AOW-leeftijd

‘Kabinet laat AOW-leeftijd minder snel stijgen’

De pensioenleeftijd wordt naar alle waarschijnlijkheid minder snel verhoogd dan nu is afgesproken. Verschillenden bronnen bevestigen dat minister Koolmees van Sociale Zaken er wel brood in ziet om de AOW-leeftijd niet in 2021, maar 4 jaar later pas naar 67 te laten stijgen.

Handreiking van de minister

Momenteel onderhandelt de minister met een aantal partijen over hervormingen rondom het pensioenstelsel. Diverse bronnen die betrokken zijn bij deze onderhandelingen, bevestigen dat de minister bereid is om de AOW-leeftijd minder hard te laten stijgen. Volgens de door de Volkskrant gesproken bronnen is dit een handreiking richting vakbond FNV, die het langzamer stijgen van de pensioenleeftijd een vereiste vindt voordat er een nieuw pensioenakkoord getekend wordt.

Roep klinkt al langer

De roep om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen naar 67 jaar klinkt al langer. De verhoging van de AOW-leeftijd is in Nederland gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting, en die levensverwachting gaat minder hard omhoog dan gedacht. Dat rekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder in 2018 al uit. Op basis van deze bevinding stelt actuaris Daan Kleinloog in het Financieel Dagblad dat het kabinet er goed aan doet om de AOW-leeftijd minder snel te verhogen. “Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel.” Zijn voorstel is om de grens van 67 jaar pas in 2026 te bereiken, in plaats van in 2021.

(Bron: De Telegraaf, de Volkskrant, NOS)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Heel even wordt, in het bovenstaande, aangehaald: Momenteel onderhandelt de minister met een aantal partijen over hervormingen rondom het pensioenstelsel. … Stap hier niet te snel overheen. … Dit is namelijk het grote gevaar, dat dreigt voor iedereen. De regering probeert al jaren lang, om het pensioenstelsel (onder het mom van hervorming) leeg te graaien. Men is bezig met een vals verhaal, dat de pensioentegoeden gereserveerd moeten worden voor de jongere generaties. In werkelijkheid, willen ze nu de pensioenen verlagen, van de huidige generatie, om later een greep te kunnen doen in de kas, als deze generatie overleden is en niet meer kan protesteren. Geloof niets van al die woorden. Pensioen is gewoon uitgesteld loon, dat gewoon uitbetaald dient te worden aan de rechthebbenden en dat zijn de mensen die, dat uitgesteld loon betaald hebben aan de pensioenfondsen. En niet de jongere generaties, die mogen zelf loon reserveren voor hun oude dag. Daar hebben ze een heel leven de tijd voor. Mits het pensioenstelsel onveranderd blijft. We hebben NU het beste pensioenstelsel in de wereld, dus er is geen enkele reden om het te wijzigen.

  oosterwijck says:

  Het minder hard laten stijgen van de pensioenleeftijd is niets meer dan een onderhandelingsstrategie, met de vakbonden en andere belanghebbenden. Als Rutte het pensioensysteem mag veranderen, geeft hij iets toe op het gebied van de pensioenleeftijd. Trap er niet in, wacht heel even totdat die smeerlap uitgerangeerd is en vervangen is door een premier van Groen Links op de SP. Eventueel de Partij voor de Dieren.

  oosterwijck says:

  Het hervormen van het pensioenstelsel is helemaal niet nodig, mits de regering met de tengels afblijft van de pensioenpot en mits de besturen van de pensioenfondsen niet volgestouwd worden met frauderende opvreters. Als de regering bang is dat het pensioenstelsel in de toekomst onbetaalbaar wordt (wat helemaal niet het geval is) moet de regering allereerst eens beginnen om niet alle afgedankte ministers en staatssecretarissen onder te brengen in een bestuur van de diverse pensioenfondsen, waar ze de rest van hun leven tegen een zéér riant inkomen de zakken mogen vullen, als bestuurslid of adviseur, over de ruggen van de werkende klasse.

  JHVK says:

  Helemaal eens met uw heldere visie