‘Driekwart van de pensioenwereld heeft een pesthekel aan mij’

Met het MAX-programma Zwarte Zwanen toont Cees Grimbergen al een paar jaar aan dat transparant toezicht op ons pensioengeld ontbreekt. Een nieuwe aflevering komt eraan. “De pensioenwereld dreigt verder te verkrampen”, zegt Grimbergen

Weer die pensioenen Cees, is het nog niet genoeg?

“Nee, het is nog niet genoeg. De rijkdom van onze pensioenfondsen vraagt om stevige en serieuze controle. Democratische controle. Die is er niet. Het toezicht stelt niets voor, toon ik in aflevering 5 aan. De pensioenwereld heeft het goed met zichzelf getroffen. Wantoestanden worden niet aangepakt. Wall Street, de City en de Amsterdamse Zuidas zijn de baas over ons geld. Zolang ook de vakbonden dit accepteren, is er nog veel werk aan de winkel voor MAX.”

Wat hebben de vorige uitzendingen aan reacties opgeleverd van geschrokken mensen?

“Niet eerder in mijn journalistieke leven werd ik zo onder reacties bedolven. Duizenden. Het FNV-ledenparlement nam, na onze vorige 2 afleveringen, een motie aan waarin de uitwassen van private equity-investeerders die niet met Nederlands pensioengeld werken, werden aangeklaagd. Er waren Kamervragen. In de bestuurskamers van de pensioenfondsen werd Zwarte Zwanen besproken. Een van de mooiste reacties kwam van een groep vrachtwagenchauffeurs. Zij vroegen mij om de Londense rechtbankstukken waarin wordt beschreven hoe de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs rommelde met hun geld. De truckers lazen alle stukken. Ze haalden verhaal bij hun vakbonden FNV en CNV die in het bestuur van Pensioenfonds Vervoer zitten. In aflevering 4 laat ik zien of zij de waarheid over hun eigen geld boven water hebben weten te krijgen.”

En de sector zelf? Kwamen daar interessante reacties uit?

“De Sector, mooi begrip. Zo noemt de pensioenwereld zichzelf: De Sector, waar reputatiemanagers bij horen. Een reputatiemanager van de grote pensioenbelegger MN (117 miljard) nam contact met me op. Of ik me niet eens door hun blad wilde laten interviewen. Gelijk oversteken, zei ik. Jullie mij? Dan ik jullie. Oh,daar had hij zich niet op voorbereid. Uiteindelijk is het ervan gekomen. Hij interviewde mij over mijn bevindingen. In deel 5 kan de kijker meekijken op de werkvloer van de MN-beleggers waar vandaan al het geld van onder andere de fondsen PMT en PME over de wereld wordt geschoven.”

Zien ze je als een vervelend mannetje dat probeert hun financiële trucjes te openbaren?

“Een naar mannetje ben ik in hun ogen. Wantrouwig. ‘Verslaggever Griezelbergen’ wil alleen het slechte zien. Ik breng hun mooie wereld een beetje in de war. Driekwart van de pensioenwereld heeft een pesthekel aan mij. Dat zijn niet alleen mannen trouwens. Ambitieuze jonge vrouwen zijn de pensioenwereld als een plek bij uitstek om door ‘het glazen plafond’ heen te breken. Carrière maken in de wereld van het Grote Geld. Ik misgun geen vrouw haar ambitie. Maar zouden niet juist vrouwen vraagtekens kunnen plaatsen bij het gedrag van toppers in de financiële wereld? Deze zogeheten ‘pensioenvrouwen’ organiseren met enige regelmaat bijeenkomsten. Of ik er een keertje bij mocht zijn? De pensioendames huurden extra security-personeel in om MAX buiten de deur te houden.”

Hoe lang ben je met de nieuwe uitzending bezig geweest?

“Ik heb er een half jaar aan gewerkt.”

Wat kunnen we verwachten?

