pensioenstelsel

Nederland zegt: pensioenstelsel moet simpeler, eerlijker en goedkoper

Het pensioenmanifest van MAX heeft tot een enorm aantal reacties geleid: tot nu toe 70.268 handtekeningen en nog dagelijks stromen zakken vol post bij ons binnen. Nederland maakt zich zorgen. En terecht: ons pensioengeld is niet van schimmige speculanten, maar van de hardwerkende Nederlander die een simpeler, eerlijker en goedkoper pensioenstelsel wil. Lees wat journalist Cees Grimbergen en Ombudsman Rogier de Haan daarover schrijven.

‘Zó wordt de gewone burger bestolen’

Nederland wil dat de uitwassen van de pensioenwereld stoppen. De bevolking wil dat pensioenfondsen netjes met andermans geld omspringen. Om die 2 feiten kunnen we na het MAX Pensioenmanifest niet langer heen. Bij MAX worden we overspoeld met reacties. Opwinding en verontwaardiging zijn de meest voelbare emoties. De kijkers willen gehoord worden. Gehoord over de punten uit ons Pensioenmanifest. Maar ook over de indexatie die al 10 jaar achterblijft. De afgelopen weken ontvingen wij duizenden mails en brieven. Ik pik er een paar zinnen uit: “Hier schrikken we van en het doet ons vertrouwen afbrokkelen”, “Het geld is van de inleggers en die worden allemaal bedonderd”, “Hoe de gewone burger wordt bestolen” en  “Gewone burgers zijn het verdienmodel voor de financiële wereld.”

Ontoegankelijke wereld

Bij MAX werken mijn collega’s en ik sinds 2013 aan de onderzoeksserie Zwarte Zwanen. De aflevering van 7 mei 2018 (Dokken en Zwijgen) was de zevende in de reeks. Ik verbaasde me al langer over hoe weinig toezicht er is op onze pensioenrijkdom. En over hoe vanzelfsprekend de pensioenwereld miljarden verdient aan de verplicht betaalde pensioenpremies van miljoenen Nederlanders. Eind 2012 vroeg Jan Slagter mij of ik niet een idee voor een documentaire of reportage had. Ik zei: “Schatrijk van uw pensioenpremie: een lange onderzoeksreportage.” Reactie van Jan: “Ga maar maken.” In 30 seconden besloten. En zo stapte deze journalistieke Kuifje – eerst nog zonder camera – de pensioenwereld in. Vol verbazing. Ik bezocht mijn eerste pensioencongres, keek rond op de Amsterdamse Zuidas en las tientallen boeken en jaarverslagen. Ik rook aan de wereld van het Grote Geld. Maar zag zeker niet alles, want zelfs zonder camera wilden velen mij niet ontvangen. Maar wat ik wél zag, was voldoende om te stellen: in deze financiële wereld is alles anders. De lichaamstaal en de blikken van de mensen, de aftershave- en damesgeurtjes, de kleding, de gebouwen. En het opvallendst: de taal van de pensioenwereld. Ontoegankelijker kan bijna niet. Sprekend over andermans geld lijken pensioenspecialisten van een andere planeet afkomstig. Ze maken zo veel mogelijk mist met zo veel mogelijk ingewikkelde redeneringen en nota’s.

Batterijen advocaten

Nee, de pensioenindustrie stond de afgelopen jaren niet te juichen bij ons onderzoek. We plaatsten immers vraagtekens bij het verdienmodel van de pensioenwereld. Toch waren er moedige klokkenluiders uit die wereld die ons informeerden. En een enkeling durfde mij – in strikt vertrouwen – te complimenteren met onze vasthoudendheid. De afgelopen 5 jaar besteedde ik de helft van mijn werktijd aan dit project. Thuis maakten ze grappen over al die handen voor de MAX-camera, de dichtgeslagen deuren en de harde aanpak door de security-afdelingen van de pensioenwereld. In de montagefase van een aflevering Zwarte Zwanen schrok ik regelmatig wakker: heb ik dit feit gedubbel checkt? Ik had eens een nachtmerrie waarin een pensioenfondsadvocaat voor de rechter stelt: “Dat van die stil gehouden fraude die MAX aantoont, edelachtbare? Dat is helemaal geen feit.” Waarna ik de slaap niet meer kon vatten. In werkelijkheid stonden batterijen juristen en Zuidasadvocaten klaar om MAX aan te pakken. Ze vonden in zeven afleveringen niet één aanknopingspunt voor een procedure. Al onze afleveringen  klopten feitelijk van A tot Z. Daar zijn wij trots op.

