Nationaal Pensioendebat

Een debat over de pensioenindustrie die bijna 1350 miljard euro van andere mensen beheert. In Nederland wordt dagelijks 80 miljoen aan pensioenpremies afgedragen; 365 dagen per jaar.

Hoe kan het dat de pensioenwereld er na tien jaar discussiëren niet in lijkt te slagen een nieuw pensioenstelsel in te richten? En hoe komt het dat rekenmeesters met extreem lage renteopbrengsten rekenen terwijl in werkelijkheid een hoog rendement wordt gemaakt? Waar blijft dat geld?

De afgelopen jaren zond MAX Zwarte Zwanen uit. In deze spraakmakende documentaireserie werd het Nederlandse pensioensysteem kritisch tegen het licht gehouden. Duidelijk werd dat miljoenen Nederlanders de greep op hun eigen geld verliezen. Het typisch Nederlandse sociale en solidaire pensioenstelsel loopt gevaar. Zelfverrijking, fraude en minachting voor de premiebetalers werden in Zwarte Zwanen duidelijk. Het zelfreinigend vermogen van de pensioenwereld bleek afwezig. De mentaliteit van de ‘Wolven van Wall Street’ toenemend aanwezig. Het is een wereld geworden die misstanden en fouten onder het tapijt veegt.