zorgtoeslag

Politiek wil meer ‘reclame’ voor toeslagen

Veel Nederlandse ouderen laten toeslagen liggen, wat ervoor kan zorgen dat zij soms wel honderden euro’s per maand mislopen. Aan dit probleem moet actief iets gedaan worden, vindt het CDA. De partij wil dat het kabinet oudere mensen actiever gaat wijzen op het bestaan van de toeslagen en nog duidelijker maakt hoe deze aangevraagd moeten worden. 

1 op de 6 loopt toeslagen mis

De politiek buigt zich over de kwestie nadat het aangekaart wordt in een onderzoek van onder meer ouderenorganisatie KBO-PCOB. Hier blijkt uit dat 1 op 6 huishoudens die bestaan uit 55-plussers huurtoeslag laten liggen. Ook vragen velen van hen onterecht geen zorgtoeslag aan. Hoe dit komt? “Wij horen geluiden van mensen die niet over de vaardigheden beschikken, want het aanvragen van bijvoorbeeld huurtoeslag is behoorlijk lastig én moet grotendeels via het internet. Anderen weten soms niet eens dat er toeslagen zijn en hoe zij hier aanspraak op kunnen maken”, legt Hagar Roijackers, beleidsadviseur bij KBO-PCOB, uit in een artikel dat wij eerder over dit onderwerp schrijven.

Plannen van het CDA

Tegen die onwetendheid wil het CDA nu actief iets doen. Het uitwisselen van gegevens tussen de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst wordt als 1 van de mogelijke oplossingen genoemd. Als dit gebeurt, weten beide instanties wie er recht heeft op een toeslagen en kan gecontroleerd worden of diegene ook daadwerkelijke toeslagen krijgt. Als dit niet het geval is, kan diegene daarop worden gewezen.

VVD doet ook mee

Het plan van het CDA krijg bijval van de VVD. Deze partij vindt vooral dat het aanvragen van een toeslag makkelijker moet worden, want: “Er zijn duizenden ouderen die maandelijks huurtoeslag of zorgtoeslag mislopen omdat het aanvragen ingewikkeld is”, aldus VVD-kamerlid Aukje de Vries tegenover RTL Nieuws. “Die ouderen kunnen we helpen door het aanvragen te vereenvoudigen of door duidelijkere informatie te geven.”

Reactie KBO-PCOB

Ouderenorganisatie KBO-PCOB is verheugd dat de politiek aandacht heeft voor het onderwerp. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB,  “We zijn blij dat dat de Kamer de resultaten van het onderzoek oppakt en de minister nu vraagt om een publiekscampagne. Dat is van groot belang, want het missen van huur- en/of zorgtoeslag heeft grote gevolgen voor de koopkracht. We gaan er vanuit dat de minister snel aan de slag gaat, zodat mensen voortaan de toeslag krijgen waar ze recht op hebben. Uiteraard houden we de vinger aan de pols.”

(Bron: archief, NOS, ANP, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zouden er verkiezingen aankomen? Wat is de overheid ineens mededeelzaam en hulpvaardig. Zelfs het CDA en de VVD doen mee aan deze poppenkast. Twee partijen niets om de bevolking geven, twee partijen die voor het grootkapitaal zijn. Van mij mogen ze laten zien wat ze kunnen beteken voor het gepeupel. Maar ik kan U nu al zeggen, verwacht niets van ze.