zorgpersoneel

Zorgpersoneel uitgeput door coronacrisis

De coronacrisis heeft er bij medewerkers in de zorg zwaar ingehakt. Een grote meerderheid van hen, 85 procent, vindt dat zorgpersoneel in die periode te zwaar belast is. De helft voelt zich fysiek en emotioneel uitgeput. Ruim een kwart overweegt minder te gaan werken of te stoppen. Er is veel ergernis over het gebrek aan concrete waardering voor zorgpersoneel.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6.600 medewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorg. Het onderzoek is uitgevoerd door het tv-programma Hollandse Zaken in samenwerking met vakbond FNV.

Onveilig en onvoldoende beschermd

Van de zorgmedewerkers voelde meer dan de helft zich tijdens hun werk onveilig en onvoldoende beschermd. Meer dan een kwart heeft het werk tijdens de coronacrisis zelfs als traumatisch ervaren.

Waardering

Zorgpersoneel hunkert naar échte waardering, zo blijkt uit het MAX-onderzoek. De landelijke applausactie in maart gaf en geeft veel zorgverleners een dubbel gevoel, omdat een hogere beloning uitblijft. En juist meer salaris heeft voor de overgrote meerderheid (88 procent) de hoogste prioriteit. Daarnaast heeft zorgpersoneel dringend behoefte aan minder werkdruk, meer collega’s en minder bureaucratie.

Bonus

En de deze week aangekondigde bonus van €1.000? Die had volgens het zorgpersoneel bijna twee keer zo hoog moeten zijn: €1.850. En dan nog heeft een bonus alleen zin als er ook een stevige structurele loonsverhoging komt, vindt driekwart (74 procent).Vakbond FNV eist 5 procent meer loon, met een minimum van €200 extra per maand. De zorgmedewerkers vinden dat ze – gemiddeld – recht hebben op 7,6 procent erbij.

Werkbelasting

Volgens FNV-vice-voorzitter Kitty Jong is de werkbelasting van zorgpersoneel ‘echt veel en veel te hoog’. Ze vindt het kwart dat overweegt minder te werken of te stoppen ‘schokkend’ met het oog op het toch al grote personeelstekort. En dan komt er mogelijk ook nog een tweede corona-golf aan, waarvoor veel zorgmedewerkers blijkens het onderzoek bang zijn.

Frustraties

Uit het onderzoek spreekt veel onmacht en cynisme over de arbeidsomstandigheden en de waardering. Zo denkt driekwart (74 procent) na de coronacrisis te kunnen fluiten naar een loonsverhoging. Het frustreert een even grote groep dat ze als zorgmedewerkers niet mogen staken. En dat terwijl het gros (90 procent) vindt dat er hard met de vuist op tafel moet worden geslagen.

Kitty Jong van FNV voorspelt een hete herfst en acties voor hoger loon in de zorg. De bonus is een begin. Maar er is meer nodig. ‘Nu ervaren veel zorgmedewerkers niet zozeer applaus, maar eerder een opgestoken middelvinger, vooral vanuit de politiek.’

Hollandse Zaken besteedt in de uitzending op zaterdagavond 27 juni 2020 om  20.35 uur op NPO 2, aandacht aan de waardering voor de zorg en laat zien hoe het zorgpersoneel terugblikt op de coronazorg tot nu toe.

Geef een reactie

Reacties (2)

    wicherkoopman says:

    Goede middag. Er wordt steeds maar gesproken over het zorgpersoneel en dat is ook terecht. Die bonus is voor het zorgpersoneel en schoonmaak ook zeer terecht. Maar is er ooit wel eens gesproken over de mantelzorgers.
    Ik ben mantelzorger 24/7 zit vanaf maart al thuis bij mijn vrouw die als de dood is voor het virus. Vanaf maar kan ik al geen kant op. Moet alles zelf doen hulp bij aankleden en het huishouden, persoonlijke hulp en huishoudelijke hulp afgezegd, doordat zij zo angstig is voor het virus. Bij mij is de pijp ook leeg,en zo zullen er wel meer zijn. Er is ook niemand maar dan ook niemand die eens contact met mij heeft onder nomen met hoe gaat het hou je het wel vol zo, kom dus ook niet in aanmerking voor die bijdrage maar heb het ook zwaar gehad en nog.. Ben geregistreed mantelzorger

    oosterwijck says:

    Mijnheer Wicherkoopman, zorgpersoneel en mantelzorgers, behoren tot het slijk der aarde, evenals leerkrachten en andere hardwerkenden mensen. Die hebben geen fatsoenlijk inkomen nodig. Dat moet U en iedereen nu wel duidelijk zijn. Een (meer dan) fatsoenlijk inkomen is op zijn plaats voor: artsen, specialisten, juristen, apothekers, notarissen en medewerkers in de media , zoals een eenvoudige nieuwslezer of een presentator, die mag naast zijn huis (villa) in het Gooi een appartement in Parijs of Londen kunnen kopen. Maar U toch niet, U als zorgzame mantelzorger en iedere ander zorgpersoneel of docent, heeft daar geen recht op, U mag op een houtje bijten. Op méér, heeft U en alle andere hard werkende mensen geen recht.