Hoe gaan we verder?

We weten nu dat de amorele financiële wereld van Wall Street is doorgedrongen in ons vroeger zo sociale Nederlandse pensioenstelsel. De meerderheid van de Nederlanders moet niets hebben van de schimmige spelletjes die met hun pensioengeld gespeeld worden en vindt het graaigedrag van pensioenbeleggers afschuwelijk. De financiële wereld heeft niet door hoe hoog dit veel Nederlanders zit. Ons Pensioenmanifest is er glashelder over. MAX zal zich blijven inzetten om de punten van dit manifest uitgevoerd te krijgen.

Actiepunten:

  • Voortdurend aandacht voor de punten uit het
    Pensioenmanifest
  • Minimaal 100.000 handtekeningen aanbieden
    aan pensioenfondsen, Tweede
    Kamer en vakbonden
  • De pensioenwereld
    kritisch blijven volgen

Achterblijvende indexering

Een voormalig APG-topman, hoogleraar beleggingsleer Jean Frijns, zei mij 3 dagen na het Nationaal Pensioendebat: “Die lagere beloningen voor beleggers lukt echt niet, want we willen nu
eenmaal hoge rendementen. En dan moet je de duurste beleggers inhuren.” Aan moraliteit wijdde de hoogleraar – met een bijbaan bij Wall Street-bank JP Morgan – geen woord. Professor Frijns is een autoriteit in de pensioenwereld. Hij bewijst dat de harde kern van die wereld het moreel appèl dat MAX doet, afwijst. Nog veel werk aan de winkel! Indexatie van de pensioenen is door ons niet in het Manifest opgenomen, omdat het geen ‘moreel punt’ ter verbetering is. Al staat die verhoging van de pensioenen niet in ons manifest, u kunt er van op aan dat de MAX-journalisten ook de achterblijvende indexering zullen blijven volgen.

Lees meer over het MAX Pensioenmanifest en onderteken! 

(Bron: MAX Magazine nr. 22 2018)

Geef een reactie

Reacties (13)

    oosterwijck says:

    De financiële wereld heeft niet door hoe hoog dit veel Nederlanders zit. lees ik bovenstaand, geschreven door Cees Grimbergen. … Hoe naief kun je zijn: natuurlijk heeft de pensioenwereld wel door, hoe hoog dit zit bij veel Nederlanders. In werkelijkheid trekken ze zich daar niets van aan. Ze hebben hun tanden gezet in die €1400 miljard en laten niet meer los, totdat ze alles hebben. Lukt het dit jaar niet, dan volgend jaar, of over 70 jaar. Deze pensioenrovers, zijn dezelfde criminelen (handig met geld en verslaafd aan geld), als die actief zijn in de bankenwereld en de verzekeringswereld en de aandelenwereld. Daar is ook alle vermogen weggesluisd. Al honderden jaren (duizenden jaren) weten ze in tal van landen, geld te ontfutselen van de oorspronkelijke bewoners, totdat ze verjaagd of vermoord worden. Jezus heeft deze woekeraars, 2000 jaar geleden uit de tempel verjaagd. En sindsdien trekken ze van land tot land, totdat het land geruineerd is, of totdat de oorspronkelijke bewoners, deze woekeraars zat zijn en verjagen. Ook nu is dit van belang: Ook nu moeten we de woekeraars uit de pensioenfondsen verjagen, of je houdt niets over. Ze kennen geen scrupules. Reken hierbij niet op de regering, daarin zijn ze overmatig geinfiltreerd en maken in elk land de dienst uit. De enige redding is een gerechtelijke procedure, waarin afgedwongen wordt dat ze openheid van zaken geven, maximum aan salaris bepaald wordt en een verbod op bonussen. De deelnemers van het pensioenfonds moeten zeggenschap terugkrijgen over hun eigen ingelegde geld. Als dat lukt verdwijnen ze vanzelf, dan is er voor hen niets meer te halen.

      mosterd says:

      Prima stuk, waarom hoor ik hier zo weinig over in de politiek? Er is een man (Pieter Omtzigt) die in elk geval zijn best doet maar die hebben ze met een smerige streek ni de MH17 affaire monddood gemaakt, hopelijk komt hij weer boven.
      Dat het graaien van diverse kabinetten nooit volledig is opgehelderd is nog maar een schijntje van wat ons nu te wachten staat. € 1.400.000.000.000,- is onder toezicht geplaatst van Brussel, weet u waarom? En komt het beheer van Nederlands pensioengeld ooit weer in eigen handen? Het zou zo maar kunnen zijn dat de EU die feitelijk failliet is dit geld als borg gebruikt om de Euro te stutten. U weet waarschijnlijk wel wat met de meeste borgstellingen gebeurt.
      Hopelijk kan MAX de boel opschudden!

      marketupdate.nl/dossiers/pensioenen-dossiers/het-abp-en-de-verdwenen-miljarden/
      telegraaf.nl/financieel/976099/aegon-bereikt-akkoord-over-havenpensioen

      Robertjc says:

      Goed gezegd, goed beschreven, oosterwijck! Hoe meer betrokkenen zich bezighouden met verzet tegen de huidige gang van pensioenzaken, des te beter. Ik ben geruime tijd contribuerend lid van Pensioenverlies, dat zich voorbereidt op een proces tegen de Staat der Nederlanden. Zelfs ben ik lid geworden van de FvD, dat de aanpak van pensioenen hoog in het vaandel heeft staan, en zich vechtlustiger opstelt dan 50+
      Inmiddels hoop ik, dat ik niet voldoe aan de stelling van de pensioenrovers: ‘nog tien jaar rekken, en dan is deze generatie vergaan tot stof & asch…’
      Overigens ben ik van mening, dat minister Koolmees tot het onnozelste jongetje van de klas behoort.

    oosterwijck says:

    In de jaren ’80 en begin jaren ’90 zijn er door de Nederlandse staat met behulp van de uitnamewet miljarden guldens uit de pensioenpot van het pensioenfonds ABP achterover gedrukt. Dit blijkt uit onderzoek van de inmiddels overleden econoom Hennie Kemner.

    In de gepensioneerden wereld werd al geruime tijd schande gesproken over de greep van de rijksoverheid in de pensioenkas van de ambtenaren. Kenmer nam zich voor om te onderzoeken of het bedrag dat rond ging van meer dan 30 miljard gulden klopte en welke weg de overheid hiervoor had bewandeld. Dankzij bovengemiddelde doorzettingskracht en de Wet Openbaarheid Bestuur lukte het Kenmer uiteindelijk om de cruciale dossiers in handen te krijgen.

    Uit het onderzoek van Kenmer bleek dat de overheid onder de kabinetten Lubbers en het eerste kabinet Kok tientallen miljarden guldens achterhield. Dit deed de overheid door met behulp van de uitnamewet de werkgeversbijdrage aan de pensioenen jaar in jaar uit te verlagen. Hierdoor was de achterstand op de premiebetalingen in 1992 al opgelopen tot 32,86 miljard gulden. De betrokken centrales, het ABP zelf, de Verzekeringskamer en de Raad van State tekenden allen bezwaar aan tegen de uitnamen. Daarnaast eigende de overheid zich onder andere nog 3 miljard gulden van het vermogen voor het bovenwettelijke deel van de invaliditeitspensioenen toe.

    oosterwijck says:

    In Belgie is de pensioenkas al jaren geleden leeggeroofd en nu worden de pensioenen, al jaren lang, betaald uit de algemene middelen. Dat wil zeggen dat er in het geheel geen reserve kapitaal aanwezig is en de pensioenen worden uitgekeerd met de premie van de werkenden, van nu, aangevuld met het nationaal inkomen van de Staat. Dit is natuurlijk een tijdbom, die elk moment kan exploderen. En dan heb je nog al die andere boevenstaten in Europa waar de pensioenkassen zijn leeggeroofd, waar we nu nog niets van horen. Maar geloof maar dat Italie ook geen cent te makken heeft. Of Spanje of Portugal. Om maar niet te spreken over de Oost Europese landen, die van corruptie aan elkaar hangen, waar nooit een pensioenfonds is georganiseerd. Of neem de Balkan landen, die allemaal technisch failliet zijn, zonder dat er ooit een pensioenfonds is georganiseerd. Samengevat kunnen we concluderen dat we leven in een failliet Europa waar de ene leugen de andere opvolgt. Waar het ene gat opgevuld wordt met het andere. De bevolking wordt totaal bedrogen. Ik kan alleen maar benadrukken, dat je goed op je pensioencentjes moet letten, of het verdwijnt totaal in de zakken van de uitverkorenen. Zeker één-derde deel, is al gestolen, door onze overheid. En in plaats, zich diep te schamen, excuus aan te bieden, en het terug te geven, worden de slachtoffers al 10 jaar lang gekort op hun indexatie. Met de aankondiging, dat het in de toekomst nog moeilijker zal worden (om van ons geld af te blijven).

