Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar niet iedereen is vrij

Van de meeste feestdagen in Nederland staat vast dat de meerderheid van de mensen vrij is. Maar van een aantal officiële feestdagen wisselt dat heel erg per sector. Goede Vrijdag is er daar een van.

Niet automatisch een vrije dag

Goede Vrijdag is 1 van de 11 officiële feestdagen in Nederland. Toch is er geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn. Een feestdag betekent dus niet automatisch een vrije dag. Voor de meeste van deze dagen is dat wel zo, denk bijvoorbeeld aan 1 januari, Hemelvaartsdag en de 2 kerstdagen.

Vrije dagen vastgelegd in de cao

Op Goede Vrijdag zijn er dus veel mensen gewoon aan het werk. In de cao of op de arbeidsovereenkomst staat op welke feestdagen niet gewerkt hoeft te worden. Staat Goede Vrijdag hier niet tussen? Dan is het gewoon een werkdag. In sommige sectoren is het wel zo dat medewerkers een toeslag krijgen als ze op een feestdag (en dus Goede Vrijdag) werken. Maar ook hier zijn geen wettelijke afspraken over. In de cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement staat hier meer informatie over.

Wie zijn er wel vrij op Goede Vrijdag?

De meeste overheidsinstellingen, denk aan gemeentehuizen en banken, zijn wel gesloten. Net zoals scholen en universiteiten. Scholen hebben 8 feestdagen waarbij ze allemaal dicht zijn. Bij de andere 3 dagen mogen scholen zelf bepalen of ze open zijn of niet. Wilt u weten hoe het bij de school van uw (klein)kind zit? Vraag het bij de school zelf na.

Bevrijdingsdag ook uitzondering

Bevrijdingsdag is ook zo’n uitzondering op de regel. Het is een officiële feestdag, maar in de meeste cao’s is opgenomen dat deze dag 1 keer in de 5 jaar een vrije dag is. Vakbond FNV ziet liever dat Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag wordt, dan dat Goede Vrijdag een nationale vrije dag wordt, zegt woordvoerder José Kager tegen het AD. “Maar werkgevers vinden het te duur. Daarom is het nu alleen om de 5 jaar.”

Betalingen tijdens het lange paasweekend

Banken zijn over het algemeen gesloten tijdens het lange paasweekend. Tot 2019 was het dan ook zo dat het betalingsverkeer vanaf Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag stil kwam te liggen. In 2019 verandert het systeem waarmee de banken werken en worden betalingen binnen Nederlandse banken (die aangesloten zijn bij Instant Payments) direct overgemaakt. Maakt u euro’s over naar een ontvanger die niet bankiert bij de Instant Payments of meer dan 100.000 euro (SEPA)? Dan wordt het op de eerst volgende werkdag verwerkt. De dinsdag na Pasen dus.

Witte Donderdag, Goede Vrijdag, As Zaterdag

Waar staan we ook alweer bij stil rondom de Paasdagen? De verweven tradities en rituelen tijdens Pasen hebben we op een rij gezet.

(Bron: Rijksoverheid, CNV, AD, Margriet, archief, Rabobank, SNS Bank, ABN AMRO. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie