Werkloze 50-plussers omgeschoold tot ambachtslied

200 werkloze 50-plussers worden momenteel omgeschoold tot ambachtsman of -vrouw. Via de dinsdag 6 februari 2018 geopende AmbachtsAcademie worden de werkzoekenden opgeleid door ervaren ambachtslieden. Tot bijvoorbeeld lijstenmaker of pianotechnicus. Niet op een school, maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

2 miljoen euro

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor de AmbachtsAcademie. Koolmees: “De AmbachtsAcademie geeft oudere werkzoekenden weer perspectief. Na hun opleiding kunnen ze zelfstandig aan de slag. Met ambachtelijk werk dat voldoening geeft en toekomst heeft. Er is altijd behoefte aan gekwalificeerde vakmensen.”

Op elk moment van het jaar starten

Ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches hebben de opleidingen ontwikkeld. Zij hebben het beroeps- en diplomaprofiel opgesteld waarin is vastgelegd wat iemand moet ‘kunnen en kennen’ om succesvol ondernemer te zijn in het specifieke ambacht. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

De opleidingen

Bij de start hebben kandidaten zich kunnen aanmelden voor 13 opleidingen: glazenier, haarwerkspecialist, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker. Voor de zomer van 2018 staan er nog meer opleidingen op de planning: ambachtelijk ijsbereider, hoefsmid, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachinereparateur, nagelstylist, rietdekker, stand (-en interieur)bouwer en tassenmaker.

Ook interesse?

Via de website van AmbachtNederland kunt u zich aanmelden. Er wordt dan gekeken of u voldoet aan de criteria die gelden voor deelname. Als vijftigplusser met een ww-uitkering zal dit volgens de organisatie al snel het geval zijn. Om in een ambacht aan de slag te gaan wordt onderzocht of er een reële kans is dat u na uw opleidingstraject in uw inkomen kunt voorzien als zelfstandig ondernemer binnen het door u gekozen ambacht. Zo ja, dan wordt er een leermeester bij u in de buurt gezocht. Deze leermeester bepaalt uiteindelijk of u binnen zijn of haar bedrijf het ambacht mag leren.

(Bron: rijksoverheid.nl, ambachtnederland.nl)

Geef een reactie