    Boris2 says:

    Ik heb al een aantal malen Peter Borgdorf persoonlijk op zijn verantwoordelijkheden aangesproken, echter hij wuift alle commentaar weg. Sterker het gaat slecht met de beleggingen, toevallig heb een dagdeel besteed aan de beleggingen door PFZW en die zijn ronduit goed te noemen. Het is een par uur spitten en het is openbaar.
    Wat ik het meest schandalige vind is de totale lamlendigheid van alle pensioenbestuurders, die goed (te) en geïndexeerd betaald worden. Ze kunnen wel degelijk gezamenlijk afdwingen dat de vaste rekenrente die gekoppeld is aan de NULrente van de ECB verdwijnt en wordt aangepast aan het niveau van bijvoorbeeld 2. Als dat gebeurt dan zijn er geen problemen en kan er geïndexeerd worden. Maar ja wie is de baas van de ECB, Draghi, voormalig hoofd beleggingen van GoldmanSachs. De bank waarmee alle ellende begon, het herverpakken van slechte beleggingen enz., die uiteindelijk leidden tot de grote crisis en het omvallen van Lehman Brothers. Een man die heeft meegewerkt aan de ondergang van vele banken op het spek binden is schandalig en dan nog een Italiaan, die een natuurlijke voorkeur heeft zijn eigen land Italië en de zuidelijke buurlanden. Deze landen zijn uitermate geholpen met een nulrente, met het opkopen van slechte leningen, die nu al een bubbel beginnen te veroorzaken. Wij de noordelijke landen subsidiëren daardoor extreem de zuidelijke landen, samenvattend we moeten een grote vuist maken en eisen dat er een vaste rekenrente komt van minimaal 2, ooit was dit in 2004 4%. Alle pensioenen kunnen dan met terugwerkende kracht worden geïndexeerd.

    WIM VAN STRALEN says:

    IK HEB ZELF OP EEN SOCALE WERKPLAATS GEZETEN IN HOOR NH DAT IS EEN W.S.W . INSANTIE EN DE MENSEN WORDEN NIET OUDER DAN 60 JAAR EN MENSEN HOREN ZE NIET TOT 67 JAAR LATEN WERKEN MAAR TOT 60 JAAR LATEN WERKEN.
    HET WORDT STEEDS ZWAARDER VOOR DIE MENSEN EN OMDAT HET MACHINAAL GAAT KAN JE ZIEN DAT DIE MENSEN HELEMAAL GEK WORDEN.
    EN DAT IS DE REDEN DAT DE W.S.W. TOT 60 JAAR MOETEN WERKEN EN ZE KRIJGEN HUN PENSIOEN UIT BETAALD ALS ZE 65 JAAR ZIJN VAN DE P.W.R.I. MAAR DE MENSEN HALEN DAT NIET OMDAT DEZE MENSEN GEHANDICAPT EN SYMDROOM VAN DOWN HEBBEN.

    oosterwijck says:

