ambachtslied

Werkloze 50-plussers omgeschoold tot ambachtslied

200 werkloze 50-plussers worden momenteel omgeschoold tot ambachtsman of -vrouw. Via de dinsdag 6 februari 2018 geopende AmbachtsAcademie worden de werkzoekenden opgeleid door ervaren ambachtslieden. Tot bijvoorbeeld lijstenmaker of pianotechnicus. Niet op een school, maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

2 miljoen euro

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor de AmbachtsAcademie. Koolmees: “De AmbachtsAcademie geeft oudere werkzoekenden weer perspectief. Na hun opleiding kunnen ze zelfstandig aan de slag. Met ambachtelijk werk dat voldoening geeft en toekomst heeft. Er is altijd behoefte aan gekwalificeerde vakmensen.”

Op elk moment van het jaar starten

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat iemand moet ‘kunnen en kennen’ om succesvol ondernemer te zijn in het specifieke ambacht. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

De opleidingen

Bij de start hebben kandidaten zich kunnen aanmelden voor 13 opleidingen: glazenier, haarwerkspecialist, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker. Voor de zomer van 2018 staan er nog meer opleidingen op de planning: ambachtelijk ijsbereider, hoefsmid, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachinereparateur, nagelstylist, rietdekker, stand (-en interieur)bouwer en tassenmaker.

Ook interesse?

Via de website van AmbachtNederland kunt u zich aanmelden. Er wordt dan gekeken of u voldoet aan de criteria die gelden voor deelname. Als vijftigplusser met een ww-uitkering zal dit volgens de organisatie al snel het geval zijn. Om in een ambacht aan de slag te gaan wordt onderzocht of er een reële kans is dat u na uw opleidingstraject in uw inkomen kunt voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het door u gekozen ambacht. Zo ja, dan wordt er een leermeester bij u in de buurt gezocht. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of u binnen zijn of haar bedrijf het ambacht mag leren.

Ambachtsacademie in Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op 10 mei 2018 aandacht aan de ambachtsacademie, want inmiddels zijn de eerste leerlingen gestart. U kunt zich overigens ook nog steeds aanmelden om dele te nemen aan het project. Dit kan nog steeds via de link de bovengenoemde website. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: rijksoverheid.nl, ambachtnederland.nl)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Weer een leuke afleiding voor een paar langdurig werklozen. Uit dit experiment zullen ongeveer 20 werklozen een hobbymatige dagbesteding overhouden en de rest haakt af ergens in het traject. Elke keer weer leuk, om die bedachte pogingen te ervaren. … Maar het wordt tijd, dat iedereen inziet, dat er na al dat geautomatiseer en gecomputeriseer weinig te doen blijft voor de al maar groeiende mensheid.

    Vergelijk het eens met een gezin, waar vroeger met de hand de was gedaan werd. De groente gekweekt werd in de tuin. Zelf geslacht werd, voor een stukje vlees op tafel. Een huisvrouw was daar 16 uur per dag mee bezig. Nu is alles veel makkelijker met al die huishoudelijke apparaten, volle supermarkten en blijft er veel tijd over, om te gaan tennissen, TV te kijken op de sofa en te gaan shoppen. Verdeel het beschikbare werk evenredig over alle mensen, waardoor een 3-daagse werkweek voldoende is en er géén werklozen meer zijn. De mens met 50 jaar met pensioen kan. Ga niet van alles bedenken om de vrije tijd weer op te vullen. En kom niet steeds met het smoesje dat dit niet betaalbaar is. Accepteer dat de mens niet alleen leeft om te werken, overspannen te worden, depressief te zijn, verslaafd te raken aan genotmiddelen en verdovingsmiddelen, zichzelf te vergiftigd met medicijnen. Geef de loonslaven hun vrijheid terug.