Toeslagen app smartphone Dienst Toeslagen

Inzicht in al uw toeslagbedragen, via uw smartphone: wat kunt u regelen met de app Toeslagen?

Ontvangt u huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en/of kindgebonden budget? Dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden welke bedragen u daadwerkelijk ontvangt. Zo voorkomt u dat u onnodig geld laat liggen, waar u wel recht op heeft. Of dat u juist te veel geld krijgt en dit later terug moet betalen. Wellicht kan de nieuwe smartphone-app Toeslagen, in maart 2024 gelanceerd, u hierbij helpen.

Van Kinderopvangtoeslag-app naar Toeslagen-app

De smartphone-app Kinderopvangtoeslag bestaat al langer, maar maakt nu plaats voor de nieuwe, uitgebreidere app. Deze geeft u inzicht in alle 4 de toeslagen. Deze app, Toeslagen, is gratis op uw mobiele telefoon te downloaden in de App Store (Apple) of via Google Play (Android). Hiermee kunt u in 1 oogopslag uw gegevens inzien, voor alle toeslagen die u ontvangt.

Veranderingen in uw leven, ook gevolgen voor uw toeslagbedragen?

Hoe hoog is bijvoorbeeld uw maandelijkse zorgtoeslagbedrag? En van welk inkomen is de Dienst Toeslagen uitgegaan, bij het bepalen van uw huurtoeslag? Als er iets niet klopt of als er iets verandert in uw persoonlijke situatie, dan kunt u via de app nagaan wat dat betekent voor de toeslagbedragen die u ontvangt.

Voorkom dat u te veel óf te weinig geld ontvangt

Stel dat u gaat samenwonen of dat u met pensioen gaat. Dan heeft dat invloed op uw (gemeenschappelijke) inkomen en dus op de toeslagbedragen waar u recht op heeft. Als u deze wijzigingen tijdig doorgeeft, voorkomt u dat u geld misloopt. Of dat u een navordering kunt verwachten, omdat u te veel toeslag heeft ontvangen.

DigiHandig internetbankieren New Future Lab
Lees ook: DigiHandig: zo leert u internetbankieren met toegankelijke smartphone-app

“Door te werken met actuele gegevens, krijgen mensen de toeslag waar ze recht op hebben. En daarmee proberen we terugvorderingen zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus Coert Kleijwegt, algemeen directeur van Dienst Toeslagen na de lancering van de smartphone-app. “Vanaf vandaag (14 maart 2024, red.) kan iedereen die toeslagen ontvangt zijn gegevens makkelijk en veilig checken en aanpassen.”

App of Mijn Toeslagen: wat kunt u wel en niet regelen via uw smartphone?

Let er wel op dat de app in de loop van 2024 nog wordt uitgebreid. In de eerste versie van de app zullen er dus nog ontbrekende functionaliteiten zijn, want sommige gegevens kunt u vooralsnog niet in de app aanpassen. Dat geldt onder meer voor het volledig stopzetten van uw toeslag, het doorgeven van een ander rekeningnummer of het aanpassen van de huurbedragen die u betaalt. Hiervoor kunt u bij de overheidsdienst Mijn Toeslagen terecht (inloggen met uw DigiD). In dit overzicht van de Belastingdienst kunt u zien welke acties u nog meer moet uitvoeren in Mijn Toeslagen, in plaats van de app.

Twijfelt u of u inderdaad recht heeft op huur-, zorg- of een andere toeslag? Dat kunt u controleren met een proefberekening. En komt u er zelf niet uit, dan kunt u de gratis BelastingTelefoon (0800-0543) bellen. Ook kunt u een bezoek brengen aan een balie of toeslagenservicepunt. Met dit online hulpmiddel kunt u nagaan waar de dichtstbijzijnde toeslagenservicepunten bij u in de buurt zijn. Meer uitleg over de digitale wereld, van internetbankieren en Spotify tot Marktplaats en wifi-hotspots, kunt u elke maand in onze Digitips vinden.

Toeslagen zorgtoeslag huurtoeslag 2024
Lees ook: Wat als u zorg-, huur- of andere toeslagen terug moet betalen? 3 tips om dit te voorkomen

(Bron: Archief, Dienst Toeslagen, Belastingdienst. Foto: ©Dienst Toeslagen)

Geef een reactie