    Wim van Stralen heeft hiermee een punt. Veel mensen halen hun pensioengerechtigde leeftijd niet, maar hebben wel pensioenpremie ingelegd. Daarnaast zijn er heel veel mensen die jong overlijden nadat ze met pensioen zijn gegaan. Deze twee groepen hebben dus veel meer ingelegd als dat ze ooit zullen ontvangen. Er is maar een klein percentage, dat echt oud wordt en meer ontvangt als dat ze ooit ingelegd hebben. Ik vind, dat mensen zoals Wim van Stralen, die werkzaam zijn in de WSW, eerder met pensioen moeten kunnen gaan. Als je deze cijfers goed onderzoekt, blijkt dat niet alle ingelegde pensioengelden worden uitgekeerd. Er blijft een flink kapitaal over. Al dat geld plus de winst die gemaakt wordt met beleggingen, verdwijnt in de zakken van de woekeraars. De pensioenfondsen zijn een paradijs voor de uitverkorenen, die al eeuwen lang aan de kost komen met geldhandel, overal ter wereld. Verjaag ze uit het paradijs en geef de pensioenfondsen terug aan de rechthebbenden, de pensioenspaarders.

    oosterwijck says:

    Overheid haalt opnieuw geld uit de pensioenfondsen
    Er zit onnoemelijk veel geld in de pensioenfondsen en toch worden miljoenen Nederlanders bij hun pensioen of pensioenopbouw flink in hun portemonnee getroffen, ziet Wilma Berkhout. “Nederland heeft het beste pensioenstelsel, maar door de strenge regels wordt het pensioen voor alle deelnemers steeds slechter. De ouderen financieren nu de jongeren, maar de jongeren profiteren niet.” Wie wél profiteert? De grootste werkgever, en dat is de overheid. “Slimmer dan een greep uit de kas van het ABP”, constateert Berkhout wrang. De overheid draait iedereen een rad voor ogen en haalt (weer) geld weg uit de pensioenfondsen.

    Op 17 mei vond de evaluatie plaats van het FTK, Financieel Toetsingskader (vernieuwd in 2015). Dit raakt miljoenen pensioengerechtigden en deelnemers. En opnieuw lees ik bijna niets in de krant, behalve het eenzijdige geluid van De Nederlandsche Bank.

    Een aantal deskundigen, waaronder dus De Nederlandsche Bank, evalueerde met een aantal Kamerleden. Dat toetsingskader is een set regels waarmee de overheid haar zorgplicht met betrekking tot pensioenen waarmaakt. De overheid heeft in principe geen bemoeienis met pensioenen. Dat is een zaak tussen werkgevers en werknemers. Het gaat om arbeidsvoorwaarden, dus om een component van het loon. Van de boodschap van De Nederlandsche Bank werd ik uitermate droevig.

    De meest in het oog springende regel is de verplichte waardering van de toekomstige pensioenverplichtingen, de zogenaamde rekenrente. En die regel is streng. De rente is zo laag dat de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen optisch te laag is. Het gevolg is dat veel pensioenfondsen in 2020 hun pensioenen flink moeten korten. Dat raakt zowel pensioengerechtigden als actieve deelnemers, die dan definitief minder pensioen opbouwen. Kortom, miljoenen Nederlanders worden flink in de portemonnee getroffen nu of in de toekomst. En dat terwijl onnoemelijk veel geld in de pensioenfondsen zit, de economie booming is, bedrijven veel geld verdienen en de overheid flinke meevallers heeft.

    Te weinig premies
    Maar de lasten stijgen en de inflatie dreigt op te lopen. Gepensioneerden gaan er – nominaal – verder op achteruit, werkenden bouwen veel minder pensioen op. De huidige gepensioneerden zullen nooit meer geïndexeerd worden en de werkenden zullen veel minder pensioen krijgen dan gedacht. Dat is des te opmerkelijker, omdat van de huidige gepensioneerden fors geld in de al overvolle pensioenfondsen overblijft. De ouderen financieren nu de jongeren. Maar de jongeren profiteren niet, de werkgevers gebruiken andere regels in datzelfde FTK om de premies zo laag mogelijk te houden. Het gevolg is dat structureel te weinig premies in het fonds komen. De werkgevers trekken in wezen de overschotten op deze manier uit de pensioenpotten. Ze hebben nu veel minder loonkosten. En de grootste werkgever… precies, de overheid. Slimmer dan een greep uit de kas van het ABP.

    Nederland heeft het beste pensioenstelsel, maar door de strenge regels wordt het pensioen voor de deelnemers steeds slechter. In wezen worden nu de premies van de werkenden ongeveer gebruikt voor de pensioenuitkeringen, waardoor alle rendementen in de fondsen achterblijven en de pot groeit en groeit. Onmetelijk grote buffers voor de toekomst?

