Uitvaartbranche

Uitvaartbranche houdt de lippen op elkaar over tarieven

Wat zijn de kosten van een uitvaart? Die vraag blijkt niet zo gemakkelijk te beantwoorden. De uitvaartbranche is niet zo scheutig met informatie hierover, stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek onder 180 uitvaartondernemingen.

Vragenlijst over de tarieven

Ruim 40 procent van de onderzochte uitvaartondernemingen vermeldt geen prijzen op de website. Er specifiek naar vragen, wat de Consumentenbond gedaan heeft, levert in veel gevallen ook niet de gewenste antwoorden. De Consumentenbond heeft de 180 uitvaartverzorgers gevraagd een vragenlijst in te vullen over hun tarieven. Zowel grote als kleine organisaties, verspreid over Nederland.

Er zijn vragen gesteld over het basistarief en kosten voor aanvullende diensten zoals drukwerk, verzorging van de overledene, opbaren, vervoer en gebruik van de aula en condoleanceruimte. Slechts 20 uitvaartverzorgers hebben de lijst ingevuld. De rest heeft niet gereageerd of heeft aangegeven geen tijd te hebben of niet mee te willen werken.

Enquête

De Consumentenbond heeft via een enquête onder 1700 panelleden gevraagd naar de bevindingen van deze leden over uitvaarttarieven. De uitslag bevestigt dat er onduidelijkheid is over tarieven. Een kwart van de respondenten heeft voorafgaand aan de uitvaart geen overzicht gekregen van de totale kosten. De Bond heeft reacties gekregen als: “Er werd helemaal niet gesproken over de kosten” en “na de crematie kwamen er nog veel onbesproken kosten bij.” Bijna alle panelleden (97 procent) benaderden slechts één uitvaartverzorger. Bij duidelijkheid van de kosten vooraf is het beter mogelijk de kosten achteraf goed te controleren. Zo wordt tevens voorkomen dat er allerlei onbesproken of onbekende posten op de rekening terecht komen.

Tips van panelleden

  • Kijk eerst naar het budget en geef dit als uitgangspunt aan de uitvaartondernemer.
  • Kies een plaatselijke ondernemer, die houdt rekening met zijn reputatie.
  • Laat het geheel met prijs en al op papier zetten, ook de aanpassingen en beslis niet alles tijdens het eerste gesprek.
  • Laat iemand die er wat verder vanaf staat helpen met het regelen van de uitvaart.

Prijsverschillen

Bij het vergelijken van de tarieven die wel bekend zijn, constateert de Consumentenbond grote prijsverschillen tussen uitvaartondernemers. Het basistarief varieert bijvoorbeeld van 985 tot 2550 euro. Een massief eiken kist kost tussen de 375 en 1185 euro, een standaard bloemstuk tussen de 45 en 150 euro en een afscheidsbijeenkomst van een uur tussen de 85 en 1380 euro.

Transparanter

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Uitvaartverzorgers zouden veel transparanter moeten zijn over hun tarieven. Consumenten hebben al genoeg aan hun hoofd als ze een uitvaart moeten regelen. In zulke moeilijke tijden wil je niet hoeven te gissen naar de kosten van een uitvaart. Als uitvaartondernemers hun tarieven online vermelden, weten consumenten vooraf waar ze aan toe zijn.”

Lees ook: uitvaart valt veel duurder uit dan veel mensen inschatten.

(Bron: Consumentenbond)

Geef een reactie