Meer vacatures in Friesland en Breda

Het aantal vacatures in Nederland is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 9,2 procent gegroeid tot ruim 235.000. Bij de provincies was de groei het hoogst in Friesland en bij de steden in Breda. Omdat er steeds minder werklozen en steeds meer vacatures komen hebben werkzoekenden in Nederland meer kans om een baan te vinden.

Sterkste daling van werklozen

Dit blijkt uit het arbeidsmarktrapport over het 4e kwartaal van 2016 van een internationale vacaturezoekmachine, die alle online vacatures bijhoudt en analyseert. Eerder meldde het CBS al dat het aantal werklozen in die periode met 3,4 procent was gedaald tot 482.000, de sterkste daling in tien jaar. Gemiddeld zijn er nu 2,08 werklozen op een vacature, een afname van 11,5 procent ten opzichte van het 3e kwartaal. “Er is minder competitiviteit op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat werklozen meer keus hebben uit een groter aanbod. Er zijn steeds minder sollicitanten voor dezelfde baan, wat de kans om gekozen te worden flink vergroot,” aldus Thomas De Schuyter, Country Manager bij de vacaturezoekmachine.

Banen in Born

Goed nieuws voor de werkzoekenden in Zuid-Limburg. Want bij autofabrikant VDL Nedcar in Born komen er 800 banen bij. Dat is het gevolg van de komst van BMW, dat vandaag bevestigt dat de X1 er gebouwd gaat worden. Een deel van de nieuwe werknemers heeft nu een uitkering en wordt opgeleid bij VDL Nedcar. De meeste nieuwe werknemers komen uit Limburg, de rest uit de Belgische en Duitse grensstreek.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een BMW-model wordt gemaakt. In Born worden wel al drie Mini-modellen gemaakt, ook een automerk van het BMW-concern. BMW zocht een nieuwe productielocatie omdat de fabriek in het Zuid-Duitse Regensburg de vraag naar het model niet kan bijhouden. Volgens de Duitse fabrikant is een op de drie verkochte BMW’s een X-model. In Born wordt straks geproduceerd voor de wereldwijde verkoop.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie