Sollicitatieplicht

Sollicitatieplicht oudere werkloze vervalt een jaar voor het pensioen

Wie in het laatste jaar voor het pensioen wordt ontslagen is vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Ouderen die voor die tijd al werkloos zijn, moesten tot nu toe door solliciteren tot aan het pensioen. Dat is per 1 mei 2018 rechtgetrokken.

Nieuwe maatregel

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt met de nieuwe maatregel een einde aan de ongelijkheid in de sollicitatieplicht. Alle oudere werklozen mogen nu een jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met solliciteren. Het gaat daarbij om werklozen van 65 jaar die op hun 66ste hun eerste AOW ontvangen.

Stoppen met sollicitatiebrieven schrijven

Als in 2019 de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 4 maanden gaat, mogen werklozen als zij 65 jaar en 4 maanden zijn stoppen met sollicitatiebrieven schrijven. De maatregel verandert niets aan de situatie van degenen die op latere leeftijd werkloos raken en tevergeefs naar een nieuwe baan zoeken, maar de bestaande ongelijkheid in de sollicitatieplicht wordt er in elk geval door beëindigd.

Ook ontvangers van IOW-, ZW- en WGA-uitkeringen komen vanaf mei voor vrijstelling in aanmerking.

Lees ook:
Laat werkloze 55-plusser niet meer solliciteren
Werkzoekende 55-plussers naar Tweede Kamer
ANBO lanceert vacaturesite voor oudere werklozen

(Bron: NOS, NU.nl)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Erg magertjes, die maatregel van Koolmees en waarschijnlijk bedoeld om het UWV te ontlasten, zodat daar nog meer medewerkers ontslagen kunnen worden. Het slaat helemaal nergens op om ouderen (boven de 55 jaar) te laten solliciteren. De mensonterende handeling is totaal zinloos en belast alleen maar werkgevers, die steeds de ongeopende enveloppen moeten wegsmijten en/of de email box moeten ledigen. Dat kost werkgevers elke dag 5 minuten, een verspilde tijd, waarin ze rustig een kopje koffie hadden kunnen drinken.