Zelfscankassa supermarkt winkel

Hoe werkt de zelfscankassa en wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfstandig uw boodschappen afrekenen is steeds gebruikelijker geworden in de supermarkt en andere winkels. Hoe werkt dit? Waar kunt u deze zelfscankassa’s vinden? Wist u dat de 1e zelfscankassa al uit 1988 dateert? En waarom is een controle van uw boodschappen soms nodig? Dat leggen we uit in dit artikel.

Welke winkels hebben zelfscankassa’s?

Vrijwel alle grote supermarkt- en winkelketens bieden al de mogelijkheid om uw boodschappen zelfstandig in te scannen. Dat geldt dan weer niet voor alle vestigingen, want zeker in de kleinere winkels is er niet altijd plaats voor. Via de website van de supermarktketens kunt u opzoeken welke filialen bij u in de buurt zitten. En of er zelfscankassa’s en andere voorzieningen in het filiaal aanwezig zijn. Ook bij winkelketens als HEMA, IKEA, Etos, Kruidvat en Action kunt u zelf scannen.

Hoe werken zelfscankassa’s?

U kunt de zelfscankassa op 3 manieren gebruiken. Ten 1e is er de handscanner, waarmee u in de winkel zelf de streepjescode van de gekochte producten kunt inscannen. Als u alles heeft gevonden, kunt u de handscanner in het daarvoor bestemde rek hangen. En dan hoeft u bij de zelfscankassa alleen nog maar te betalen, via het aanraakscherm. Ten 2e kunt u eerst uw boodschappen verzamelen en daarna, stuk voor stuk, handmatig de streepjescodes inscannen bij de zelfscankassa. De 3e optie is het inscannen van de boodschappen via uw smartphone. Maar daarvoor moet u meestal wel de app van de supermarkt of winkel downloaden.

Betalen telefoon
Lees ook: Betalen met uw telefoon: hoe werkt het, is het veilig en waar kan het?

Wat zijn de voor- en nadelen van zelf scannen?

Duurt uw bezoek aan de supermarkt korter, als u zelf uw boodschappen kunt afrekenen? Het ligt eraan hoe u het bekijkt. Een caissière heeft gemiddeld 1,9 seconden nodig om 1 product te scannen. Als u dat zelf doet bij de zelfscankassa, ligt het gemiddelde op 7,8 seconden. Maar doordat u (meestal) niet op uw beurt hoeft te wachten en actief bezig blijft, lijkt het alsnog alsof het sneller gaat. Daarnaast kan vooral het inscannen van groente en fruit een hele onderneming zijn, als u dit nog niet zo vaak heeft gedaan. Welke producten u van tevoren moet wegen? En welke producten u juist via het keuzemenu op het aanraakscherm terug kunt vinden? U moet het maar net weten.

Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen de populariteit van de zelfscankassa’s en de toename van winkeldiefstal. In 2022 is er namelijk een stijging van 30 procent geweest, ten opzichte van 2021. Bij de zelfscankassa’s is er relatief weinig toezicht, al zijn er wel steekproefsgewijs controles van klanten. Hoe groot is de kans dat een medewerker uitgerekend u uitkiest voor een controle? Volgens onderzoek van NRC zit hier een systeem achter. Als u bijvoorbeeld veel tijd in de supermarkt doorbrengt en weinig artikelen in uw mandje heeft, is de kans op een controle groter. In de Albert Heijn heeft u uw persoonlijke bonuskaart nodig om de zelfscankassa te gebruiken. Daarmee weet het systeem of u vaker in de winkel bent geweest. Nieuwe klanten lopen namelijk meer ‘risico’ op een controle.

Abdelhamid Idrissi gratis supermarkt Amsterdam
Lees ook: Gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen in Amsterdam: “Eén voorwaarde: dat je klaar bent om hulp te accepteren”

Is er nog toekomst voor bemande kassa’s?

Wist u dat Albert Heijn al in 1988 met zelfscankassa’s heeft geëxperimenteerd? Ruim 35 jaar later kijken we hier niet meer van op. In veel supermarkten en winkels hebben de zelfscankassa’s zelfs de bemande kassa al vervangen. Albert Heijn-topvrouw Marit van Egmond denkt niet dat het hierbij zal blijven. “Ik denk dat de technologie zo snel gaat dat je je straks kunt afvragen of zelfs zelfscankassa’s nog nodig zijn”, vertelt ze in 2020 al, in een interview met De Volkskrant. “Als je ziet hoeveel mensen nu thuis digitaal bankieren, dan denk ik: die kunnen toch ook digitaal boodschappen doen. Wij helpen ook om ouderen daarin wegwijs te maken.” 1 op de 10 ouderen kiest overigens voor contant geld in plaats van internetbankieren, volgens een onderzoek uit 2019. Hoe u uw bankzaken veilig online doet, leest u in dit artikel.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De Aldi denkt zelfs al een stapje verder. De supermarktketen heeft, bij wijze van experiment, een vestiging zonder traditionele kassa’s én zelfscankassa’s in Utrecht geopend. U kunt naar binnen met de Aldi-app, die toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens en creditcardnummer. Vervolgens kunt u boodschappen doen, zonder dat u afrekent. Maar de vele camera’s in de winkel registreren wat u precies heeft meegenomen. En de Aldi schrijft het bedrag achteraf van uw rekening af. Bemande kassa’s zullen niet van de ene op de andere dag verdwijnen, want er zijn nog genoeg klanten die er gebruik van maken. Zijn supermarkten en winkels zonder personeel dan de toekomst? De tijd zal het leren.

(Bron: Archief, NRC, Algemeen Dagblad, RTL Z, Editie NL, De Volkskrant, Seniorweb, Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Coop. Foto: Remko de Waal/ANP)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Amaranthus says:

    Leek mij in het begin erg handig. Dan kon ik fijn alles rustig en precies zo inpakken als ik wilde. Zware dingen onder en breekbare lichte boven etc. Maar na tot 5 keer op een rij eruit te zijn gepikt voor een zogenaamde steekproef waarbij al mijn zorgvuldige werk weer overhoop lag gooi ik de hele boel gewoon weer op de band.

    Trebor234 says:

    Leuk als je maar een paar artikelen hebt en er drukte is bij de kassa’s. Heb ik een volle kar dan ga ik lekker langs de kassa.

    MauHe says:

    In het begin leek het me niks, maar nu vind ik het wel een uitkomst, met name omdat ik nooit een volle boodschappenkar hoef af te rekenen, want daarvoor is het niet echt geschikt. En typisch hoe die steekproeven worden uitgevoerd bij de Jumbo en AH, bij de Jumbo wordt je tas weer netjes ingepakt maar bij AH moet je dat zelf doen, en daar heb ik een hekel aan. En het lijkt de laatste tijd ook wel alsof ze mij er altijd uit pikken.

    Ariël says:

    Ik vind de zelfscanner erg handig. Ik scan alles bij de kassa, maar wacht met het inpakken tot ik heb afgerekend, of tot de boodschappen gecontroleerd zijn. Dit om te voorkomen dat ik de boodschappen na de controle weer opnieuw kan inpakken.

    Babilon says:

    Voor mij geen zelfscankassa! De wereld wordt steeds onpersoonlijker, ik wil nog wel eens een MENS spreken. En er gaat al genoeg digitaal!
    Waarom moet alles zo haastig? In ons land staan we niet urenlang in de rij met het risico dat er voor de laatste
    mensen niks meer is zoals in andere landen.

    Wilma Slingerland says:

    Hier in de staat zijn bij een vestiging van Action de scankassa’s weggehaald omdat er teveel gestolen werd.

    Ook is er een vestiging van AH waar je alleen door een bonnetje te scannen weer uit kunt, dat is heel irritant als je niet hebt kunnen vinden wat je zocht.

      Wilma Slingerland says:

      Nu ik mijn reactie lees zie ik ineens dat ik staat heb getypt terwijl ik stad (een van de 4 grote) bedoelde.