“Ik ga onder andere uitleggen hoe pensioenfondsen waanzinnig hoge rendementen maken. Van 2008 tot 2015 verdienden de Nederlandse pensioenfondsen bijvoorbeeld 150 miljard aan zogeheten rentederivaten. Dan zijn een soort verzekeringen tegen dalende rente. Top,zou je zeggen. Dat is ook wat alle werknemers willen: hoog rendement en dus een hoog pensioen. Maar wat zijn de risico’s? En ma je rendement maken ten koste van alles? Ik toon aan dat die winst elders megaverlies betekent. Willen wij dat de financiële wereld onvoorstelbare trucs uithaalt om rendement te maken, terwijl zij geen kortingen op pensioenen kunnen voorkomen?”

Wat is het meest onthullende dat je bent tegengekomen?

“Dat het toezicht op de pensioenfondsen niets voorstelt. Ze moeten zelf melden als er iets fout gaat. Dat doen ze niet. Dus concludeert de commissie die de Code Pensioenfondsen bewaakt dat het goed gaat. Ook onthullend vind ik dat ik dat een pensioentopman geen morele norm heeft. Hij zegt tegen mij: ‘Ik doe alles wat niet wettelijk verboden is.'”

Heeft dit soort programma’s nu effect?

“Enigszins. De pensioenwereld neigt na Zwarte Zwanen 2 en 3 verder te verkrampen. Maar ook ontstaat een voorzichtig besef dat kritische vragen misschien juist wel goed zijn.”

En doen politici hier nu wat mee of verwacht je daar meer van?

“Jetta Klijnsma van de PvdA gaat in dit kabinet over de pensioenen. Zij is de politica die weinig tot niets tegen de uitwassen onderneemt. Klijnsma zit in de tang van haar topambtenaren die allen verbonden zijn met de pensioenwereld of op het punt staan over te stappen naar de pensioenwereld. De Tweede Kamer kent wel enkele ter zake kundige leden.”

We horen mensen nog steeds klagen over pensioenen die minder waard worden…

“Ik vrees dat dat niet snel zal veranderen. Met de lage rekenrente, de Brexit, de geheime contracten en andere Zwarte Zwanen (onvoorziene negatieve gebeurtenissen) ziet het er gewoon niet goed uit. Mijn advies: Laat je humeur er niet totaal door verpesten.”

Wat moet er veranderen om tot een rechtvaardiger pensioensysteem te komen?

“Dat de perverse prikkels in de pensioenwereld wordt verwijderd. En dat de pensioenwereld niet alles krankzinnig ingewikkeld maakt.”

Is het je wens om na de aflevering nog een nieuwe aflevering Zwarte Zwanen te maken?

“Ik vrees dat het hard nodig blijft dat we bij MAX met dit thema doorgaan. De controle op hoe met andermans geld wordt omgegaan, moet echt groter worden.”

De samenvatting van Zwarte Zwanen 1,2 en 3 wordt uitgezonden op donderdag 14 juli 2016. Deel 4 is te zien op vrijdag 15 juli en deel 5 op vrijdag 22 juli 2016 op NPO 2.

(Bron: MAX Magazine/Peter Contant)

Geef een reactie

Reacties (16)

  Hanneman says:

  Geachte Don Grimbergen, deze molen is té. Waarschijnlijk zijn geen tienduizend uitzendingen over een onderwerp als dit voldoende om het zelfs nog maar gecontroleerd te krijgen. Het verhaal over het grote geld, genoegzaam bekend onder de nétte deelnemers aan het pensioenspektakel. Hoe daarmee door een kleine elitaire club omgesprongen wordt. Opmerkingen over het minder spectaculaire functioneren van Klijnsma lijken mij het beste achterwege te laten, wil nog wel een beetje aardig de avond door. De enige rótwolven zijn geldwolven.

   oosterwijck says:

   Mijnheer Hanneman, wat is dat nou voor reactie? Ben je van je geloof gevallen? Behoort Jette Klijnsma tot jou relatiekring? … Probeer je Grimbergen te ontmoedigen? Ik kon mezelf niet geloven toen ik jou reactie las. … Natuurlijk moet Grimbergen doorgaan met controleren en blootleggen van die frauduleuze bende, die ons achtergesteld loon absorberen. De bevolking heeft recht op een integer beheer van haar pensioengelden. Zonder dat daar geldwolven mee aan de haal gaan, met list en bedrog. Als Klijnsma niet welwillend staat tegenover transparantie, maakt dat haar medeplichtig. Klijnsma moet gedwongen worden tot aftreden, met haar tegenwerking, tot het bekomen van een transparant systeem. Dat etter is op verschillende fronten, saboterend bezig, voor de rechtspositie van de allerzwaksten in de samenleving, waaronder de werkgelegenheid in de Sociale Werkvoorziening, waar duizenden mensen slachtoffer van worden en thuis zitten te verpieteren met een opbouw van betalingsachterstanden. Het wordt tijd dat politici, veroordeeld gaan worden op disfunctioneren en liegen. Niemand heeft het recht om onwaarheden te verkondigen en beloften doen, die niet nagekomen worden. Ik had zo’n reactie niet verwacht, gezien eerdere commentaren.

