Gemeentepolis zorgverzekering

Welke voor- en nadelen heeft een zorgverzekering via de gemeente, de gemeentepolis?

Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar uw polis kan wel een flinke hap uit uw budget nemen, zeker als u een aanvullend pakket nodig heeft. Voor degenen met een laag inkomen kan de collectieve gemeentepolis dan een uitkomst zijn. Wat is een gemeentepolis en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een gemeentepolis?

Het overgrote deel van de gemeentes in Nederland biedt zelf collectieve zorgverzekeringen aan, in samenwerking met een verzekeraar. Deze zijn gericht op mensen met een laag inkomen, chronisch zieken en mensen met een beperking. De gemeentepolis bestaat vrijwel altijd uit een basisverzekering en een aanvullend pakket. Meestal betaalt de gemeente een deel van het aanvullend pakket.

Wat zijn de voordelen?

Een gemeentepolis is vaak goedkoper dan een reguliere verzekering, omdat de gemeente dus een deel van de kosten voor zijn rekening neemt. Ook zijn er gemeentepolissen waarbij uw eigen risico volledig of gedeeltelijk wordt vergoed. Heeft u een klein budget, maar wel een grote zorgbehoefte? En verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan kan zo’n collectieve verzekering bij de gemeente voordeliger zijn dan een reguliere polis. U behoudt bovendien (mits u natuurlijk aan de inkomensnorm voldoet) uw recht op zorgtoeslag als u een gemeentepolis afsluit.

Zorgtoeslag 2024
Lees ook: Zorgtoeslag voor 2024 definitief bekend: op hoeveel geld heeft u recht?

Wat zijn de nadelen?

De premies voor een gemeentepolis zijn alsnog niet goedkoop. Bovendien is de collectiviteitskorting in 2023 afgeschaft. Dat wil zeggen: de gemeente betaalt wel mee aan uw aanvullend pakket, maar u dient uw basisverzekering zelf te bekostigen. Daarnaast werken gemeentes met maximaal 1 of 2 verzekeraars samen en hebben ze een beperkt aantal pakketten. U heeft dus niet veel te kiezen. De gemeente Breda biedt bijvoorbeeld 1 enkele verzekering bij CZ aan, voor 205,23 euro per maand. Ook is de inhoud van het aanvullende pakket vaak vooraf bepaald. Zeker als u weinig zorg uit aanvullende pakketten nodig heeft, loopt u het risico dat u betaalt voor zorg die u niet nodig heeft.

Wat kan een gemeentepolis per maand kosten?

Hoeveel een gemeentepolis in uw eigen woonplaats kost, hangt af van welk pakket u afsluit. En dat kan flink wat geld schelen, blijkt uit onderzoek in 17 steden van vergelijkingssite Geld.nl. In Maastricht (VGZ) variëren de maandelijkse kosten van 171,55 tot 223,65 euro. De gemeente springt voor maximaal 6,60 euro per maand bij, afhankelijk van hoe hoog uw inkomen is. Een gemeentepolis in Lelystad (ook VGZ) kost 146,95 à 176,20 euro en de gemeentelijke bijdrage is circa 25 euro per maand. Niet alleen binnen gemeentes, maar ook tussen gemeentes kunnen de verschillen dus aanzienlijk zijn. U kunt met uw specifieke zorgbehoefte dus de pech hebben dat u net in een ‘dure’ gemeente woont.

Zorgverzekering betalingsachterstand CAK
Lees ook: Zorgverzekering is verplicht: maar wat zijn de regels als u achterloopt met betalen?

Alternatief: Zorgverzekering op Maat. Wat is dat?

Er zijn meerdere grote steden die geen gemeentepolis (meer) aanbieden, zoals Groningen, Zwolle, Apeldoorn en Emmen. 22 Nederlandse gemeentes gooien het zelfs over een andere boeg en kiezen voor het project Zorgverzekering op Maat, in samenwerking met vergelijkingssite Poliswijzer. Zij helpen hun inwoners om juist een individueel pakket samen te stellen, dat het best bij hun persoonlijke situatie past. Inwoners van onder meer Apeldoorn, Emmen, Purmerend, Venray en Zwolle kunnen hiervoor een speciale vergelijkingstool gebruiken, waarbij ze het aanbod van verschillende verzekeraars kunnen vergelijken.

Wat is verder belangrijk om te weten?

Of u nu een gemeentepolis, een andere collectieve verzekering of een reguliere verzekering afsluit, zorg dat u zich goed oriënteert. Verzekeringen worden sowieso duurder in 2024, maar u kunt mogelijk alsnog geld besparen door over te stappen. Vergelijk bijvoorbeeld aanvullende pakketten bij verschillende verzekeraars met elkaar, in plaats van basisverzekeringen, zoals we in dit artikel uitleggen.

(Bron: MAX Magazine, Geld.nl, Margriet, Zilveren Kruis, Gezond Verzekerd, Poliswijzer, Independer, Rijksoverheid, Gemeente Utrecht, Gemeente Breda. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie