werklozen

Miljoenen voor omscholing oudere werklozen

Wie op latere leeftijd werkloos wordt, heeft vaak moeite met het vinden van nieuw werk. 80 procent zit een jaar na ontslag nog steeds thuis. Om dit te veranderen, willen de regeringspartijen 30 miljoen investeren in het omscholen van oudere werklozen.

Verandering

Met het geld kunnen zo’n 12.500 werklozen van 45 jaar en ouder een omscholingstraject volgen zodat zij aan de slag kunnen in een sector waar meer werk te vinden is. Volgens de regeringspartijen zitten veel ondernemers te springen om personeel, maar krijgt de oudere werkloze afwijzing op afwijzing als zij solliciteren. Omscholing kan deze cyclus doorbreken. “We willen deze mensen de mogelijkheid geven verder te leren, bijdragen aan hun ontwikkeling en hun kans op werk te vergroten. Zo zorgen we voor nieuw perspectief”, zegt Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie over dit plan in het Algemeen Dagblad.

Voorwaarden

Het is echter niet zo dat elke werkloze oudere in aanmerking komt voor het omscholingstraject, want er zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moet uitkeringsinstantie UWV de deelnemer vaststellen dat de persoon in kwestie een zwakke of matige positie op de arbeidsmarkt heeft. De mensen die vervolgens in het omscholingstraject terecht komen, krijgen 2 opties voorgeschoteld: of ze gaan aan de slag en worden tegelijk opgeleid terwijl ze al een salaris ontvangen, óf ze volgen een opleiding waarbij een werkgever na afronding een baan in het vooruitzicht stelt. De opleiding die wordt gevolgd mag maximaal 1 jaar duren.

De Tweede Kamer praat binnenkort over dit voorstel. Daarna zal meer duidelijk worden over de realisering van het plan.

Werkloosheid onder ouderen in Nederland

Ouderenorganisatie KBO-PCOB heeft in augustus 2017 het Meldpunt Ouderenwerkloosheid geopend. Daar hebben werkloze ouderen tot voor kort kunnen aangeven hoe hun situatie eruit ziet. Uit de resultaten is op te maken dat 80 procent van de werkloze 55-plussers na 1 jaar nog geen passend, nieuw werk heeft gevonden. 45 procent staat na 2 jaar nog aan de kant. Zij denken dat hun hogere leeftijd zeker in hun nadeel werkt. Ook denken zij dat gebrek aan ervaring met het solliciteren via internet hun kansen negatief beïnvloed.

(Bron: Algemeen Dagblad, KBO-PCOB, ANP, nu.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Hanneman says:

    Waar meneer Bruins als mens, zeggend christelijke waarden aan te hangen, zou moeten denken over hoe we “deze mensen” de mogelijkheid zouden moeten geven verder te léven in plaats van nóg meer misere op hun bord, denkt hij na over hoe in Zijn’s naam kan worden gestopt met denken over een basis-uitkering voor vijftigplussers. In de praktijk blijkt het trouwens ook al om veertigplussers te gaan. Deze CU meneer is echt een aanwinst voor de VVD politiek maar een pruts-christen. Als tweede kamer lid is hij vast bekend met hoe het bedrijfsleven eigenlijk enkel interesse heeft in goedkoop, jong, volgzaam, vooral gezond werkvolk. Dus in plaats van te bekijken wat de mogelijkheden zijn om voor vele duizenden onder ons het leven weer leefbaar te maken doet hij er nog een schepje bovenop. Met de CU in het kabinet zou je denken aan compassie en genade, eindelijk! Maar….. Omwille van het behoud van hun positie wordt om dit door de politiek bepaalde probleem heen gedraaid. Hij heeft vast een oud-oom of tante, wie weet vader of moeder voor wie hij ook een einde aan de sollicitatieellende wenst maar ja, politiek bedrijven is hard. Zakelijk. Dus in plaats van de benodigde zuurstof toch liever nog wat meer liberaal ongemak. Dat wordt een grote. Die Bruins.

  2. oosterwijck says:

    Een omscholing aanbieden aan oudere werklozen, biedt in ieder geval werk aan de omscholers. De slachtoffers (gedupeerden) gaan van de ene werkloosheid in de andere werkloosheid, maar zijn toch maar weer een jaar of wat van de straat. Goed bedacht Eppo, maar je bent niet de eerste met zo’n goed idee. Al 30 jaar geleden zijn jouw voorgangers al begonnen met dezelfde werkprojecten voor omscholers en al 30 jaar lang is het voor de werklozen, stuivertje wisselen geweest. Ik heb een beter idee: Leer elke werkloze, dat een leven zonder baan ook heel zinvol kan zijn. Een bijkomend voordeel van al die werkloosheid is, minder grondstoffenverspilling, minder milieuvervuiling en minder energieverspilling.

  3. Alexdevries says:

    Is er ook al eens gedacht om de ervaring van oudere werklozen in te zetten voor een eigen onderneming? Ik zie vooral mogelijkheden om die ervaring in te zetten. Dit hoeven geen multinationals te worden, maar ondernemingen die hele specifieke kennis aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan consultants of interim medewerkers. Dan kun je jezelf verhuren als specialist. Ik zie veel mogelijkheden en via internet zijn er heel veel tips en relevante informatie te vinden bij het opstarten van een bedrijf. Volgens mij kun je ook vanuit een uitkeringssituatie een onderneming starten met behoud van een uitkering. lukt het niet heb je toch nog een basisinkomen.