sparen

Sparen zit niet in onze aard

Sparen zit niet in de aard van de mens. Aangezien het wél verstandig is om een financiële buffer te hebben, moeten we op een andere manier spaargeld gaan opbouwen. Dat concludeert het Nibud in het rapport Geld achter de hand makkelijker maken op donderdag 13 april 2017.

Sparen is zinvol

Het Nibud stimuleert Nederlanders al jaren om te sparen, bijvoorbeeld voor het geval de rekening voor het eigen risico op de mat valt of de wasmachine kapot gaat. Maar ondanks alle inspanningen van het instituut hebben nog steeds zo’n 2,5 miljoen huishoudens te weinig geld achter de hand. Toch beseft iedereen dat sparen zinvol is. “Domweg zeggen: ‘u moet beter of meer sparen’ werkt niet”, zegt Gabriëlla Bettonville, woordvoerster van het Nibud.

Niet in onze aard

In het rapport van het instituut komt naar voren dat het niet in de aard van de mens ligt om te sparen. “Het zit gewoon niet in onze genen om rekening te houden met later”, aldus Bettonville. “De mens is gericht op het nu. Beloningen en verleidingen op korte termijn kunnen we maar moeilijk weerstaan. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.” Daarnaast heeft een deel van de Nederlanders te weinig ruimte om geld achter de hand te houden. Het gaat dan vooral om huishoudens met lage inkomens.

Andere aanpak

Het Nibud vindt het zorgelijk dat bijna één op de 3 mensen een te kleine financiële buffer heeft. Daarom komt het instituut met een andere aanpak om mensen tot sparen aan te zetten. Spaargeld moet onderdeel worden van de vaste maandelijkse uitgaven. Daarbij kan de samenleving, van overheid tot (financiële) bedrijven, ons helpen.

Rol van bedrijven

Bedrijven kunnen consumenten de mogelijkheid bieden om bij de koop van een product wat extra geld te sparen. “Je hebt ziektekostenverzekeraars die hun klanten al per maand iets laten betalen voor het mogelijk later te betalen eigen risico”, geeft Bettonville aan. “Je hebt ook pinsparen. Daarbij rondt de bank aankopen van jou af naar boven en zet dat geld automatisch opzij.” Dat zou ook kunnen bij de aanschaf van een auto of een mobiel, of bij het afsluiten van een hypotheek.

Soepelere regels bij bijstandsuitkering

Ook zou de overheid regels voor mensen met een bijstandsuitkering kunnen versoepelen. Nu krijgen zij vrijstelling van gemeentelijke heffingen en waterschapslasten als ze maximaal 1.500 à 2.000 euro spaargeld hebben. Maar volgens het Nibud is het verstandiger als zij minstens 3.500 euro achter de hand hebben.

(Bron: ANP, NOS, Nibud)

Geef een antwoord

Reacties (9)

 1. Elsnu says:

  Door de vervroegde uitvoering van korting op de pensioenen is het voor mij niet mogelijk om te sparen en voor veel mensen die een minimum inkomen hebben zal sparen onmogelijk blijken omdat ze maar net rond kunnen komen van hun inkomen door de hogere prijzen van het levensonderhoud en de huurverhogingen elk jaar! Mensen met een koophuis hebben het in veel gevallen makkelijker omdat hun hypotheek gelijk blijft of zelfs goedkoper wordt door oversluiten.

  1. c.m.tieman says:

   Dus u denkt dat alle huizenbezitters het makkelijk hebben. Ik denk dat ik in mijn leven meer aan hypotheek en onderhoud heb uitgegeven dan de gemiddelde huurder. En op dit moment is nog steeds 35% van mijn huis van de bank. Dus mijn conclusie is dat u niet alle koopwoning bezitters als mensen moet bestempelen die het makkelijker hebben.

 2. Elsnu says:

  Naar mijn mening heeft het Nibud in hun raadgevingen te weinig rekening gehouden met mensen met een minimum inkomen.

  1. mascotje says:

   Was ook mijn gedachte: “Sparen, waarvan dan???” Kom nu al niet rond

  2. Elsnu says:

   Jammer meneer Tieman dat u mijn reactie niet goed gelezen hebt! Ik schreef namelijk in veel gevallen, dat betekent dus dat een groot aantal dat voordeel heeft dus niet alle huizenbezitters!

 3. c.m.tieman says:

  Je reinste onzin. 30 jaar geleden heb ik al het financiële plaatje bekeken voor na mijn pensioen. Van dat alles is niet terecht gekomen door alle lastenverzwaringen van rupsje nooit-genoeg in Den Haag en de met onze pensioengelden speculerende fondsen. Ik moet nu na mijn pensioen nog steeds 16 uur per week werken met een versleten rug om ziektekosten en andere lasten te kunnen betalen. We worden bestolen door Banken / Overheid / Pensioenfondsen / Industriëlen etc. Dus sparen????????? Ik moet hier wel hard om lachen , waar halen ze het vandaan?

