Duur 02:40
Gepubliceerd op 24 maart 2016

Deel 8: Lenen en sparen

De auto begeeft het onverwacht of u wilt uw huis verbouwen. U kunt dan overwegen om geld te lenen. Maar past de lening die u wilt afsluiten in uw persoonlijke budget?

Lenen of sparen?

Lenen kost altijd geld. U betaalt rente: uiteindelijk betaalt u meer. De lasten verschuiven naar de toekomst. Dit hoeft geen probleem te zijn, als u de lasten dan kunt dragen. Dat is vooraf niet altijd in te schatten. U bent wel verplicht elke maand een deel van uw schuld af te betalen.

Sparen

Over spaargeld krijgt u rente. Er zijn geen verplichtingen: als u een maand iets krapper zit zet u niets op de spaarrekening. Sparen betekent wel dat u de aankoop moet uitstellen tot u het benodigde bedrag bij elkaar heeft.

Buffer

Voor onverwachte uitgaven is het handig een bedrag gespaard te hebben: een buffer. Een buffer is een reservepotje. Dit geld is bedoeld om grote uitgaven altijd, ook als u er plotseling mee te maken krijgt, direct te kunnen betalen. Uitgaven die op korte en middellange termijn plaatsvinden: binnen nu en 10 jaar.

Het is heel belangrijk dat u een verantwoorde keuze maakt. U weet nu de argumenten voor en tegen het lenen van geld. In het volgende deel wordt uitgelegd hoe u met betalingsproblemen om kunt gaan. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer