hypotheek oversluiten

Bespaar honderden euro’s bij oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van de hypotheek is het zinnig om verder te kijken dan het voorstel van de eigen bank. In veel gevallen kan dit u tot honderden euro’s besparen. Bij een renteherziening gaan nog steeds veel huiseigenaren vaak zonder zich te verdiepen akkoord met het nieuwe voorstel van de bank. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). 

Renteherziening

Geldverstrekkers zijn sinds 2013 verplicht om klanten 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt een nieuw voorstel te doen, renteherziening. In veel gevallen wordt volgens VEH zonder nadenken het nieuwe voorstel getekend. Maar liefs 60 procent van de ondervraagden overweegt niet eens over te stappen. Jammer, want in veel gevallen is een hypotheek elders afsluiten goedkoper. Aan overstappen naar een andere aanbieder kunnen kosten zijn verbonden. Volgens VEH zijn deze kosten vaak snel terugverdiend. Het loont de moeite om bij andere hypotheekverstrekkers een offerte op te vragen.

Overstappen loont

Voor diegene met een aflossingsvrije hypotheek bij 1 van de 3 grote banken, loont overstappen. Voor een rentevaste periode van 10 jaar kan dit een 0,3 procent lagere hypotheekrente opleveren.  Bij een rentevaste periode van 20 jaar kan dit oplopen tot 0,7 procent.

Gebruik verschil voor aflossing

Huizenbezitters die overstappen naar een andere hypotheekverstrekker kiezen vaker voor een langere rentevaste periode van 20 jaar of langer. Mensen die de hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker houden kiezen vaker voor een korte rentevaste periode. Maar 10 procent sluit de hypotheek over voor een langere tijd. VEH adviseert bij het oversluiten om het verschil tussen de oude en nieuwe hypotheek te gebruiken voor aflossing. Hierdoor kunt u mogelijke problemen aan het einde van de looptijd of na pensionering voorkomen.

(Bron: ANP/VEH)

Geef een antwoord