Hulp bij uw belastingaangifte

Van 1 maart tot 1 mei 2016 kunt u belastingaangifte doen over het jaar 2015. Op MAX Vandaag leest u wat u moet weten over de belastingaangifte. Zo schreven we al over de digitale brievenbus en de verschillende manieren van aangifte doen. Deze keer gaat het over hulp bij het invullen van de aangifte.

Het invullen van de belastingaangifte gaat niet iedereen gemakkelijk af. Gelukkig kunt u op verschillende manieren hulp krijgen:

Hulp van een kennis

Als u voor het eerst hulp krijgt bij het invullen van een kennis, is het belangrijk dat u een machtigingscode aanvraagt. Hiermee kan een ander uw online (belasting)zaken regelen. Deze vraagt u aan met uw DigiD. Binnen 5 dagen krijgt u de machtigingscode dan per post thuis toegestuurd. Mocht u vorig jaar ook al hulp hebben gehad van een kennis, dan ontvangt u automatisch een machtigingscode voor dit jaar.

Hulp van een ouderenbond of vakbond

Er zijn verschillende belangenorganisaties waar u hulp kunt vragen. Seniorenorganisaties ANBO, de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) en Unie KBO helpen hun leden met belastingzaken. Vaak dient u wel lid te zijn of te worden van deze organisaties. Ook het Adviespunt Handicap & Recht van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie heeft ongeveer 70 belastingadviseurs in huis. Daarnaast helpen vakbonden hun leden met de belastingen. Het CNV heeft een aantal regionale steunpunten waar u uw belasting gerelateerde vragen kunt stellen. Hiervoor moet u wel eerst een afspraak maken. De Unie helpt zijn leden ook met de aangifte en biedt hen toegang tot een fiscale vraagbaak. Voor het invullen van de aangifte dient ook hier eerst telefonisch een afspraak gemaakt te worden. Als u lid bent van de FNV kunt u terecht bij 1 van de 600 service- en nazorgpunten in Nederland voor onder andere uw belastingaangifte. Ook bij de hulp van een ouderenbond of een vakbond heeft u een machtigingscode nodig. Deze ontvangt u op dezelfde wijze als hierboven bij het voorbeeld van de kennis omschreven. SeniorWeb stelde een handige wegwijzer samen waar stap-voor-stap de belastingaangifte staat uitgelegd.

Hulp van een belasting-/financieel adviseur

Een belastingadviseur kan u adviseren en helpen met de belastingaangifte. Mocht u een afspraak maken met een belastingadviseur, dan hoeft u geen machtigingscode te gebruiken. De adviseur gebruikt namelijk een eigen aangiftesoftware. U betaalt wel voor deze hulp.

Hulp van de Belastingdienst

Ook kunt u hulp krijgen van de Belastingdienst zelf. Zij vullen samen met u de aangifte in als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent particulier
 • U bent geen lid van een vak- of ouderenbond
 • U ontving zorgtoeslag over 2015
 • Uw verzamelinkomen was in 2015 niet hoger dan €35.059 (of €51.691 samen met uw partner)
 • U hebt een machtigingscode

Als u voldoet aan de voorwaarden kunt u bellen met de Belastingtelefoon (0800-0543) voor het maken van een afspraak. Ook kunt u op sociale media vragen stellen aan de Belastingdienst via Twitter of Facebook. Houd er wel rekening mee dat op deze platformen alleen algemene vragen beantwoord worden in verband met de privacy. Plaats hier geen persoonlijke gegevens zoals uw burgerservicenummer. Mocht u een afspraak ingepland hebben op een Belastingkantoor, bekijk dan de checklist zodat u weet welke documenten u dient mee te nemen naar de afspraak.

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. Boris2 says:

  Ik vond de uitzending van Huba-Bokkz heel handig klinken, maar wat me niet duidelijk was kun je dit kopen, ik bedoel de applicatie. Anders gezegd hoef ik dan niet direct online te werken, want ik heb een vreselijke nekhernia en kan niet lang achter het scherm zitten.
  Ik wil graag steeds een stukje invullen EN WAAROM kun je bij de belastingdienst niet meer het programma downloaden dat is klantvriendelijk en efficient.
  Maar ik begrijp dat Bokkz dus ongeveer zo werkt. Hoe kan ik antwoord krijgen op deze vragen?

 2. 84RW256 says:

  Heb laatst de belastingtelefoon gebeld voor de blauwe envelop…
  Die verwezen mij naar iemand anders en heb direct neergelegd…
  Waarom is ’t leven nu steeds moeilijker gemaakt door dat internetgedoe…
  Hoe kan men nog die blauwe envelop krijgen…
  Want MIJNOVERHEID-site werkt ook zo moeilijk en is ook zo lastig….

 3. LaurenBruijn says:

  Het is terecht dat wij allemaal zijn gelukkig om zoveel hulpbronnen te hebben zodat in een geval dat een van die je kan niet bereiken kan je altijd een andere vragen. Wat ik leuk vind in de optie van een belasting-/financieel adviseur is dat je geen ingewikkelde berekeningen moet uitvoeren omdat hij zijn eigen aangiftesoftware zal gebruiken. Ook denk ik dat deze optie het best werkt als je een heel gepersonaliseerde situatie hebt en kan niet alles zelfstandig in overweging nemen. Zo’n professionele aanpak zou echt nuttig kunnen zijn voor de mensen die moeite kunnen hebben met zulke berekeningen op grond van de complexiteit van hun financiële zaken.