Hypotheek afgesloten? Deze kosten zijn allemaal fiscaal aftrekbaar
Publicatiedatum: 4 maart 2025
Wanneer u een hypotheek afsluit of oversluit, dan krijgt u te maken met bijkomende kosten. Denk aan bemiddelingskosten of notariskosten voor het opstellen van een hypotheekakte. Een aantal van deze bijkomende kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Alleen welke kosten zijn dit precies en hoe werkt dit? Wij leggen het u uit in dit artikel.
Bijkomende kosten verlagen uw ‘belastbaar inkomen’
Kosten die u maakt bij het afsluiten van een hypotheek, zijn in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar. Ook wanneer u een hypotheek oversluit, kunt u soms verschillende bijkomende kosten aftrekken in uw belastingaangifte voor de inkomstenbelasting. Doordat deze kosten van uw inkomen gaan, wordt uw zogenoemde ‘belastbare inkomen’ namelijk lager en hoeft u dus minder belasting te betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Een aantal voorwaarden waar u op moet letten
Er zijn wel een aantal voorwaarden voor de aftrek van bijkomende kosten:
- De hypotheek is voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.
- Het gaat om een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is de aftrek van bijkomende kosten afhankelijk van speciale regels. Een adviseur kan u hier meer over vertellen.
Bijkomende kosten voor hypotheekverhogingen die niet aan deze voorwaarden voldoen, zijn niet aftrekbaar. Denk dan bijvoorbeeld aan een hypotheekverhoging voor een pensioenaanvulling of schenking.
Voorbeelden van kosten die aftrekbaar zijn
Hieronder geven we meer concreet een aantal voorbeelden van bijkomende aftrekbare kosten bij het af- of oversluiten van een hypotheek:
- Taxatiekosten: veel hypotheekverstrekkers vragen om een taxatierapport, voordat u een hypotheek kunt afsluiten. Zij willen weten of het huis wel waard is wat u ervoor wilt betalen.
- Advies- en afsluitkosten hypotheek: aan het af- of oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden. Deze kunt u aftrekken in uw belastingaangifte voor de inkomstenbelasting.
- Opstellen van een hypotheekakte door de notaris: de hypotheekakte is het officiële contract waarin staat dat u, in ruil voor een hypotheek, uw huis als onderpand geeft. Dit heet het recht van hypotheek en de kosten die een notaris maakt voor het opstellen hiervan, zijn aftrekbaar.
- Aanvraag Nationale Hypotheek Garantie (NHG): wanneer u een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet u ook hier kosten voor betalen. Dit is in 2025 eenmalig 0,4 procent van het totale hypotheekbedrag (en aftrekbaar).
- Boeterente: als u een hypotheek oversluit, dan kan de bank boeterente in rekening brengen. Dit doet de bank wanneer de rente van uw huidige hypotheek hoger is dan de actuele rente. Deze boeterente is onder voorwaarden aftrekbaar.
Kosten die niet aftrekbaar zijn
Kosten die u maakt om uw huis te kunnen kopen, dus niet voor de hypotheek, zijn niet aftrekbaar. Denk dan bijvoorbeeld aan de kosten voor het inschakelen van een aankoopmakelaar en kosten voor een bankgarantie.
Daarnaast is de overdrachtsbelasting niet aftrekbaar, omdat het een belasting is die u betaalt bij de aankoop van een woning en niet gerelateerd is aan de hypotheek zelf. Ook de kosten voor het opstellen van de koopakte door de notaris en de kosten voor inschrijving daarvan bij het Kadaster zijn niet aftrekbaar. Niet te verwarren met het opstellen en inschrijven van de hypotheekakte, waarvan de kosten dus wel aftrekbaar zijn (zie hierboven).
Hypotheekrente is onder voorwaarden aftrekbaar
De betaling van hypotheekrente gaat door zolang de hypotheek loopt. Deze hypotheekrente is aftrekbaar als uw hypotheek aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet. U krijgt elk jaar een jaaropgave van de bank, zodat u precies weet hoe hoog het bedrag aan rente is geweest.
Dit bedrag wordt ook doorgegeven aan de Belastingdienst, dus meestal hoeft u zelf alleen iets door te geven als de gegevens niet kloppen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee kunt u vooraf regelen dat u elke maand alvast een bedrag aan belasting betaalt of ontvangt van de Belastingdienst.

(Bron: Belastingdienst, Rijksoverheid, Vereniging Eigen Huis, PlusOnline, Independer. Foto: Shutterstock)