 4. Hanneman says:

  Dit is een mooi voorzetje voor de invoering van een boete op spaartekort, te introduceren door een van de grote banken als de RABO of ING. De banken hebben het al moeilijk genoeg en het is tijd dat de klanten hun aandeel leveren in de strijd om te kunnen voortbestaan. Het mag duidelijk zijn dat ik hier het voortbestaan van de banken bedoel. Inmiddels zijn er voldoende bankstellen en nieuwe automobielen aangeschaft, meer dan voldoende pannen soep naar noodlijdende buren gesjouwd en kan er mooi een nieuw betekenis worden gegeven aan het begrip consumentenvertrouwen. Dat is dan niet langer de naam die aan de cijfers over afname van “goederen” bij winkels gegeven wordt opdat wij met z’n allen geloven dat “het beter gaat” en nóg meer zullen gaan aanschaffen. Het zal gaan staan voor het vertrouwen dat de ondernemer in u, als klant, al of niet heeft of wenst te stellen. En we willen allemaal graag worden vertrouwd. Niet? Voorheen was men gewoon tevreden met voldoende. Overdaad was flauwekul en je diende je verdiende krantenwijkgeld in je plastic varken te stoppen. Al doende leerde je te sparen. Voor later. Om te leren omgaan met geld wat je later in een goede baan zou gaan verdienen. Miljonair worden hoefde niet. Tegenwoordig liggen die dingen anders. Zelfs aan de mensen met de allerlaagste inkomens zal moeten worden verdiend. Allemaal zijn we de roos waarop door reclamemakers voortdurend wordt geschoten. Elke kwartier een bombardement aan aansporingen om toch vooral…… Hoeveel mensen te maken hebben gehad met een enorme teruggang in inkomen door ontslag of veranderd beleid? Ik ben bij mezelf inmiddels gestopt met dat bij te houden. Dat gaat inmiddels ook over duizenden euro’s maar het is te deprimerend om het te vaak te doen. Mijn hart gaat uit naar de mensen die in de nóg lagere inkomens zitten waar dit kabinet van vindt dat ze zich er maar uit moeten werken. Meen dat er al voornemens zijn die aan het vakantiegeld van mensen in de bijstand rammelen. En dit artikel zegt al de mensen met een moeilijke financiele situatie worden geacht te sparen. Is dat nou mosterd na de maaltijd?

 5. oosterwijck says:

  Sparen zit niet in onze aard, … zeker niet als je elke maand geld te kort komt. … Het doet me denken aan de belofte van Minister Hendrik Colijn, in 1939. Er was toen veel onrust en oproer, omdat de “Steun” aan werkelozen en werkverschaffing verminderd werd. … In plaats van meer geld voor de hongerige bevolking, kwam hij met een tweede voorstel. … Hij beloofde de burger een verdubbeling van het spaargeld, dat de bevolking kon sparen, in een bepaalde periode. En veel mensen verkochten huis en haard om maar een paar dubbeltjes te sparen. Dat zou immers (na een tijdje) winst opleveren. Tegelijk klaagde de bevolking dat de “Steun” aan werkelozen en de werkverschaffing niet voldoende was om van te leven. … Het antwoord was: zolang jullie nog kunnen sparen, heb je voldoende geld om rond te komen.

 6. oosterwijck says:

  ABP-vermogen groeit harder dan staatsschuld

  Oppassen voor inval van de staat in de pensioen spaarpotten.

  Door Frits Schuurman 3 mei 2017, Eindhovens dagblad

  Het grootste pensioenfonds presteert bijna net zo goed als de succesvolste belegger van de wereld.
  De 86-jarige Warren Buffet staat bekend als de meest succesvolle belegger ter wereld. Deze Amerikaan had in 2011 een vermogen van $39 miljard. In 2016 was dit aangegroeid tot $60,8 miljard. Een stijging van 55,9 procent. Het ABP had als grootste pensioenfonds in Nederland in 2011 een vermogen van €246 miljard euro. In 2016, was dat opgelopen tot €381 miljard. Een groei met 55 procent. Een nek-aan-nek-race met Buffet.
  Toch staat het ABP bekend om zijn slechte resultaten. Er zijn zelfs politici die over onhoudbaarheid durven te spreken om veranderingen in het pensioenstelsel te kunnen doorvoeren.

  Geen verantwoording Het begin 2014 gekozen verantwoordingsorgaan van het ABP heeft tot nu toe geen teken van leven gegeven. We krijgen geen premie-inkomsten en pensioenuitgaven te zien, die elkaar overigens niet zo gek veel ontlopen. Die zie je trouwens ook niet in de kwartaalberichten van het ABP die elkaar jaarlijks genummerd als Q1 tot en met Q4 opvolgen. Daarin zie je wel spelletjes met rekenrente en opgeklopte vermogenseisen. Wie zich door jaarverslagen ploetert, krijgt een beter beeld, maar ik heb niet de indruk dat veel mensen zich daaraan wagen.

  Ook H. Hoeks die in het ED een andere lezer de maat mocht nemen, heeft er geen moeite voor gedaan om naar cijfers te kijken. Hij mocht op Noord-Koreaanse wijze uitpakken. Via het verwijt van een bonus-cultuur bij niet bewezen resultaten/kundigheden van pensioenbestuurders en een luxe paleisachtige
  huishouding komt hij zomaar tot het vermoeden dat er in realiteit straks niet meer dan de helft van de pensioenpotten over is.

  Ik kan Hoeks geruststellen. De pensioenfondsen met in totaal een vermogen van €1400 miljard staan onder curatele. Buffet zou zich daarover verbazen, maar hier kan dat. Nota bene door een staat die in 2011 voor €403 miljard in de schulden zat, aangegroeid tot €466 miljard, in 2016.

  Schulden die met €335 per seconde oplopen. Terwijl het ABP-vermogen op dit moment groeit met €933 per seconde. Dat doet mij denken aan de aloude zegswijze: de druiven zijn zuur, zegt de vos, want hij kan er niet bij. Vast staat dat de vos met een te lage rekenrente een inval in de druivenoogst beraamt.
  De vos heeft zowel op het vermogen als op het rendement stickers geplakt: ‘Afblijven, gereserveerd voor nieuwe gepensioneerden vanaf 2070’.

  Het lijkt er helemaal niet op dat de pensioenpotten door slechte resultaten gehalveerd worden. Om gekunstelde redenen niet bij de pensioenpot kunnen komen, dat is het probleem.