Pensioenfondsen vrezen reputatieschade door MAX

De pensioenwereld is bang dat de MAX-documentaires Zwarte Zwanen de reputatie van de pensioenwereld zullen schaden. In een uitgelekte brief vraagt de Pensioenfederatie aan alle Nederlandse pensioenfondsen informatie te verstrekken over hun contacten met de documentairemaker, MAX-journalist Cees Grimbergen.

Ander Mans Geld

MAX stelt dat in de pensioenwereld met Ander Mans Geld (AMG) gewerkt wordt. Maar dat de bijbehorende zware verantwoordelijkheid door pensioenbeleggers niet serieus genomen wordt. Zwarte Zwanen bevat onder andere uitspraken van een hoge bankier van JP Morgan, van Koningin Máxima, Nederlandsche Bank-medewerkers en vakbondsbestuurders van FNV en CNV. De laatsten willen niet open spreken over de schimmige constructies bij veel pensioenfondsen. Ook SER-voorzitter Hamer en hoogleraar economie Teulings komen aan het woord in Zwarte Zwanen.

Geslotenheid en angst

De Pensioenfederatie als belangenorganisatie van de Pensioenfondsen stelt in de uitgelekte brief voor om “nog voor de uitzendingen feiten, visies en dilemma’s rond met name vermogensbeheer en de verslaggeving daarover te verzamelen en te publiceren”. De brief is ondertekend door directeur van Riemen van de Pensioenfederatie.

Het is niet de eerste keer dat Grimbergen geslotenheid en angst aantreft in de pensioenwereld. Veel pensioenfondsen en -beleggers gaan niet in op kritische vragen. Veel interviewverzoeken voor de documentaires werden afgewezen. “Geheimhouding, ‘non-disclosure’ in het jargon, is gebruikelijker dan een eerlijk en open verhaal richting de werknemers en gepensioneerden”, aldus Grimbergen. Hij maakte in 2013 een eerste aflevering onder de titel Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie.

De MAX-documentaire Zwarte Zwanen (2) – Schatrijk van uw pensioenpremie en Zwarte Zwanen (3) – De perverse prikkels blijven worden uitgezonden op maandag 13 en woensdag 14 juli 2015 om 20.25 uur op NPO 2.

Geef een reactie