geweldig om zelf een etappe uit de Tour de France te fietsen, die ik normaal volg als journalist of via de tv.”

De mening van Michael Boogerd

Hoewel hij de wielersport zelf beoefent, is het fietsen van een etappe van 135 kilometer mét 3 hoge klimmen andere koek. “Ik was laatst bij het programma Tour du Jour van RTL en daar sprak ik Michael Boogerd (ex-profwielrenner.red.), die ik best goed ken. Toen ik hem uitlegde wat we gingen doen en welke etappe we zouden gaan fietsen zei hij: “dat is een hele zware.”

Op de fiets voor Marie-Ceciel

Het fietsen in Frankrijk zal zwaar worden, maar Erik is erg gemotiveerd. Hij heeft hard getraind en bovendien fietst hij niet voor niets. Hij stapt op de fiets voor nierpatiënt Marie-Ceciel (54). “Een ontzettend leuke vrouw die sinds vorig jaar nierpatiënt is”, vertelt Erik. “Ik heb haar ook ontmoet en zij vertelde me toen haar verhaal. Ze was een gezonde vrouw die opeens erg ziek werd en toen ernstige nierfalen bleek te hebben. Zo’n zware nieraandoening is een minder zichtbare ziekte dan bijvoorbeeld bepaalde vormen van kanker, maar het is wél iets wat ons allemaal zomaar kan overkomen.”

tour de celeb

Erik Dijkstra (tweede van rechts) fietst samen met 3 andere bekende Nederlanders. Zij worden gecoacht door Guido Vroemen (uiterst rechts) en Leontien van Moorsel (midden).

Op bezoek bij het dialysecentrum

Tijdens de voorbereidingen op de etappe bezoekt Erik niet alleen Marie-Ceciel, maar gaat hij ook langs bij een dialysecentrum. Mensen met een nierziekte moeten hier meerdere keren per week komen om hun bloed te laten zuiveren. Als zij dit niet doen, worden zij heel erg ziek en zullen zij uiteindelijk overlijden. “Dat was indrukwekkend om te zien. Je weet natuurlijk wel dat het gebeurt, maar als je dat dialyse-apparaat ook echt aan het werk ziet wordt het opeens heel echt. Er komt heel veel bloed bij kijken en het duurt echt ontzettend lang. Op een gegeven moment heb je de krant ook wel uit.” In de video boven dit artikel ziet u beelden van Erik’s bezoek aan dit dialysecentrum.

Doseren, doseren, doseren

Of het Erik gaat lukken om de etappe uit te rijden, kunt u zien in Tour de Celeb. Aan zijn enthousiasme zal het in elk geval niet liggen. “Ik laat me vaak meeslepen, dus voor je het weet fiets ik keihard die eerste 2 bergen op om er vervolgens op de 3e berg achter te komen dat ik eigenlijk niet meer verder kan. Leontien (Van Moorsel, één van de coaches, red.) zegt altijd: doseren, doseren, doseren. Ik zal mezelf dus een beetje in toom moeten houden.”

Wilt u donateur worden van De Nierstichting en zo mensen als Marie-Ceciel helpen? Dan kunt u worden via de website van De Nierstichting.

Tour de Celeb is op 25 juli 2019 om 20.30 uur te zien op NPO 1.

(Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Nierstichting)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer