10 jaar of langer in dienst

10 jaar of langer bij de baas is geen uitzondering

Jubilerende werknemers omdat zij 10 jaar of langer in dienst zijn, het komt nog steeds voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een derde van de werknemers 10 jaar of langer voor dezelfde werkgever werkt. Ambtenaren blijven het langst op 1 plek zitten. Maar ook in andere bedrijfstakken is het niet ongewoon om langer voor 1 werkgever te werken. 

Meeste ambtenaren hebben contracten voor onbepaalde tijd

Was vroeger ‘een baan voor het leven’ heel gewoon, vandaag de dag is dat niet meer vanzelfsprekend. De werknemers die langere tijd bij 1 werkgever werken, zijn vaak ouder en hebben een contract voor onbepaalde tijd. Veel van deze werknemers zijn werkzaam in het openbaar bestuur en overheidsdiensten. Ruim 85 procent van de ambtenaren heeft een contract voor onbepaalde tijd. 60 procent van hen heeft het 10-jarig jubileum al gevierd. De overheid is de enige bedrijfstak waar meer dan de helft van de medewerkers langer dan 10 jaar een baan heeft.

Kortere banen veelal in horeca

In 21 procent van de banen is de arbeidsduur tussen de 5 en 10 jaar en voor 15 procent is de duur 1 jaar of korter. Veel van de kortere banen zijn te vinden in de horeca en de zakelijke dienstverlening. Hieronder vallen onder andere het werken in callcenters, voor schoonmaakbedrijven en in de beveiliging. In deze beroepsgroepen werken vooral werknemers jonger dan 25 jaar.

Flexibele arbeidsrelatie

De oudere werknemers hebben vaker een contract voor langere tijd een dan de jongere werknemers. Meer dan 80 procent van de 55-plussers is 5 jaar of langer in dienst bij dezelfde werkgever. Jongeren hebben vaak banen met een kortere arbeidsduur. Maar liefst 90 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar werkt 5 jaar of korter voor 1 werkgever. Ze gaan vaker een flexibele arbeidsrelatie aan om werk te combineren met een studie.

(Bron: CBS/ANP)

Geef een antwoord