spaargeld

5 manieren om te profiteren van uw spaargeld

Door de extreem lage spaarrente levert het opzij zetten van geld op een bankrekening amper nog iets op. Aan de hand van deze handige tips zorgt u ervoor dat uw spaargeld toch nog iets oplevert.

Rente van 0,03 procent

Wie de spaarrentevergelijker van De Consumentenbond erbij pakt, ziet dat vrijwel alle grote Nederlandse banken een bijzonder lage rente bieden. Welk type spaarrekening u ook heeft, de percentages schommelen zo rond de 0.03 procent (ABN AMBRO, ING, Rabobank in sommige gevallen). Bepaalde banken, zoals SNS (0,12 over de Maxisparen-rekening) of KNAB (0,25 voor Kwartaal Sparen-rekening), bieden wat meer. Hoewel de rentepercentages enigzins dus verschillen, is sparen nergens écht lucratief. Sterker nog: we moeten in sommige gevallen bijna gaan betalen voor het sparen.

1. Verduurzaam uw woning

Wie toch wil profiteren van eventueel spaargeld, kan dit bijvoorbeeld investeren in de woning. Met name de verduurzaming van een woning kan veel voordelen hebben. Het laten plaatsen van zonnepanelen kost bijvoorbeeld zo’n 5.000 euro, maar daardoor kunt u jaarlijks tot wel 600 euro aan energiekosten besparen. Na een jaar of 8 heeft u die 5.000 euro terugverdient. Gemiddeld gaan zonnepanelen een jaar of 30 mee, waardoor het rendement veel groter is dan de investering.

2. Los schulden af

Het aflossen van schulden is ook iets dat u kunt doen nu de spaarrente zo laag is. U kunt het bijvoorbeeld steken in het aflossen van de hypotheek als u die heeft. Let wel op, want mensen met een spaarhypotheek doen hier niet altijd goed aan. Als u een andere hypotheekvorm heeft, kunt u het best contact opnemen met uw hypotheekadviseur. Hij of zij kan berekenen hoeveel het u per maand scheelt als u een deel van de hypotheek aflost. Ook kan deze persoon u wijzen op eventuele haken en ogen die er – soms- zitten aan het aflossen.

3. Laat het voor wat het is

U kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om uw spaargeld te laten staan waar het staat, veilig op de rekening. U kunt het dan opnemen wanneer dit nodig is, wat u veel kopzorgen kan schelen in tijden van onverwachte financiële tegenslag. Het Nibud heeft een rekenmodel gemaakt waarin u heel gemakkelijk kunt uitrekenen hoeveel geld u het best achter de hand kunt houden. Veiligheidshalve kunt u hier nog een aantal procent bij optellen, zodat u zeker weet dat u genoeg heeft.

4. Zet het opzij voor later

Spaargeld is ook erg handig als buffer voor na de pensionering. Het rommelt al jaren binnen de pensioenwereld, ook al lijkt er nu een nieuw pensioenakkoord te komen. Dit akkoord kan naar alle waarschijnlijkheid niet voorkomen dat er weer kortingen aankomen. De huidige gepensioneerden met een pensioenbuffer kunnen -mocht dit nodig zijn- hier uit putten en worden minder hard door de korting getroffen dan mensen die zo’n buffer niet hebben. U kunt zo’n aparte pensioenbuffer aanleggen in één van de spaarpotten van uw spaarrekening. Bij de meeste banken is het mogelijk om binnen 1 spaarrekening geld opzij te zetten voor meerdere spaardoelen.

5. Investeer het in projecten of vastgoed

Als u alleenstaand bent hoeft u over de eerste 30.360 euro spaargeld geen belasting te betalen. Voor mensen met een partner is dit 60.720 euro. Als u boven deze grens uitkomt is het verstandig om te berekenen hoeveel belasting u hierover moet gaan betalen. U kunt uzelf afvragen of u dit laat gebeuren, of dat u het overtollige spaargeld toch liever in iets anders wilt steken. Eerder in dit artikel vertellen wij u al dat u het kunt uitgeven aan het verduurzamen van uw huis, maar u kunt het ook steken in een (lokaal) project dat u een warm hart toedraagt. Als het mogelijk is kunt u onderhandelen over een tegenprestatie. Bijvoorbeeld dat u een percentage van de winst krijgt als het een commerciële organisatie is.

Ook kunt u investeren in vastgoed, mits u spaarpot dit toelaat. Vastgoed is -zeker door de huidige woningnood- zeer winstgevend en u kunt er in sommige gevallen dus veel aan verdienen. Nadeel van deze optie is wel dat het kopen van vastgoed veel regel- en papierwerk met zich meebrengt en dat u er voor meerdere jaren aan vast zit.

(Bron: RTL Z, Nibud, archief, Volkskrant)

Geef een antwoord

Reacties (7)

  oosterwijck says:

  Het enige advies, dat je niet moet opvolgen is: “Zet het opzij voor later”. Wanneer is later? Over 20 jaar is uw geld niets meer waard, door de inflatie. Ter verduidelijking een voorbeeld. Toen ik geboren werd, in 1953, opende mijn ouders een spaarrekening, bij een verzekeringsmaatschappij, met daarop fl 500 (in die tijd, toen een arbeider fl 20 per week salaris had, een behoorlijk bedrag). Elke maand werd er fl 1 aangevuld (werd thuis opgehaald door een man op een brommer met een leren jas) en dat bedrag werd elke paar jaar iets hoger. Het zou een spaarpot worden voor als ik ging studeren (18 jaar later). Toen ik het spaarbankboekje kreeg op mijn 18e verjaardag (met daarop fl 750), sprak mijn vader iets beschaamd en verontschuldigend. Hij zei, dat ik er niet van kon studeren, maar misschien een nieuwe broek en schoenen zou kunnen kopen. Dit voorbeeld ter verduidelijking: Elke €1000 die U nu op een spaarrekening zet, is over 20 jaar nog geen €100 waard.

   OmeJohan says:

   Ach je kunt nu wel een fiets van 1000 euro kopen, maar die is over 20 jaar ook niets meer waard. En ik heb al zoveel fietsen…

  parrhesia says:

  Ben gepensioneerd sinds 9 jaren, de kortingen en het verlies op het spaargeld door de lage rente bedraagd op dit moment € 22.900.- kort : per jaar €2544,44.
  En het ECB maar geld bij drukken ,om de markt van geld te voorzien wat dan in de aandelen handel verdwijnt waar de voordelen voor de rijken nog meer toenemen. Deze schulden die hier in de toekomst vooruit worden geschoven
  naar de kleinkinderen, je hoort er niemand over. De economie draait op een grote schuldenpost, de kleine man laat zich weer verleiden om schulden te maken om te kunnen kopen.

  Het stelen wil men nog verfraaien door de spaargelden te belasten met een strafrente. Het is duidelijk-dit plan- o.m.het spaargeld v.d. oudere de economie in te pompen.
  Dan wordt het in de toekomst, toch eenvoudig! Geld v.d. spaarrekening afhalen en mogelijk een andere plaats geven,verschenken/ investeren zonder dat de fiscus weet waar het blijft of heen gaat.

  Als dat massaal gebeurt? Ben benieuwd hoe de banken en NCB mogelijk gaan reageren.
  Ps: er wordt nog op grote schaal de boel beduveld, het kent geen einde.

  Weerhier says:

  Wij besloten om het sommetje voor al nog te laten staan.
  Eerstens makkelijk als het weer eens knap wordt in ‘m maand.
  En het hoofddoel was en is
  een eigen graf op de begraafplaats.

  Annie van Es says:

  Ik ben het er helemaal mee eens. Immers ik heb er ook over nagedacht om mijn geld van de bank af te halen. Gelukkig zit ik niet meer in de Bijstand, qua mijn leeftijd. Maar dan rijst toch bij een aardig bedrag aan spaargeld, waar is het geld gebleven. Dan ruikt het naar belasting ontduiking. Toch zorgen de banken er op deze wijze wel voor, dat massaal men geld van de bank afhaalt. En zelf een goede kluis koopt en daar het geld in bewaart. Ik spaar momenteel hard. Ik heb het via het systeem van de Rabobank gedaan met extra potjes. Zodat ik nu op mijn oudere dag kan gaan genieten. Workshops schilderen volgen, op vakantie gaan en toch geld hebben voor onvoorziene omstandigheden. Maar nu schijnt het zo te gaan, dat de bank met ons geld gaat investeren en dat wij daarbij nog extra rente ervoor moeten betalen, voor het bewaren van ons geld, waar zij mee kunnen handelen. Ik vind dit niet juist. Maar wat kan je er tegen doen?

  Kruidenier says:

  hadden een bedrag van 65 duizend euro bij de ING op een bonusrenterekening staan; voorwaarde is dat het bedrag na 1 jaar minstens gelijk is op dezelfde datum als het jaar ervoor, wij kregen 23 euro rente en 12 euro bonus..
  hebben het nu op een deposito van 1 jaar bij de KNAB geparkeerd, levert nog niet heel veel op maar toch altijd VIJFTIEN keer zoveel als bij de ING..

  Dorrisque says:

  Spaargeld!
  Bij een vroegere werkgever kon ik geen pensioenfonds afsluiten , er werd aangeraden om daar zelf voor te zorgen. Dus daarvoor geld opzij gezet, nu moet ik daar dan extra belasting over betalen zodat ik straks toch niet kan rond komen. Zal mijn huis moeten verkopen! Te gek toch!