gevonden voorwerpen

Gevonden voorwerpen: waar moet u die eigenlijk afgeven?

Stel: u vindt een paspoort, telefoon of iets anders op straat, waar moet u dit dan afgeven? Veel mensen denken dat ze hiervoor bij de politie moeten zijn, maar is dit wel zo? En wat als u zelf iets verliest? Tot welke instantie moet u zich dan wenden. Wij zoeken het uit. 

Iets gevonden? Naar de gemeente

De website van de politie bevat enorm veel informatie, onder meer over gevonden voorwerpen. Wie de betreffende pagina opent, leest al snel dat het politiebureau niet de plek is waar u gevonden voorwerpen moet inleveren. Dit kunt u het beste doen bij het gemeentehuis van de plaats waar u het voorwerp heeft gevonden. Mocht het gemeentehuis niet open zijn op dat moment, dan kunt u er ook voor kiezen om het voorwerp aan te melden op de site verlorenofgevonden.nl. Op deze overheidswebsite publiceren 80 procent van alle Nederlandse gemeenten inmiddels ook de verloren spullen die zij binnenkrijgen.

Zelf iets verloren?

Als u zelf iets verloren bent, is het dus ook raadzaam om deze site te bezoeken. Als u uw voorwerp erop ziet staan, kunt u het claimen door in de advertentie op het zinnetje ‘dit is mijn voorwerp’ te klikken. U moet dan uw persoonlijke gegevens invullen en zo duidelijk mogelijk beschrijven hoe hetgeen dat u verloren bent eruit ziet. Zo kan gecontroleerd worden of het product daadwerkelijk van u is. Als dit zo blijkt te zijn, krijgt u het terug. Als u deze website liever niet gebruikt, kunt u het best naar het gemeentehuis gaan in de plaats waar u iets bent verloren. Als dit ver weg is of u slecht ter been bent, kunt u natuurlijk ook eerst bellen.

Paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs kwijt

Wie een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs kwijt is, moet altijd eerst aangifte doen bij de politie en de gemeente in kennis stellen van het verlies. Pas daarna kunt u informeren of het is gevonden.

U kunt er in dit geval ook voor kiezen om meteen een nieuw document aan te vragen. U moet de gemeente dan wel op de hoogte brengen van het verlies, maar u hoeft dan geen officiële aangifte te doen. De gemeente kan het nummer van het verloren paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs in een speciale database zetten, zodat het ongeldig wordt verklaard.

Gevonden voorwerpen op reis

Wie op straat iets vindt of verloren is, moet dus contact opnemen met de gemeente waar dit is gebeurd. Maar hoe zit dat met voorwerpen die u vindt in het openbaar vervoer, op een station of  op een luchthaven? Daarvoor gelden andere regels. De NS heeft bijvoorbeeld een eigen gevonden voorwerpen afdeling. Als u iets vindt in de trein of op het station, kunt u dit afgeven bij een NS-medewerker. Als er geen medewerker in de buurt is, kunt u het ook afgeven bij een NS-loket. De grote stations hebben meerdere van dit soort plekken. Ook kunt u de klantenservice bellen en doorgeven dat u iets hebt gevonden. Zij vertellen u dan wat u moet doen.

Ook als u een voorwerp vindt in een bus of trein die toebehoort aan een andere vervoerder, kunt u dit het beste afgeven bij een medewerker. Deze spullen komen vervolgens in een depot terecht waar de eigenaar het kan komen ophalen. De NS heeft ook zo’n depot.

Wie iets vindt op een luchthaven binnen Nederland, kan dit het beste afgeven bij het hiervoor bedoelde balie. Op Schiphol zijn er verschillende gevonden voorwerpen-balies. Op kleinere vliegvelden, zoals Eindhoven Airport, is dit niet altijd het geval. U kunt het in dat geval afgeven aan de reguliere balie. Het personeel aldaar zorgt ervoor dat het voorwerp binnen 24 uur op de site iLost wordt geplaatst.

Onderweg iets verloren

Als u zelf iets bent verloren in het openbaar vervoer, moet u dit direct melden bij de vervoerder. U kunt dit per telefoon doen of via een online formulier. Als u iets verliest in een NS-trein, dan kunt u dit binnen 5 dagen ophalen op het station waar dit is afgegeven. Daarna wordt het naar het centrale depot in Utrecht gebracht, waar het vervolgens 3 maanden wordt bewaard.

Mocht u iets verloren zijn op een Nederlandse luchthaven, dan kunt u het beste de gevonden voorwerpen-balie raadplegen of de reguliere balie. Zorg wel dat u vooraf bij deze luchthaven heeft aangegeven dat u iets verloren bent. Dit kan meestal via een online formulier. Als u iets verliest in het vliegtuig, moet u de luchtvaartmaatschappij waarschuwen. Als het is gevonden, geven medewerkers het af op de luchthaven.

(Bron: website Schiphol, Eindhoven Airport, website NS, website Veolia, politie.nl,

Geef een reactie