Nooit te oud om te leren

Een manier om weer aan te bak te komen is (om)scholing. Volgens het UWV werken én leren we steeds langer door. Mede dankzij de scholingsvoucher gaan steeds meer werkzoekenden tijdelijk terug naar de schoolbanken.

Scholingsvoucher

Mensen van 50 jaar of ouder met een WW-uitkering kunnen een scholingsvoucher aanvragen. Dit is een subsidie voor een opleiding met een maximale hoogte van €1000. Aan deze bijdrage zitten wel een aantal voorwaarden. De scholing mag bijvoorbeeld maximaal 1 jaar duren.

Techniek en vervoer

Uit de Barometer 50-plus van het UWV blijkt dat deze vouchers voornamelijk worden gebruikt bij opleidingen in techniek en vervoer. Vaak gaat het bij deze cursussen om certificaten die nodig zijn om het werk veilig uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld taxi- en chauffeursopleidingen. Ook cursussen in ICT, voeding, sport & gezondheid en de secretariële/administratieve tak zijn in trek.  Omscholing blijkt populairder bij vrouwen (59%) dan mannen (41%).

Universitair

Naast dit soort cursussen via de scholingsvoucher kiezen sommige 50-plussers er ook voor om op latere leeftijd naar de universiteit te gaan. De meest populaire WO-studies onder deze groep zijn als volgt:

  • Taal
  • Geschiedenis
  • Kunst
  • Sociale wetenschappen/Bedrijfskunde

Welke opleiding of cursus zou u nog eens willen volgen?

Geef een reactie