    Uitgehold
    De onnodige strengheid van de regels maakt dat het systeem uitgehold wordt. Wat een kapitaaldekkingssysteem is, wordt een omslagsysteem als de AOW: de werkenden betalen nu voor de uitkeringen. Bij een kapitaaldekkingssysteem wordt ongeveer 20 procent aan premies betaald en wordt 80 procent uit rendement gehaald. Dat kan omdat er een lange looptijd is. Dat maakt het systeem zo aantrekkelijk. En Nederland heeft dat fantastisch gedaan. Pensioenen voor heel lang gegarandeerd. Maar de strenge regels maken dat nu al het nominaal uit te keren pensioen over zeg veertig jaar al in kas moet zitten. Daarom kan er zogenaamd niet geïndexeerd worden. Er moet zelfs fors gekort worden. Dat raakt miljoenen Nederlanders. Dit is niet uit te leggen. En dat is idioot.

    Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt dat ook. Nederland heeft de ruimte de rente te verhogen, het mag van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar het gebeurt niet en door het moeten aanhouden van onnoemelijk hoge buffers, wordt het Nederlandse stelsel slachtoffer van het minder spaarzame gedrag van anderen. Dat is zuur voor een spaarzame gemeenschap met een fantastisch stelsel, betoogt hij.

    Van Rooijen
    Het wetsvoorstel van Martin van Rooijen van 50PLUS om de rekenrente ietsje te verhogen wil gebruikmaken van die genoemde mogelijkheid tot renteverhoging en voorkomen dat in 2020 fors gekort wordt.

    De Nederlandsche Bank doet of haar neus bloedt. Ze legt niet uit waarom de regels niet anders kunnen, maar stelt gewoon dat het er slecht voor staat met de pensioenen en fors gekort moet worden. De situatie is wit en de Nederlandse Bank zegt dat zij zwart is. Veel mensen geloven een instituut als De Nederlandsche Bank. Daar maakt de overheid misbruik van om iedereen een rad voor ogen te draaien en geld weg te halen uit de pensioenfondsen. Getuige de weinige mediabelangstelling lukt dat aardig.

      mosterd says:

      Dat is het smerige en vuile spel van EU regelaars die aan de knoppen zitten, met een technische truck worden onze pensioenen niet geïndexeerd. En dan de opmerking van die teflon-boy uit Frankrijk die bazelt over Europese verdieping.
      Wij zijn afhankelijk van 720 personen (EP) die bijna allemaal in eigen land zijn afgeserveerd en daar pakken A4tjes meekrijgen waarvan ze vrijwel niets snappen en vragen derhalve advies aan hun deskundige assistenten.
      Om de pensioenen van de deelnemende landen wat meer op een lijn te krijgen is het
      overschot (…) van de Nederlandse fondsen een welkome bron van verlichting. Waarom hoor ik hier zo weinig over in de Nederlandse media?

    jege42 says:

    L.S.
    Even wat info waarom ik me druk maak.De regering heeft in het verleden via de Verz.kamer maatregelen genomen om de kosten te verhogen van kleinere pensioenfondsen om ze in de handen te drijven van verz.maatschappijen zoals AZL(eigendom ING)zoals oa.voorschriften verbetering nivo ,bijv. Voorzitter enz.Men moet ook niet vergeten dat een individueel pfds voor een gewone werknemer niet te halen is.Men kan bijv. alleen bij 100 aandelen opties schrijven enz.De maatregel om door de E.U. de mogelijkheid te laten voorschrijven om bijv.dezelfde AZL voor een niet intrinsieke waarde over te nemen.
    Een mooi voorbeeld is de verkoop van het Pfds.voor de Roeiers aan Aegon, die prompt de overwaarde verzilverde die aan de pensioengerechtigden toekwam…..
    Dit lot wacht veel pensioenfondsen binnen ons land.Wie weet wat de waarde is op een bepaald moment in een jaar!!

    KvdL says:

    Inmiddels zijn we in 2019 beland en wie het nieuws volgt weet dat het CBS bekent maakt dat hoogopgeleiden gemiddeld 5 jaar langer leven dan laag opgeleiden, en ook 3/4 jaar eerder stoppen met werken.
    Tevens beginnen zij vele jaren later te werken.

