Duur 06:00
Gepubliceerd op 9 februari 2016

Gesjoemel met scootmobielen

Een scootmobiel vergroot uw wereld. Althans dat is de bedoeling. Want van veel scootmobielen blijkt de actieradius niet zo groot te zijn als ze zeggen dat hij is. Bij het programma Meldpunt! kwamen hier veel klachten over binnen. MAX Ombudsman Jeanine Janssen schiet te hulp!

Recht op wat u koopt

Wanneer u een scootmobiel koopt en u wordt gezegd dat u er 50 kilometer mee kunt afleggen, dan moet u daarvan op aan kunnen. Volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen heeft u recht op wat u mag verwachten. Blijkt dit niet zo te zijn dan heeft u recht op herstel of vervanging van de scootmobiel.  Heeft u ook problemen met de actieradius van uw scootmobiel, ga dan terug naar de winkel en stuur een aangetekende brief waarin u het probleem schriftelijk bevestigt.

Hulp nodig bij juridische vragen en bent u lid van MAX? Bel dan met MAX Ombudsman: 035-6775511 (lokaal tarief op werkdagen tussen 10:00 uur en 12:00 uur).

Dit onderwerp wordt besproken in Meldpunt! op dinsdag 9 februari 2016.

—-

Chat met MAX Ombudsman Jeanine Janssen

Op dinsdag 9 februari 2016 kunt u hieronder chatten met MAX Ombudsman Jeanine Janssen. In deze chat kunt u tot een half uur na de uitzending (20.30) van Meldpunt! vragen stellen over gesjoemel met scootmobielen.  Andere vragen worden niet beantwoord. Na 20.30 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door MAX Ombudsman beantwoord. Ombudsman Jeanine Janssen geeft uiterlijk vrijdag 12 februari 2016 antwoord op uw vragen.

Op werkdagen kunt u tussen 10:00 uur en 12: 00 uur bellen met de MAX Ombudsman op 035-6775511 (lokaal tarief).

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (8)

  Faydali says:

  Ik gebruik al jaren een scootmobiel van de gemeente, in de gebruiksaanwijzing staat duidelijk dat bij 6 km/h en bij 20 graden je 90 km actieradius hebt. Ik heb geen Quingo. Het is zoals met autorijden, bij 70 km kan ik met mijn auto ook 2000 km op een tank halen maar met 90km/h slechts 1200 km, dit is heel normaal.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Faydali,

   Dank u voor uw reactie. Uiteraard is het afhankelijk van de omstandigheden waarin een scootmobiel wordt gebruikt. Hier was het echter zo dat de actieradius maar liefst 1/3de minder was!
   Terwijl mevrouw onder gewone omstandigheden haar scootmobiel gebruikt.
   Er mag een afwijking in zitten wegens omstandigheden, maar die moet wel redelijk zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  piratenboy says:

  mijn vriendin heeft een scootmobiel van de wmo maar heeft er al vanaf het begin problemen mee en haalt de snelheid niet en nu is het zelfs zo dat de scoot terug is naar de fabricant omdat de dealer er niet meer uit kwam en het niet meer wist dus nu wachten op de fabricant want er zijn al 4 keer over nieuwe accu`s in geplaatst en telkens waren de accu`s leeg

   MAX Ombudsman says:

   Beste Piratenboy,

   Er lijken een aantal zaken mis te gaan met de scootmobiel van uw vriendin. Het is even de vraag of de scootmobiel eigendom is geworden van uw vriendin, of dat ze een eigen bijdrage aan de gemeente moet betalen.

   Als het consumentenrecht van toepassing is (en dat is dus afhankelijk van het soort contract) dan geldt bij een scootmobiel hetzelfde als bij alle andere garantieproducten. Ze hoeft dan niet eindeloos akkoord te gaan met reparaties.

   Ik nodig u uit om naar ons spreekuur te bellen, zodat we gerichte vragen kunnen stellen en u een advies kunnen geven. De gegevens van ons spreekuur staan hierboven.

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  Dennis.1010 says:

  Beste Jeanine,
  Ik heb het programma gezien over het gesjoemel met scootmobielen.
  Wij zijn al ruim 5 jaar actief in deze markt en weten dan ook als geen ander hoe het in deze branche er aan toe gaat. Ik ben dan ook blij met jullie aandacht voor deze belangrijke doelgroep.
  Graag zal ik met u persoonlijk in contact komen om de gang van zaken binnen deze branche Te bespreken.
  Het doel hiervan is om mensen met een beperking via deze weg te informeren over de misstanden welkemen nog niet kent.
  Indien u graag wilt weten hoe het in deze branche het eraan toe gaat dan verneem ik dat graag.
  Ik heb bewust onze bedrijfsnaam niet kenbaar gemaakt op dit forum om dit kanaal niet commercieel te gebruiken dan wel te misbruiken.
  Ik wacht graag uw reactie per mail af om te zien wat wij samen met Max en u voor deze doelgroep kunnen bewerkstellen en indien mogelijk deze kwetsbare doelgroep te beschermen tegen commercieel gewin.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Dennis,

   Ik kom graag met u in contact, maar heb geen contactgegevens. Zou u misschien naar ons spreekuur willen bellen en daar uw gegevens voor mij willen achterlaten?

   Met vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

   Dennis.1010 says:

   Beste Jeanine,

   Fijn om te zien dat er serieus gereageerd wordt.
   Ik zal morgen bellen en mijn gegevens achterlaten.
   Ik wacht op uw telefoontje dan wel mailtje.

   Alvast bedankt!

   Groeten Dennis.1010

  Loopvogel says:

  Ik heb meer dan 35 jaar bij bedrijven gewerkt, de laatste in Maarheeze waar rolstoelen en scootmobielen werden gemaakt/verkocht.
  Het actieradius issue is altijd al een discussiepunt geweest. Kort gezegd gaat het net als met de verbruikscijfers bij auto’s: dwz, met de wind in de rug van de berg af.
  Natuurlijk maakt het veel uit of iemand 60kg of 120kg weegt, en ook bij temperaturen lager dan 10 graden neemt de capaciteit van de accu’s snel af.
  Om concurrerend te blijven leveren de leveranciers geen kwaliteitsaccu’s meer (Sonnenschein, Yuasa) maar b of c kwaliteit (Cellpower of andere Chinese rommel).
  Dat scheelt hun ruim 40% in aanschafprijs, maar kort gezegd is het rommel die na 1 jaar al de geest geeft. Ook laders zoals Blue Power moet men laten staan, deze kosten inkoop 20€ en daar zijn de prestaties ook naar. Voor de aspirant koper geld: kleine ladertjes werken niet! Meestal geld, hoe zwaarder, hoe beter, want dan betreft het geen schakelende lader (ik heb nog nooit een goede lader zonder transformator gezien!)
  En dan is er nog het hoofdstuk onderhoud. Verkopen doen ze allemaal graag, maar de after-sales zijn ronduit beroerd. En dat geld voor (bijna) alle dealers.
  Ook elektromotoren hebben onderhoud nodig: lagers, differentieelolie, koolborstels, enz. En dat zijn zaken die bij de verkoop niet gemeld worden.
  Advies: laat in de koop/lease overeenkomst een clausule opnemen dat accu’s, motoren en elektronica 2! Jaar garantie krijgen, en laat ook zwart op wit zetten wat de werkelijke actieradius is.
  Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Bekijk ook

Meer