Uitvaart

Uitvaart valt veel duurder uit dan veel mensen inschatten

Nederlanders zijn niet goed op de hoogte over hun uitvaartverzekering. Uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud blijkt dat de meeste mensen niet weten of de verzekeraar wel alle kosten van de uitvaart dekt. Zij weten vaak niet wat voor soort verzekering zij hebben en daarnaast worden de kosten te laag ingeschat.

Gemiddelde uitvaart kost 7500 euro

Van de 2 op de 3 Nederlanders die op één of andere manier voor de uitvaart verzekerd zijn zijn bij bijna de helft van hen niet de volledige kosten gedekt. Een gemiddelde uitvaart komt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op zo’n 7500 euro, maar consumenten gaan in doorsnee uit van maximaal 6000 euro. Een vijfde van de verzekerden is voor een bedrag tot 5000 euro verzekerd. Een kwart is voor een bedrag tussen de 5000 en 7500 euro verzekerd en een derde van de verzekerden heeft geen idee hoeveel de dekking is. Dat terwijl maar liefst 60 procent van de ondervraagden aangeeft nabestaanden niet op te willen zadelen met de kosten. Een kwart van de mensen zonder uitvaartverzekering denkt genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

Misverstanden

Ruim 40 procent van de Nederlanders denken dat de overlijdensrisicoverzekering er is om de kosten van een uitvaart te vergoeden. Deze verzekering is echter bedoeld om inkomensverlies op te vangen, zodat er geen probleem ontstaat bij het betalen van bijvoorbeeld de hypotheek of de huur. Ook gaat een derde van de ondervraagden er onterecht van uit dat nabestaanden geld zullen ontvangen om de uitvaart te betalen in geval van een natura-uitvaartverzekering. Deze biedt echter geen geld, maar goederen en diensten.
Om problemen te voorkomen roept het Nibud onder meer verzekeraars op om consumenten beter te informeren.

Lees ook: vragen en antwoorden over geldzaken gerelateerd aan overlijden.

(Bron: ANP, nibud.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Het kan wel zijn dat consumenten, de kosten van een uitvaart onderschatten, maar de uitvaartbranche overdrijft de kosten van een uitvaart. Een basis uitvaart hoeft niet meer de kosten als €1000. Consumenten wordt aangepraat dat het allemaal pracht en praal moet zijn. Totale onzin, die pracht en praal wordt gebruikt als schuldgevoel. Als je respectvol geleefd hebt en goed bent geweest voor de overledene, hoeft een uitvaart niet uitbundig te zijn. Gewoon thuis in een goedkope kist leggen en vervoeren naar het graf of een crematorium. Gepiept in een oogwenk, voor een fractie van de kosten. Een tegel op de grond (30 cm x 30 cm) met naam en data, is mogelijk, maar volstrekt overbodig.

  PS. Mijn moeder (93-jaar oud en reeds dementerend) heeft maar liefst 3 begrafenispolissen, waarvan er één is, die niet uitkeert, omdat mijn moeder een spelfout in haar naam heeft gemaakt. Bewijsstukken van bankoverschrijvingen worden totaal genegeerd. De familie is daar al twee jaar voor in strijd met de verzekeraar. Die volhoudt, dat mijn moeder niet de persoon is, die op de polis vermeld wordt. .. Ik vermeld dit even terzijde, om even te tonen, hoe crimineel de uitvaartverzekering kan zijn.

  Hanneman says:

  Ten dage

  Ten dag dat ik oud zal zijn
  Hoop ik heel plotsklaps dood te gaan
  Zonder verzekering op orde
  Keizer zal van mij niets rijker worden
  Het liefst zie ik hem eens zonder poen of baan

  Wat is dat voor een hoogmoedswaan
  Waarmee hij zich boven de wet verheft
  Hoe kan het hem toch zijn gegeven
  Zo alleen naar nóg meer poen te streven
  Hoe vreemd dat het publiek dat niet vanzelf beseft

  Ten dage dat ik dood zal zijn
  Leg me gerust in goedkope grond
  Liefst zonder kist en zonder kleren
  Of vertegenwoordiging van de Here
  Omdat ik dat een eigenaardig sprookje vond

  Vrij naar Jules de Corte
  Hanneman