sparen

Wat moeten wij doen met onze lijfrente?

“Wij staan voor een dilemma met ons spaargeld. Er komt er een bedrag vrij van 120.000 euro, dat voorlopig 0,8 procent aan rente opbrengt. Het bedrag is bedoeld als aanvulling op ons inkomen en zal jaarlijks met minimaal 5.000 euro slinken. Wij overwegen nu om met 100.000 euro te gaan beleggen, bijvoorbeeld bij de ING, Beleggen met Beheer. Wij hebben er geen verstand van en willen niet het risico lopen duizenden euro’s te verliezen. Wat te doen?”Mevr. E.A. Blijleven

Bijna alle lezers van deze rubriek zullen het bedrag van 120.000 euro heel veel geld vinden. Maar om te beleggen, is het niet zo veel. Je moet heel voorzichtig aan doen, wil je niet bij een dipje op de beurs zomaar 10.000 euro verliezen. Zoiets brengt je dan aan het twijfelen. Moet je bijkopen of juist verkopen en voor je het weet, zakt het vermogen verder. Dat wil je niet, tenslotte is het spaargeld een aanvulling op het pensioen. Het product Beleggen met Beheer van de ING is mooi en aardig, maar ook zij zijn natuurlijk afhankelijk van de beurs, hoeveel knowhow ze ook in huis hebben. Ze hebben een meerkeuzemenu van zeer defensief tot offensief beleggen en alle smaken die daartussen zitten. Maar met de keuze ‘zeer voorzichtig’ heb je straks misschien niet veel meer dan de gewone rente, die een paar tienden bedraagt. Met een deposito kan je misschien 1 procent krijgen, maar dan kan je niet goed bij je geld. Maar beleggen met relatief weinig geld is gewoon heel moeilijk, zeker als je wat ouder bent en statistisch minder tijd hebt om te wachten op herstel. U moet natuurlijk met uw bank overleggen. Zij zullen u wellicht wel adviseren met een kleiner bedrag dan die 100.000 euro te gaan beginnen of een ander product te kopen: een certificaat of een obligatie die rente geeft en minder gevoelig is voor de nukken van de beurs. Maar ik ben het zeker met u eens dat u in elk geval ‘iets’ met uw geld moet doen. Met de 0,8 procent die u nu krijgt, komt u natuurlijk niet veel verder.

Bron: MAX Magazine- editie 6.

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Een prachtig voorbeeld van een slachtoffer der geldwolven. Hoe je het ook went of keert, je zal geld verliezen. Al is het allen maar aan de geldontwaarding. En elke poging om je verlies te beperken, is een uitdaging voor de geldwolven om je nog meer af te pakken.