  Holke Flapper says:

  Het is duidelijk dat er steeds meer commotie ontstaat als gevolg van het bekend worden van steeds meer zaken die vroeger onder de pet konden worden gehouden. Nu kan dat niet meer door de sociale media en dat is maar goed ook. Het is nu zaak dat die mensen die van hun pensioen willen genieten wakker blijven en alert.
  Dit kan door actief lid te worden van een ouderenbond en idem van een politieke partij. 1 x stemmen in de 4 jaar is geen optie meer we zullen ons er tussentijds mee moeten blijven bemoeien. We hebben gemeend het aan de opvolgende generatie te kunnen overlaten maar komen daarbij helaas bedrogen uit. In de estafetteloop hebben we het stokje overgedragen alleen nu blijkt dat ze in een hele andere baan lopen. Onder de naam “Verontruste Ouderen” leveren we voortdurend commentaar en suggesties aan, lees het geef reactie en sluit je aan.

   MAX.Floryn says:

   ik was een VVD-er tot het aantreden van Rutte 2. Tegelijkertijd ben ik lid geworden van de Partij 50-plus, mijns inziens de enige partij die oog heeft voor de positie van de gepensioneerden en de toekomstige gepensioneerden.
   Ik zie in mijn omgeving inmiddels al veel ouderen overstappen naar deze partij.

  MAX.Floryn says:

  de pensioenfondsen zijn verplicht om staatsobligaties te kopen! En dat is bij voorbaat al een verliespost !!!!

  oosterwijck says:

  Ik heb zojuist de herhaling gezien van de documentaire: “Zwarte Zwanen” over de pensioenmaffia. … Wat een tuig. … Als ik de reacties zie van de banken bobo, zoals de directeur van Goldmann-Sachs, die verklaard dat hij het werk van God uitvoert, en daarmee bedoeld dat hij honderden miljarden van het Nederlands pensioengeld weg sluist, dan heb ik geen vertrouwen meer dat het vanzelf goed komt. Wat een arrogantie, zie ik bij dat tuig. Ik moet weer terugdenken, aan minister Lubbers, die 30 jaar geleden in een TV toespraak aankondigde, dat de pensioenen in de toekomst in gevaar zouden kunnen komen en kort daarna 20 miljard “afroomde” van de pensioenpot. De houding, nu, van de Nederlandse regering, die niets doet, terwijl er 500 miljoen aan pensioenpremie is verdwenen, de houding van Jetta Klijnsma, die verbeten reageert op vragen. Dan hoef ik niet te verwachten dat de Staat der Nederlanden, ons beschermd. Sterker nog, ik denk dat de Staat der Nederlanden in het complot zit, om ons van ons uitgestelde loon af te helpen.

  oosterwijck says:

  De uitverkoren (de Illuminatie) weten steeds weer nieuwe bronnen aan te boren om geld en macht naar zich toe te trekken. Wereldwijd wordt al eeuwen lang, geld en macht vergaard ten koste van grote groepen slaven. En kleine groep uitverkoren, bezit inmiddels bijna de gehele aarde. Steeds meer mensen leven in armoede en honger. Steeds meer mensen zwerven over de aarde, op zoek naar een beter leven. Een beter leven dat steeds schaarser wordt, omdat de leefomstandigheden voor steeds meer mensen afnemen. We vinden het nu al normaal dat mensen dakloos op straat leven, zonder middelen van bestaan. We accepteren nu al dat mensen geen medische zorg krijgen, omdat ze geen geld hebben. Terwijl we dagelijks reclamespotjes zien van z.g. hulporganisaties, die geld vragen voor de arme zwartjes in Afrika, is Europa hard op weg om een derde wereldland te worden. Ten hemel schreiend is, dat welzijn organisaties, het lef hebben om in reclamespotjes, te vragen: ” om de erfenis over te maken aan hen”, in de wetenschap, dat veel families uiteenvallen en er ruzie is tussen ouders en kinderen. De Illuminatie hebben wereldwijd de macht over regeringen, waardoor oorlogen tussen landen steeds minder voorkomen. Oorlogen hebben plaatsgemaakt, voor terreur aanslagen van groepen mensen, die niets meer te verliezen hebben. Het is nu nog wachten op terreuraanslagen van gewone Katholieken in gewone Europese landen, die niets meer te verliezen hebben. Beter is om de Illuminatie uit te roeien, die voor zoveel onrecht en verdeeldheid, verantwoordelijk zijn.

  verontrust says:

  in het najaar organiseert omroep max mog een uitzending over pensioenen.

  verontruste ouderen heb ik begrepen doet daar aan mee.

  ik hoop dat tegenover de deskundigen ook de politiek aanwezig zal zijn. maar ben bang dat kleinsma verstek laat gaan. pieter omtzigt kennende zal wel aanwezig zijn denk ik zo. anyway hoop dat die uitzending er komt.

  oosterwijck says:

  Als Jette Klijnsma in beeld komt, met vragen over de pensioenmaffia, weet ik nu al, wat ze gaat antwoorden. Ze geeft al 5 jaar op elke vraag, hetzelfde antwoord, en dat antwoord is: “Is dat zo? … Als dat zo is, moeten we daar opnieuw naar kijken. Dat kan zo niet, dat hebben we niet afgesproken, toen der tijd”.

  parrhesia says:

  Don Grimbergen maakt meer en meer helder wat er in DIE bankwereld (geld maken met schimmenspel) van ouds steeds opnieuw misleidende producten worden gefabriceerd.In uitzending zwartezwanen 4 word dankzij volharding knap werk geleverd..Het spreek woord zegt: een vos verlies wel zijn haren maar niet zijn streken.
  De top v.d. financiele wereld,ook de met naam genoemde professor/ontwikkelaar v.d.besproken”fata morgana producten” gaat niet vrij uit in het bedacht product,hij heeft een leeuwenaandeel in het verloederend geheel.
  Dergelijk soort menselijk-uitschot (brengt duidelijkheid)zorgt voor de devaluatie van menselijke waardigheid.Ze leven op een bedriegelijke manier in weelde en verzinnen/zwijgen/ontlopen “de waarheid’ ZEKER over zich zelf.Ze verloren wat hun echt tot mens maakt,het zijn roofzuchtige,die machtmisbruik/zelfzucht/ hebzucht etc laten gelden voor eigen profijt en weelde,..ze leven met een ziekmakende symbiose!Het zijn ordinere profiteurs die leven op het gegeven vertrouwen/geld van hardwerkende burgers.Zulke laaghartige zombies zijn een gevaar voor het mondiaal welzijn,en zeer zeker niet alleen voor onze pensioenfondsen.

  Het zelfregulerend vermogen van deze KLASSEN?Hoezo,..nee de profijtzucht is dominerend,hoe staat het trouwens met het zelfreinigend vermogen waar de VVD bewindslieden zo prat voorstaan?Het neoliberale simplisme heeft bewezen niet te werken wereldwijd,kijk maar in hun eigen achterban,hoeveel discipelen hebben de afgelopen jaren het hazepad gekozen(zelf of gedwongen).Kennelijk zijn ze hiervoor ook stekeblind.

  De marktwerking/zelfregulering?Daar is men pervers in door gegleden-voor dove mansoren- wars van zelfreiniging.Het ontbreekt ook Nederland aan snelle geactualiseerde cruciale wetgeving,.waar eerbaarheid/respectbele normen niet in de ban wordt gedaan.DUS :huichelaars v.d. hoge klassen,..niet verder heulen met de wolven,gewoon NETJES zaken doen, dan is veel aan vergaderen/reizen/hotelkosten premies/bonussen/goudenhandruk etc ook overbodig,zeker bij het gelobby in Europa,het verrot bankwezen wereldwijd.Er is geen reclame nodig met als thema: betrouwbaarheid en partnerschap.

  Word het niet hoogtijd dat er wat meer Nederlandse crime journalisten ECHT spuurwerk gaan doen-o.m.misdaadneus de Fries die ons bezig houd met de kleine vissen-misleid ons niet,doe het grotewerk dat op jullie ligt te wachten.Kijk naar kopstukken(witte boord criminelen)in de financiele sector,zit ze op de hielen leg hun handel en wandel vast.Het zijn zij,..die voor de camera zwijgen/liegen/verantwoording ontlopen,de werkende burger tot verdien model hebben gemaakt om ze steeds verder te knechten/berooien/bestelen.

  Ja vadertje staat,..meer geld in de publieke omroep om onderzoekjounalistiek te bedrijven!!,..of is dat te naïef!!
  Wordt datjullie zelf te lastig??O ja,.. bijna vergeten,..wie is de bewindsman waar de omroepen door worden gekort, ze graag zou willen voorschrijven wat ze wel en niet te doen hebben,zich graag willen bemoeien met hun programma keuzes etc.En tot welke partij behoord hij?Leiden we dan mogelijk toch aan vervroegde Alzheimer?
  Houd moed (vooral jonge)Nederlanders,misschien komen jullie ooit uit die plakstoel,..de straat op voor het algemeenbelang en de oudere die de eerdere puinhopen hebben geruimd.Waardoor jullie nu met oordopjes in
  ,flierefluitend op fiets kunnen kuieren,veel onzinnige info lezen op socialmedia.Socialmedia???Hoe sociaal, dat merken we weer over tien jaar??Haha!
  Kom op voel je uit gedaagd voor het welzijn v.h.collectief belang!!!
  Volgend jaar zijn er verkiezingen, ben benieuwd of het huidige kartel weer verder kan!

   MAX.Floryn says:

   op de site van IEX geeft Marcel Tak en negatief commentaar op delen van de laatste uitzending, Hij vindt dat de nuance soms ver te zoeken is’. Lees daarvoor:
   http://www.iex.nl/Column/254391/Sprookjes-van-Grimbergen.aspx
   Marcel Tak schrijft tot slot nog:
   Het nut van derivaten
   Dat was waarschijnlijk de bedoeling van Grimbergen. Dat pensioenfondsen profiteerden ten koste van het MKB is grote onzin. Via rentederivaten dekken pensioenfondsen zich in tegen een rentedaling, terwijl het MKB dezelfde producten gebruikten om zich te beschermen tegen een rentestijging. Stel de rente zou zijn gestegen, en het MKB zou miljarden op de derivaten hebben ‘gewonnen’?
   Had Grimbergen dan een uitzending gemaakt dat het MKB ’ten koste van al die kleine pensioengerechtigden’ miljarden winsten had binnengesleept? Die derivaten zijn natuurlijk geen goudmijn voor pensioenfondsen, maar een noodzakelijk instrument om pensioenen te beschermen tegen sterk teruglopende dekkingsgraden als gevolg van de dalende rente.
   Nog één keer, speciaal voor Grimbergen en zijn Zwarte Zwanen collega’s, een (gestileerd) voorbeeld van het nut van derivaten:
   Zó werken rentederivaten
   Stel een pensioenfonds heeft 50 miljard aan bezittingen. Stel voorts dat de verplichtingen over gemiddeld 20 jaar gelijk zijn aan 70 miljard en dat de rente 2% is. De contante waarde van de verplichtingen is gelijk aan 47,1 miljard (=70/(1+0,02)^20. De dekkingsgraad is gelijk aan 106,2 (=50/47,1).
   Veronderstel dat het pensioenfonds een rendement behaalt van 7% en de rente daalt naar 1,5%. Het vermogen van het pensioenfonds stijgt tot 53,5 miljard (=50*1,07). De contante waarde van de verplichtingen loopt op tot 52,8 miljard (=70/(1+0,015)^20). De dekkingsgraad daalt naar 101,3 (=53,5/52,8).
   De derivaten stijgen door de rentedaling in waarde, idealiter met een bedrag van 2,6 miljard. De bezittingen van het pensioenfonds zijn dan 56,1 miljard (=53,5+2,6), waardoor de dekkingsgraad weer nagenoeg het oude niveau heeft van 106,2 (=56,1/52,8).
   Geen goudmijn, maar nuttig
   Als de rente was gestegen, bijvoorbeeld tot 2,5%, zou er een miljardenverlies op de derivaten zijn geleden. Daar staat dan tegenover dat de contante waarde van de verplichtingen zou zijn gedaald, zodat per saldo de dekkingsgraad weer rond 106 zou uitkomen.
   Kortom, die rentederivaten zijn geen goudmijn, maar een nuttig instrument de dekkingsgraden te stabiliseren, gegeven de huidige regelgeving. Ook de Nederlandse overheid maakt er gebruik van en heeft er miljarden mee ‘verdiend’. Ook ten koste van het MKB?
   Hopelijk is Grimbergen de enige die nog in zijn eigen sprookjes gelooft.

  MAX.Floryn says:

  Een lezenswaardig artikel in FD van gisteren, 22 uur, door Joost van Kuppeveld.
  Enerzijds waardering voor het programma, anderzijds de kritiek dat niet is uitgezocht wat de ware oorzaak is van het zware weer waarin de pensioenfondsen nu zitten.
  hieronder zijn artikel:
  Zwarte Zwanen mist voor open doel
  Joost van Kuppeveld

  Krantentitel: ‘Zwarte Zwanen spoorde de verkeerde dader van de moord op het pensioenstelsel op’

  Vrijdagavond werd de, voorlopig, laatste aflevering van Zwarte Zwanen uitgezonden. Daar zijn sinds 2013 vijf afleveringen van gemaakt, waarin de makers vooral op zoek gaan naar wat er van uw en mijn pensioenpremies aan de strijkstok van de financiële sector blijft hangen. De bedragen zijn op zich openbaar en worden sinds een aantal jaren redelijk gespecificeerd gerapporteerd, maar het kan geen kwaad om dat ook bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.

  En dat laatste is Zwarte Zwanen uitstekend gelukt. Nu zijn sociale media natuurlijk niet representatief, maar u moet voor de grap de schuimbekkende tweets onder #zwartezwanen eens nalezen. Maar ook de pensioensector heeft er flink last van gehad. Zoals een pensioenfondsbestuurder op het einde van de vijfde aflevering al zei, zat de angst voor documentairemaker Cees Grimbergen er bij de sector goed in.

  Megalomanie

  Maar dat is niet omdat Grimbergen de sector in zijn programma’s het vuur aan de schenen heeft gelegd. Verre van. Hij stelde wel een paar terechte vragen, maar liet de echt grote vraagstukken lopen. Het zou veel interessanter zijn geweest als hij op zoek zou zijn gegaan naar de ware oorzaken waardoor de pensioenfondsen in zwaar weer zitten.

  Zoals het jarenlange totale falen van de polder en de politiek om het pensioensysteem klaar te maken voor de 21e eeuw, het gesjoemel met de rekenrente en — inderdaad — de megalomanie in de financiële sector die medeverantwoordelijk was voor de de financiële crisis. In dat kader bezien is een prestatievergoeding van tientallen miljoenen voor een private-equityhuis, hoewel dat niet uit te leggen is, heel klein bier.

  Bang voor reputatieschade

  Nee, waar de sector wel bang voor was, is reputatieschade. Dat is belangrijk voor ze ‘want vertrouwen en zo’. En Zwarte Zwanen heeft reputaties aangetast. Weer: niet door uitstekende en onthullende journalistiek, maar vooral door onbewezen insinuaties, kwaadsprekerij en malicieus monteren. Waardoor juist iemand als Theo Kocken van Cardano die kritisch is en van binnenuit de sector verbeteringen wil, voor de minder geïnformeerde kijker in een kwaad daglicht kwam te staan.

  Maar mensen uit de sector stonden zelf af en toe ook flink te schutteren. Zo’n riedel over prachtige rendementen en het gejammer over de lage rente, gaat een pensioenfondsbestuurder meestal prima af, maar met de botte interviewstijl van Grimbergen wisten ze zich weinig raad. Met als verzachtende omstandigheid dat de kenniskloof tussen beide partijen soms tot merkwaardige vragen leidde.

