zorgmedewerkers

Minister De Jonge wil verplichte registratie van zorgmedewerkers met smet

Als het aan minister de Jonge van Volksgezondheid ligt, komt er per ingang van 2019 een verplicht register waarop zorgmedewerkers die de fout in zijn gegaan worden bijgeschreven. Hiermee wil hij grensoverschrijdend gedrag in de zorg terugdringen. 

Niet opnieuw in de fout

Een verplicht register moet er volgens de minister voor zorgen dat zorgmedewerkers die zijn ontslagen omdat zij bijvoorbeeld iemand hebben mishandeld, niet zomaar een nieuwe baan in de zorg kunnen krijgen. Momenteel is er ook al een dergelijk register, maar het gebruik maken hiervan is op vrijwillige basis.Daardoor kan het voorkomen dat zo’n persoon gewoon weer ergens anders aangenomen wordt en dezelfde fout mogelijk opnieuw begaat.

Draagvlak

De minister onderzoekt momenteel of er voldoende draagvlak is bij de zorgbedrijven. Zij zijn immers degenen die het register moeten gebruiken en daarom moet het voor hen wel een uitvoerbare taak zijn, aldus de minister. Totdat het echt zo ver is, wil hij het gebruik van het vrijwillige register stimuleren. Hoeveel namen hier nu precies op staan, is onduidelijk.

Ouderenmishandeling

Vermoedelijk hebben veel van de mensen die op deze lijst staan een misstand begaan in de ouderenzorg. Ouderenmishandeling op welk vlak dan ook, is nog steeds een groot probleem in Nederland. Uit de meest recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat 3 procent van de 65-plussers in Nederland te maken heeft met financieel misbruik. Onder 80-plussers is dit zelfs 4,4 procent. Ook fysieke en verbale mishandeling komen relatief vaak voor. Voor deze vormen van mishandeling zijn niet alleen zorgmedewerkers verantwoordelijk.

(Bron: NOS, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Goed idee. Nu nog een registratie voor politici met een smet.