    Waar ook al jaren hardnekkig onderzoek naar gedaan wordt, is gemiddelde levensverwachting (verder GL) per beroepsgroep.
    Echter, de pensioenfondsen weigeren iedere vorm van medewerking, net als de overheid. De gegevens zijn daar echter absoluut bekend. (echter zo ongunstig voor de solidariteit, dat deze niet vrijwillig verstrekt zullen worden)

    Toch zijn er enkele duidelijke indicatoren nog wel vindbaar, bij buitenlandse onderzoeken alsmede in cijfers van het RIVM (deze RIVM cijfers waren tot in 2015 inzichtelijk, maar zijn inmiddels bijna niet meer te vinden.

    Uitsplitsen per beroepsgroep geeft een heel duidelijk, maar verontrustend beeld.
    Hoogopgeleiden, . . . daar zit natuurlijk ook een groot verschil tussen de diverse beroepsgroepen.
    Het CBS stelt 85 jaar GL voor de totale hoogopgeleide beroepsbevolking. Van enkele beroepen, zoals top ambtenaren, hoogleraren, top bestuurders is bekend dat deze GL kan oplopen tot 90, dus zullen er ook beroepsgroepen zijn die rond de 80 scoren, hetgeen het standaard gemiddelde is van de totale bevolking.

    Nu zijn er onder de laagopgeleiden natuurlijk ook uitersten aan beide zijden.
    Zo is bekend, dat een leven lang werk in de horeca niet goed is voor je gezondheid, en dat geldt ook voor de bekende beroepen zoals metselaar en stratenmaker.
    Maar er zijn ook onderzoeken gedaan naar gezondheidseffecten van het langdurig onregelmatig werken in ploegendienst (nachtdiensten), het regelmatig moeten werken onder extreem traumatische stress situaties.
    Denk hierbij aan de verpleging, politie en brandweer.
    Er zijn wereldwijd meerdere onderzoeken gedaan, België, Zweden, USA, waaruit cijfers naar voren komen van een GL voor politiemensen van nog geen 70 jaar. En medisch onderzoek lijkt inderdaad deze getallen te ondersteunen. Vroegtijdige sterfte cijfers in deze beroepen halen natuurlijk de GL sterk omlaag.
    Dan is het extra zuur, dat er hele grote beroepsgroepen zijn, waarvan bekend is dat zij een GL hebben van rond de 70 en dus kunnen verwachten slechts 3 tot 5 jaar van hun pensioen te kunnen genieten en zij vaak al op jeugdige leeftijd zijn gaan werken. Terwijl andere beroepsgroepen rond de 90 jaar GL hebben, later beginnen met werk, en eerder stoppen omdat zij genoeg hebben verdiend, waardoor hun pensioen geniet jaren rond de 25 ligt. (e.e.a. volgens CBS)
    Dus hoogopgeleiden in een aantal beroepsgroepen werken veel korter (beginnen na de Universiteit en stoppen veel eerder) tussen 35 en 40 arbeidsjaar) en krijgen gemiddeld 25 jaar lang een hoog pensioen.
    Laagopgeleiden met zware beroepen werken veel langer, vanaf hun 17de of 18de, tot hun 66 of 67ste is bijna 50 jaar en hebben vervolgens gemiddeld 3 tot 5 jaar pensioen
    Zou het niet meer solidair zijn, om de GL en aantal te werken jaren tot AOW, globaal aan beroepsgroep te koppelen?
    Dan kunnen de kort levende beroepsgroepen wat eerder met AOW en meer jaren pensioen genieten, en de lang levende beroepsgroepen zullen wat meer jaren werken en daardoor wat minder AOW en pensioen opmaken.
    Of is solidariteit slechts 1 richting op, de hoog opgeleide top bestuurder in de politiek en de CEO bij de pensioenfondsen draaien aan de knoppen en houden hun hoge pensioenen over vele jaren, en de zware beroepen zijn solidair en sterven vroeg, zodat er genoeg in de pensioenpot blijft voor de top bestuurders.?

      Robertjc says:

      KvdL: top! Ik hoop dat alle hier verschenen reacties verzameld zijn door Max, en kunnen worden gepubliceerd voor kamerleden. En financieel experts die zich naar aanleiding van wat hier allemaal geschreven staat, geroepen voelen om gepensioneerden te steunen.