paasweekend

Wat is er te doen in het paasweekend?

Er staat een lang paasweekend voor de deur en dat betekent extra tijd om iets leuks te gaan doen! Twijfelt u nog over een activiteit? Geen zorgen, want wij hebben de uitagenda’s van alle provincies bekeken en een aantal opties voor u geselecteerd.

Utrecht

In Utrecht stad is het Utrechts Archief open tijdens het passweekend. Hier kunt u zien hoe de domstad zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld van kleine, Romeinse nederzetting tot de stad die het anno 2018 is. Daarnaast biedt het archief ook een virtuele koetsrits aan die populair is onder de bezoekers. Met de koets rijdt u door het Utrecht van 200 jaar geleden. Het lijkt met echt, want de koets hobbelt, beweegt en schokt over de nauwe straten. Onderweg ziet u typische Utrechtse taferelen aan u voorbij trekken. Let op! Het archief is op 1e paasdag gesloten, maar wel open op 2e paasdag.

Noord-Holland

Amsterdam organiseert vanaf 30 maart 2018 het Tulp Festival. Vanaf die dag zijn 85 plekken in de stad opgefleurd door bloeiende tulpen. U vindt deze plekken langs de kant van de weg, maar ook in de tuinen van musea en hotels. Een route uitstippelen langs een aantal locaties is goed mogelijk en kunt u doen aan de hand van de locatielijst die weergegeven is op de site van het Tulp Festival. Deze activiteit is gratis, maar voor het bekijken van de tulpen in sommige museumtuinen moet wel betaald worden.

Noord-Brabant

Brabants Landschap en de natuurgidsen van IVN Natuur Educatie organiseren op maandag 2 april 2018 de Dag van het Landschap. Tijdens deze dag worden speciale natuurwandelingen met gids georganiseerd. Deze legt u tijdens de wandeling uit wat u misschien niet zo snel opvalt in de natuur, zoals welke dieren er allemaal al actief zijn en waaraan u dit kunt zien. Om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur vertrekken er op 14 locaties in Brabant wandelingen die elk anderhalf uur duren. Alle 14 startlocaties kunt u vinden op de website van Brabants Landschap.

Zuid-Holland

In Wateringen vindt op 2 april 2018 de jaarlijkse oldtimer-evenement Back to the Good Times plaats. Hier komen bezitters van motorische voertuigen van vóór 1980 samen, maar bewonderaars van oude auto’s, motoren, brommers of legervoertuigen zijn ook van harte welkom!

Zeeland

Elke eerste zondag van de maand wordt in de binnenstad van Middelburg de Kunst- en Cultuurroute Middelburg georganiseerd. Ook op zondag 1 april is dit het geval. Dan openen 37 culturele plekken in de stad hun deuren voor het publiek. Elke editie van de route heeft een thema en dit keer is dat muziek. Daarom spelen leerlingen van de Zeeuwse Muziekschool op 6 van de te bezoeken locaties allerlei soorten muziek. Meer informatie over de locaties vindt u op de site van de Kunst en Cultuurroute Middelburg. Let op! Niet elke locatie is kosteloos te bezoeken.

middelburg

Ontdek Middelburg tijdens de Kunst- en Cultuuroute.

Limburg

31 maart is de laatste dag van de tentoonstelling Van Landweer tot startbaan in Infocentrum Groote Heide in Venlo. Dit infocentrum staat in natuurgebied De Groote Heide, een deel van Limburg dat al eeuwen oud is. In de middeleeuwen rijden hier huzaren rond die hun vechttechnieken oefenen op de aardewallen die tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar zijn. Tijdens de tentoonstelling in het infocentrum ziet u hoe de Groote Heide in de loop van de tijd is veranderd.

Gelderland

Kunstwerken of gebruiksvoorwerpen van hout, hoe worden die eigenlijk gemaakt? U kunt het zien tijdens de open dag van de houtdraaierij in Wehl op 2 april 2018. Tijdens deze dag kunt u de beste houtdraaiers van Europa aan de slag zien en er worden ook houten objecten verkocht.

Overijssel

Liefhebbers van vliegeren moeten tijdens het paasweekend in Vroomshoop zijn, want hier vindt dan het jaarlijkse vliegerfestival plaats. Zelf meedoen is helaas niet meer mogelijk, maar genieten van de opgelaten vliegers kan wel. Het festival begint op 31 maart en eindigt op 2 april.

Drenthe

In het Drentse museumdorp Orvelte wordt op 1 april een paasmarkt georganiseerd. Alle winkeltjes, attracties en horecagelegenheden zijn dan ook geopend. Daarnaast kunt u op deze dag ook het dorp zelf beter bekijken, want het is bijzonder oud en goed bewaard gebleven.

orvelte

Orvelte is een zeer authentiek dorp.

Groningen

Iets leuks doen samen met uw (klein)kinderen? Dan is een bezoekje aan de belevingsboerderij de Zes Grazen in het dorp Sint Annen wellicht een goed idee. Op deze boerderij zijn net lammetjes geboren en op 31 maart worden mogen die geaaid worden. Daarnaast is er op deze dag ook een voorjaarsmarkt en kledingbeurs op het terrein van de boerderij.

Friesland

Het Friese dorp Beetsterzwaag viert in 2018 de 100e verjaardag van kunstenaar Jan Loman. Loman is in 2006 overleden, maar heeft een groot deel van zijn leven gewoond en gewerkt in het dorp. Galerie KunstruimteWagemans eert hem in 2018 met 3 tentoonstellingen. De eerste is nu te zien en laat zijn vroege werk zien. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart is de galerie geopend van 13.00 tot 18.00 uur.

Flevoland

De lente is begonnen en de bloemen en planten laten zich steeds meer van hun beste kant zien. In het paasweekend zijn alle plantenliefhebbers welkom in boerderijtuin De Stekkentuin in Espel, waar ruim 350 soorten helleborussen te bewonderen zijn. Van geel tot roze en van zwart tot groen: de plant is hier werkelijk in elke kleur te zien. Uiteraard staan er nog meer vroegbloeiende planten in de tuin die u kunt bekijken tijdens een korte wandeling. De Stekkentuin is op 30 en 31 maart geopend.

helleborus

De helleborus ziet er zo uit.

Alle bovengenoemde activiteiten zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Veel plezier tijdens uw paasweekend!

(Bron: websites genoemde attracties, VVV Zuid-Limburg)

Geef een reactie