Nibud adviseert over spaargeld

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt met een persoonlijke adviesbuffer. De organisatie krijgt regelmatig vragen binnen van spaarders hoeveel geld zij achter de hand moeten hebben. Met de persoonlijke adviesbuffer kan de consument aan een op maat berekend bedrag zien hoeveel geld zij precies opzij moeten zetten.

Onverwachte uitgaven

Ruim 1 op de 3 mensen heeft minder dan 2500 euro aan spaargeld. Dit vindt het Nibud zorgelijk. Een alleenstaande met een bijstandsinkomen zou bijvoorbeeld 3300 euro achter de hand moeten hebben. De BufferBerekenaar bestond al, maar de tool is nu aangepast met nieuwe cijfers en inzichten. Voorheen lag de focus vooral op hoeveel men gemiddeld aan spaargeld heeft. Nu luidt het advies over hoeveel geld nodig is bij onverwachte of noodzakelijke uitgaven.

5 categorieën

Het Nibud heeft de persoonlijke adviesbuffer onderverdeeld in 5 categorieën om het voor de gebruiker inzichtelijk te maken hoe het berekende bedrag is opgebouwd en hoe de buffer kan worden gebruikt:

 • Vervanging inventaris (computer, koelkast, wasmachine)
 • Onderhoud huis & tuin (reparaties en schilderwerk)
 • Onverwachte rekeningen (eigen risico zorg, naheffingen belasting)
 • Vervanging auto (zelf op te geven bedrag)
 • Reparatie auto (op basis van ANWB onderhoudscijfers)

Reserve

Met de berekende buffer kan de consument alle onverwachte uitgaven betalen. Het moet niet gezien worden als noodpotje, maar als een reserve waarmee alle kapotte spullen vervangen kunnen worden door een soortgelijk exemplaar. Hierdoor kan de huidige leefstijl behouden worden. De buffer dient gebruikt en opnieuw aangevuld te worden. Ook adviseert Nibud om maandelijks 10% van het netto inkomen apart te zetten.

Cursus

Houdt u ook aan het einde van uw geld nog een stukje maand over?  Geeft u soms geld uit terwijl u het beter had kunnen sparen? In de cursus omgaan met geld krijgt u inzicht in uw geldzaken. U krijgt praktische tips om uw financiën op orde te krijgen.

Heeft u ook een buffer?

Geef een antwoord

Reactie

  RABE says:

  Ja ik heb een buffer en die is hoger dan het advies van het nibud.
  Ik ben brildragend en die kan ook stuk gaan en dat kost ook geld.
  Er zijn zoveel zaken die geld kosten, dat ik pas rust heb als er minimaal 10.000 euro op mijn rekening staat.
  Het kan voorkomen dat meerdere spullen achter elkaar stuk gaan en dat kost geld.
  En ik ben echt geen zwartkijker maar ik kies voor zekerheid.