  Verkeerde dader

  Kortom, Zwarte Zwanen miste alle kansen voor open doel en spoorde de verkeerde dader van de moord op het pensioenstelsel op. Verspilling van belastinggeld, dat zeker. Maar dat is dan weer heel klein bier vergeleken met wat de financiële sector wat dat betreft op zijn geweten heeft.

  Joost van Kuppeveld en Marcel de Boer becommentariëren beurtelings op zaterdag de markten en hun spelers.

  Joost van Kuppeveld
  Follow on twitter Email
  ‘Redacteur financiële markten. Bijzondere interesse in marktstructuur en alternatieve beleggingen. Werkte in een ver verleden als handelaar en beleggingsadviseur’

  oosterwijck says:

  We hebben in ons kleine Nederland, maar liefst 650 pensioenfondsen, met allemaal: een directie, een bestuur, adviseurs en natuurlijk de loonslaven die de administratie verrichten. De 350 grootste pensioenfondsen, slokken alleen al aan salarissen zo’n €7 miljard (€7000.000.000) op, betaald uit ons achterstallig loon. De overige 300 kleinere pensioenfondsen kosten nog eens €2.5 miljard. … Ik ben overtuigd van de overbodige overdaad in deze. Ik ben er van overtuigd, dat als we naar één pensioenfonds gaan, er €6 miljard tot €8 miljard bespaard wordt op overbodige onkosten. Onkosten die, door hard werkende mensen worden betaald en hun pensioenuitkering verminderen, om in de zakken te verdwijnen van de uitverkorenen, die daar niets voor doen. En dan heb ik het alleen nog maar over de salarissen. Daarnaast, zijn ze niet eens in staat om winst te maken met z.g. beleggingen. Die beleggingen zijn alleen maar verliesgevend en kabbelen de pensioenpot elk jaar af. Conclusie: we betalen met zijn allen z’n €10 miljard per jaar aan salarissen om ons spaargeld (achterstallig loon) alleen maar minder te maken. Oplossing: Flikker al die dure mee eters de straat op en we hebben al een groter profijt van z’n €10 miljard per jaar.

   MAX.Floryn says:

   @Oosterwijk10 miljard besparen door al die dure mee-eters op straat te zetten. Dat is nogal cru en bedenk dat de meeste van die mensen beslist geen dure opvreters zijn; vaak zijn het mensen met een middeninkomen, die er hard voor moeten ploeteren. En het is ook de vraag wat dat ontslaan van al die mensen ons aan werkloosheidsuitkeringen en andere voorzieningen gaat kosten. Maar hoe dan ook, het zou inderdaad een goede zaak zijn als de overhead van al die pensioenfondsen naar beneden zou kunnen worden gebracht, bijv. door meer samenwerking bij de administraties.

   MAX.Floryn says:

   OMROEP MAX: hieronder mijn suggestie:
   het is m.i. het overwegen waard om nog een uitzending van zwarte zwanen te maken, maar dan met de medewerking van criticasters als Marcel Tak en Joost van Kuppeveld. En nodig ook emeritus hoogleraar Bernard van Praag en professor Lans Bovenberg uit. Eerstgenoemde heeft in de NRC van 26 mei jl. de vraag opgeroepen of ons pensioensysteem echt wel onhoudbaar is, waarbij hij forse kritiek uit op het uitgebrachte SER-rapport “verkenning persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling”. En professor Bovenberg heeft o.m. gesteld “dat door de lage rente de langjarige verplichtingen aan jongeren zijn geëxplodeerd, terwijl de werkenden tegelijkertijd te weinig premie betalen voor hun rechten omdat voor nieuw op te bouwen verplichtingen hogere rentes worden gehanteerd. De werkende worden nu dus fors gesubsidieerd door de gepensioneerden”.
   Een dergelijke laatste uitzending van zwarte zwanen zou aldus een heel mooie afsluiting kunnen worden van de reeks over onze pensioenen.

