Werkzoekenden krijgen te weinig hulp van UWV en gemeenten

Werkzoekenden worden vaak niet goed geholpen door gemeenten en het UWV in hun zoektocht naar een nieuwe baan, blijkt uit een onderzoek van de inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Geringe stimulering

Gemeenten helpen en stimuleren mensen met een uitkering maar nauwelijks bij het zoeken naar werk, terwijl ze daar 25 jaar geleden al opdracht toe kregen. Zo meldt Trouw, die het onderzoeksrapport van de inspectie SZW al heeft ingezien.

Samenwerking UWV en gemeenten

Ook de samenwerking tussen het UWV en gemeenten verloopt moeizaam. Samenwerking tussen regio’s had al 25 jaar moeten gebeuren, maar gebeurt in de praktijk pas sinds 3 jaar, volgens de inspectie: “Er is een bijna permanente cyclus van afstemming en overleg. Er zijn veelvuldige discussies over structuren en er worden steeds nieuwe werkgroepen ingesteld.” De inspectie geeft verder aan dat ook aanbevelingen voor betere dienstverlening aan werkgevers vaak op de plank blijven liggen. Ook wordt nog geen 20 procent van werkgevers bereikt en is de kennis van werknemers bij UWV en gemeenten over het oplossen van arbeidsvraagstukken ondermaats.

Betere terugkoppeling

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zegt in Trouw dat de koppeling van werkzoekende en werkgever in de regio’s verbeterd moeten worden. Volgens de minister hebben de betrokken partijen gezegd “een kwaliteitsslag” te willen maken. Daarnaast vindt hij ook dat nieuwe plannen die zijn ingevoerd, zoals de Participatiewet, ervoor zorgen dat samenwerking tussen instanties die met uitkeringen te maken hebben verbetert.

(Bron: Trouw, nu.nl)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De woorden van Asscher zijn niet meer als een slag in de lucht. … Ieder zinnig mens weet al jaren dat de werkloosheid, nooit meer afneemt. Door de steeds verdere perfectie van automatisering verdwijnen veel banen. Door de beëindiging van de intensieve industrie zijn ook veel banen verdampt. We zitten nu in de vierde fase van de industriele revolutie (de internet industrie), waarbij nauwelijks arbeid nodig is. De industriele revolutie is ooit begonnen in 1695 met de productie van buskruit en ijzeren kanonnen. Honderd jaar later in 1795 met de uitvinding van de stoommachine. Weer honderd jaar later, 1895 met de uitvinding van elektriciteit en de interne verbrandingsmotor. En weer honderd jaar later, 1995, met de uitvinding van internet. Het verminderen van arbeidsplaatsen wordt altijd maar weer omschreven als iets negatiefs. Maar het is juist positief, dat de wereld draait, zonder inzet van loonslaven. … Vergelijk de maatschappij eens met een gezin. … Vroeger werd het huishoudelijk werk met de hand gedaan, zoals kleding wassen, de vaatwas, voedsel bereiden, en schoonmaken. De huisvrouw werkte zich uit de naad en vaak moesten de kinderen meehelpen. Rijke huisvrouwen hadden een hulp en een poetsvrouw. Het was immers geen hobby van die luie wijven om zelf te poetsen en te koken. Door de uitvinding van wasmachines, vaatwassers, strijkijzers, stofzuigers, ovens en keukenmachines, was er steeds meer tijd vrij. Huisvrouwen hadden steeds minder te doen en de kinderen hoefden niet mee te helpen. Hoe achterlijk zou het klinken, als we nu zouden praten over taken scheppen of creeeren om de huisvrouwen fulltime bezig te houden en de inzet van de gezinsleden nodig te maken. … In een (normaal) gezin word de groeiende vrije tijd, eerlijk verdeeld tussen alle gezinsleden. Stel je voor dat de helft van de gezinsleden, niets te doen hebben en de helft minder eten krijgen, omdat ze niets doen. en de andere gezinsleden zich uit de naad moeten werken, om het gezin draaiend te houden. … Laten we in de maatschappij, nooit meer praten over werkloosheid, maar over vrije tijd. Vrije tijd, die we eerlijk verdelen onder alle maatschappijleden. En iedereen mag gewoon mee aan tafel, zonder dat er gekort wordt op het voedsel, omdat ze niet werken. Laten we Werk-loosheid veranderen in Werk-onnodigheid. Leve de vrije tijd, leve de niet noodzaak om arbeid te verrichten. Stop met de grote leugen.