Duur 02:21
Gepubliceerd op 1 maart 2016

Manieren van belastingaangifte doen

Van 1 maart tot 1 mei 2016 kunt u belastingaangifte doen over het jaar 2015. Op MAX Vandaag leest u wat u moet weten over de belastingaangifte. Zo trapten we af met de uitleg over de digitale brievenbus van de overheid. In dit artikel duiken we in de verschillende manieren van aangifte doen en alles wat daarbij komt kijken.

Digitaal

Om digitaal aangifte te doen logt u in via Mijn Belastingdienst. Dat is uw persoonlijke pagina bij de Belastingdienst. Voor de aangifte van 2015 kunt u de vooraf ingevulde aangifte gebruiken, waarbij de Belastingdienst zoveel mogelijk bekende gegevens heeft ingevuld voor uw digitale aangifte. Bij het ontvangen en versturen van gegevens in Mijn Belastingdienst heeft u een DigiD-inlogcode nodig. Indien u deze nog niet heeft, kunt u een DigiD aanvragen.

Papier

Doet u toch liever aangifte op papier? Dan kunt u een aangifteformulier aanvragen via de BelastingTelefoon (0800-0543). Er zijn verschillende soorten aangifteformulieren. Kies voor een P-formulier, zo bent u er zeker van dat u alles kunt invullen.

Uitstel

Lukt het u om een of andere reden niet om voor 1 mei 2016 aangifte te doen, dan kunt u om uitstel vragen. De Belastingdienst geeft u dan de tijd tot 1 september 2016 om uw aangifte te doen. Woensdag 31 augustus moet uw aangifte uiterlijk binnen zijn. Nadat u een verzoek tot uitstel heeft ingediend, krijgt u binnen 3 weken een brief met de bevestiging. Het aanvragen van uitstel kunt u doen via Mijn Belastingdienst of telefonisch via de BelastingTelefoon. Dit verzoek moet voor 1 mei 2016 ingediend zijn.

Andere soorten aangifte

Naast de inkomstenbelasting is er ook een aangifte voor vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. Voor iedere aangifte die u moet doen ontvangt u een  aankondiging per brief en/of e-mailbericht. Maar let op: in de toekomst stopt de Belastingdienst met het versturen van de blauwe enveloppen.

Kwijtschelding

Soms kan de belastingaanslag om een flink bedrag gaan. Mocht u niet in staat zijn om het bedrag in zijn geheel of gedeeltelijk te kunnen betalen, dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.

Controle

Als uw belastingaangifte digitaal binnen is gekomen bij de Belastingdienst, dan verschijnt er een ontvangstbevestiging op uw scherm. Als u twijfelt of uw aangifte goed is binnengekomen, dan kunt u controleren of de Belastingdienst uw aangifte heeft ontvangen. Hoe dit te controleren is, verschilt of u de aangifte via Mijn Belastingdienst heeft gedaan of via de app Aangifte 2015.

Geef een reactie

Reactie

    tjeerd.visser@bokkz.nl says:

    Beste redactie,

    Leuk artikel en goed dat jullie de mogelijkheden op een rij zetten. Echter, er zijn meer mogelijkheden. En dan zijn dat niet alleen het uitbesteden van de aangifte, maar ook zelf online aangifte doen.
    Het online aangifteprogramma Bokkz is een 100% alternatief voor het programma van de Belastingdienst. Eenvoudig & slim aangifte doen voor een optimaal resultaat. Met promotie door de grote banken in NL en het gebruik van Bokkz door de Belastingdienst in het zgn. HuBA-project, staat de software als een huis. Dat blijkt ook uit het rapportcijfers 8,4 wat Bokkz van klanten krijgt, en een gemiddelde teruggaaf van € 129 per klant.

    En leuk is nog te melden, dat Bokkz in maart 2014 in de uitzending van Tijd voor Max belastingtips heeft gegeven. Kijk voor het filmpje hiervan op https://www.youtube.com/watch?v=zJ2VaYainsc.

    Tjeerd Visser (mede-oprichter Bokkz)

Bekijk ook

Meer