AOW

Johannes en Maria zijn de populairste AOW-namen

Heet u toevallig Johannes, Jan, Maria of Johanna en krijgt u AOW? Dan bent u niet de enige die zo heet. In 2021 bestond de Algemene Ouderdomswet 65 jaar en daarom heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een top 500 met AOW-namen op een rijtje gezet. De 4 genoemde namen staan op plek 1 en 2 bij de mannen en vrouwen.

In totaal zijn er 165.416 mannen die Johannes heten die in 2021 de uitkering krijgen. Bij de vrouwen zijn dat 210.312 Maria’s. De SVB maakt elk jaar een overzicht van de populairste kindernamen. Dat overzicht hebben ze omdat ze de kinderbijslag betalen. Zo zien ze welke namen baby’s meekrijgen bij de geboorte. Naast de kinderbijslag betaalt de SVB ook de AOW uit. In het kader van het 65-jarig bestaan van de wet in 2021 hebben ze 2 lijsten met namen gemaakt.

Top 500 namen

Om alle namen van AOW-gerechtigden op een rijtje te zetten werd wat veel, daarom is gekozen voor een top 500. Mannen en vrouwen zijn los van elkaar geregistreerd, “omdat er een stuk meer vrouwen dan mannen zijn die AOW ontvangen. Dit zou de rangorde mogelijk vertekenen”, aldus een woordvoerder van de SVB. Als leuk extraatje is ook de lengte van namen meegenomen in het overzicht. Zo valt op dat in de top 15 bij mannen dat ze vooral lange namen hebben. Alleen Jan springt eruit met maar 3 letters. Ook de top 15 vrouwen die de uitkering krijgen hebben lange namen. Hier is Anna de kortste naam.

Wat is AOW?

Nog even in het kort: de AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Als u in Nederland woont en werkt of in het verleden hier gewoond of gewerkt heeft krijgt u vanaf een bepaalde leeftijd een financiële bijdrage. Dit krijgt u tot uw overlijden. De leeftijd vanaf wanneer u het basispensioen krijgt, ligt eraan wanneer u bent geboren. De mensen die in 2022 met pensioen mogen zijn geboren na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956. De AOW-leeftijd is op dit moment 66 jaar en 7 maanden. Voor de komende jaren loopt dit verder op, omdat we gemiddeld ouder worden in Nederland. Vanaf 2024 ligt de leeftijd op 67 jaar.

Regeringsverklaring over AOW
Lees ook: Meldpunt: Onduidelijkheid over reparatie AOW

Hoeveel geld

De hoogte van de AOW hangt af van een aantal factoren, zoals of u alleen woont of met iemand samen en of u altijd in Nederland heeft gewoond en gewerkt. Maximale AOW-bedragen zijn in 2022 voor iemand die alleen woont 1261,52 euro netto. En voor als u getrouwd bent of samenwoont is dit 863,88 euro netto per persoon.

(Bron: SVB, Rijksoverheid. Foto: TonyV3112/Shutterstock)

Geef een reactie