  MAX.Floryn says:

  de laatste tijd weer berichten over pensioenverlagingen als gevolg van lagere dekkingsgraden. Onder andere vwb het ABP: goede rendementen op beleggingen, maar dit bood onvoldoende tegenwicht aan de bijzonder lage rente !!!!
  Ook las ik een commentaar van de heer Wessel Aslander van Wallstreetweb.nl, die al vele artikelen op zijn website heeft geplaatst over de pensioenafbraak. Hieronder zijn commentaar op de te lage rekenrente::
  Rekenrente creëert een probleem dat er helemaal niet was !
  Ja, het is schizofreen: we hebben het beste, het best beleggende EN verreweg het rijkste pensioenstelsel ter wereld voor elkaar gekregen ZONDER de gesel van de politiek opgelegde fictieve rekenrente. En dat was zo gebleven als die rekenrente niet was ingevoerd; een rekenrente die DOET ALSOF wij een slecht stelsel hebben, dat onze beleggingen slecht renderen en dat we een arm pensioenstelsel hebben ! De invoering van de rekenrente en de bijbehorende dekkingsgraad is dan ook een politieke blunder van de 1e orde; methodes die totaal verbloemen dat onze pensioenfondsen het nog altijd geweldig goed doen ! I.t.t hetgeen iemand kan denken na het lezen van mijn columns, dat ik geen rekening houdt met de toekomst door de rekenrente af te willen schaffen, doe ik dat juist wel ! In de vorige columns heb ik uitgelegd dat het schizofreen is om een korte rekenrente te hanteren op beleggingen die 40+ jaar renderen. Ik heb ook uitgelegd dat het vermogen nu zó groot is EN zó snel groeit dat dit verreweg de grootste groeifactor is (premies spelen nu slechts een marginale rol). EN ik heb uitgelegd dat het huidige vermogen van 1400 miljard al ruimschoots voldoende is om royaal te voldoen aan alle verplichtingen incl. het inhalen van achterstanden en indexatie ! EN: dat een rekenrente van ca 1% extreem is en over een aantal jaren weer verdwenen is maar óók dat zo’n lage rekenrente historisch onverantwoord is ! Reken met 4%, een eeuwenlang historisch gemiddelde voor lange beleggingen en ZEER VERANTWOORD te gebruiken (doet de Belastingdienst ook), en geen pensioenfonds heeft een probleem. We MAKEN dus een probleem waar helemaal geen probleem is …
  Rekenrente-methodiek is gelegaliseerde diefstal van pensioengeld !
  Er zit dus iets anders achter de invoering van de historisch gezien idiote rekenrente. De rente heeft immers ook ooit op 15% gestaan en met de huidige rekenrente-methodiek zouden pensioenfondsen dan een dekkingsgraad van honderden procenten hebben, zodat het lijkt alsof ze het krankzinnig goed doen ! Kortom, de rekenrente is vooral in extremere rente-situaties (zowel hoog als laag) TOTAAL GEEN goede afspiegeling van de werkelijkheid binnen de pensioenfondsen. Er dient een systematiek te komen dat gebalanceerd rekening houdt met de spreiding van beleggingen van pensioenfondsen: een deel in obligaties, een groter deel in aandelen en een klein deel in o.g (derivaten enz.). Simpelweg 1 instrument hanteren (rekenrente) waarin marktrente leidend is terwijl pensioenfondsen nu verreweg het meeste rendement uit rente-onafhankelijke aandelen halen, slaat helemaal nergens op ! Overigens: ook als de rente zeer hoog is geeft een dergelijke rekenrente een totaal vertekend beeld van de realiteit zoals die bij pensioenfondsen heerst op dat moment. Conclusie: de huidige rekenrente-methodiek is een WAARDE(N)LOZE manier om de compleet andere werkelijkheid bij pensioenfondsen weer te geven. Nooit eerder klotste het geld zó hoog tegen de wanden van het pensioengebouw maar ondertussen beroven ‘wij’ mensen van hun recht op een ongestoorde oude dag; de meesten hebben daar meer dan 40 jaar voor gespaard ! Politiek, ik EIS een methodiek om toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen REALISTISCH weer te geven ! En dat betekent slechts beperkt rekening houden met de langjarige rente (obligatie-beleggingen); de factor die nu 100% dominant is in de rekenrente-methodiek. Dat betekent ook een veel grotere component die uitgaat van 6-8% rendement op aandelen en dus als contra-gewicht werkt, alsmede een component voor overige beleggingen. Alleen DAT is eerlijk …
  Wessel Aslander