Meeneemregeling hypotheek verhuizing

Uw gunstige hypotheekrente behouden na een verhuizing? Dit moet u weten over de meeneemregeling

Als u een hypotheek met een gunstig rentetarief heeft afgesloten, wilt u daar uiteraard zo lang mogelijk van profiteren, ook na een verhuizing. Dan kunt u een beroep doen op de zogeheten meeneemregeling, om bijvoorbeeld uw rente te behouden in uw nieuwe hypotheek. Maar het is niet altijd mogelijk om uw gehele hypotheek, 1 of meerdere leningdelen en/of de rentevoorwaarden mee te nemen naar uw nieuwe woning. Let dus goed op de specifieke voorwaarden die uw hypotheekverstrekker hierbij stelt.

Wat is de meeneemregeling?

De meeste hypotheekverstrekkers maken gebruik van de meeneemregeling, die ook wel bekendstaat als verhuisregeling. Het gaat er immers om dat u na een verhuizing gebruik blijft maken van de voorwaarden die voor uw oude hypotheek gelden. Stel bijvoorbeeld dat u een huis heeft gekocht en een hypotheek met 2 procent rente heeft afgesloten. En dat u gaat verhuizen, terwijl het actuele rentetarief 4 procent is. Door de meeneemregeling kunt u uw oude rentetarief van 2 procent behouden. Meestal geldt dit voor de resterende rentevaste periode. Wel kan het gebeuren dat u een extra opslag over uw rente moet betalen. Verder dient u eerst uw oude hypotheek af te lossen. Als dat gebeurd is, heeft u doorgaans 6 maanden om de nieuwe hypotheekakte te tekenen.

Daarnaast moet u bij uw huidige hypotheekverstrekker blijven, mocht u gebruik willen maken van de meeneemregeling. Als u naar een duurdere woning verhuist, heeft u vaak een extra hypotheek nodig om de financiering rond te krijgen. Ook die aanvullende hypotheek moet u bij uw huidige hypotheekverstrekker afsluiten. Let er wel op dat dit geldt als een nieuwe aanvraag, ook al behoudt u (een deel van) uw bestaande hypotheek. Uw hypotheekverstrekker zal dus eerst controleren of u zich deze lening kunt permitteren. Heeft u voor uw oude woning een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar voor uw nieuwe woning niet? Dan kan dat gevolgen hebben voor het bedrag dat u kunt lenen.

WOZ-waarde hypotheekrente risico-opslag
Lees ook: Hogere WOZ-waarde, lagere hypotheeklasten? Zo werkt het

Wie behoudt de gunstige rente bij een scheiding?

Let wel op de precieze voorwaarden per hypotheekverstrekker. Hoe belangrijk de kleine lettertjes kunnen zijn, blijkt uit een  uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), gepubliceerd in maart 2024. Een man heeft in 2020 met zijn ex-partner een huis gekocht, waarna de relatie op de klippen loopt. De vrouw blijft na de scheiding in het huis wonen, waarna de man zijn eigendomsdeel van de woning overdraagt, om zelf een andere woning te betrekken. Daarbij denkt hij gebruik te kunnen maken van de meeneemregeling.

De hypotheekadviseur weigert echter deze aanvraag. Deze meeneemregeling gaat namelijk uit van een vrijwillige, onderhandse verkoop van de woning. Maar in het geval van deze echtscheiding is daar geen sprake van, stelt de hypotheekverstrekker. Dit is niet in strijd met de wet, want hypotheekverstrekkers mogen zelf bepalen welke voorwaarden ze aan de meeneemregeling verbinden, benadrukt Kifid in deze uitspraak (PDF). Na een scheiding komt het dus vaker voor dat slechts 1 van de 2 ex-partners de (gunstige) hypotheekrente over kan nemen.

Thuiswonend kind AOW toeslagen
Lees ook: Thuiswonend kind, ouder dan 23 of 27: wat zijn de gevolgen voor uw AOW en toeslagen?

De meeneemregeling, bij elke hypotheekverstrekker net iets anders

Kortom, laat u goed informeren door uw hypotheekadviseur. En zorg dat u goed op de hoogte bent van de specifieke voorwaarden bij uw hypotheekverstrekker. Voor welke termijn moet u bijvoorbeeld laten weten dat u gebruikmaakt van de regeling? Wat is het maximale hypotheek- en/of rentebedrag dat u mee mag nemen? Wat zijn de regels als u met een nieuwe partner samen gaat wonen? Heeft het gevolgen als u tijdens de looptijd van de hypotheek een betalingsachterstand heeft gehad? Kunt u een annuïtaire hypotheek omzetten naar een lineaire hypotheek (of andersom), als dat voor u beter uitkomt? Stel dat u een aflossingsvrije hypotheek of bankspaarhypotheek heeft, dan legt de Vereniging Eigen Huis tot slot uit wat de regels qua verhuizingen zijn.

(Bron: Kifid, Vereniging Eigen Huis, Nationale-Nederlanden, De Telegraaf, Regiobank, Consumentenbond, IQ Woon, Hypotrust, Rabobank, Hypotheekvisie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Wegens telkens nieuwe regels raken zelfs ervaren makelaars de weg kwijt.
  Van ooit 8% naar 2% overdracht belasting maar onder 35 jaren 1x gratis tot net verhoogd naar €510.000,-

  Hij vroeg; weet U hoeveel het extra koste met Uw €535.000,- vraagprijs?
  Ja, daar komt nog 2% omdat het erboven is bij! €545.700,- en dan krijg ik de Hypotheek nooit voor rond!
  Het mooie maar gedateerde huis stond al 9 maanden te koop, kijkers maar geen bod gehad.
  De makelaar belde en was goed, €510.000,- en geen Cent meer!
  Het al leeg staande gelijk via zijn Notaris geregeld en binnen week overdracht.
  €0,00 hypotheek maar dat hoeft makelaar & vorige eigenaar niet te weten!
  Ja, starters woning noemen we dat nu.
  Ergste was na tekenen contract er bod boven de vraagprijs langs kwam, maar hij eiste 10% bij ontbinding!
  En omdat deze minder als €51.000,- meer had geboden dus jammer voor makelaar!
  Ook vorige appartement al verkocht dus ook die kosten kwamen er nog bij.
  Na 9 maanden gelijk flink overbieden onder voorbehoud Hypotheek?

  Maar lage rente meenemen heeft wel voorwaarden en vaak is overbruggingshypotheek voor korte tijd ook lastig…
  vooral als je gaat verbouwen voor je gaat wonen.
  Hij hoeft geen duurder huis en met dubbel glas en lage C label + geen oude panelen die minder opleveren een prima aankoop.
  We keken hoeveel erop konden en HR++ boven en HR+++ beneden gedaan en nee, dat is niet te zwaar!
  Ook de oude ketel hoeft niet weg, van 2458 naar 438 kuub gas gegaan na spouw bijvullen en dak extra laagje gegeven!

  Blij dat we geen Hypotheek hadden en net als vorige met Bitcoins konden betalen!
  Ja, de staatsloterij leverde minder op!