Geld

Geld overmaken tijdens Pasen? Dat ligt 4 dagen stil

Op feestdagen zijn de banken in Nederland gesloten. Ook geld overmaken naar iemand met een andere bank ligt dan stil. In het geval van Pasen is dat extra lang, omdat het al op Goede Vrijdag in gaat en de betaalopdracht pas weer op de eerste werkdag, dit jaar dinsdag 3 april 2018, verwerkt wordt. Vanaf 2019 gaat hier echter verandering in komen.

Menselijke handelingen

Nederlandse banken maken gebruik van het Europese computersysteem Target 2, dat in het weekend en op feestdagen stil staat. Dit omdat er ook vaak menselijke handelingen voor het betaalverkeer nodig zijn en de benodigde werknemers zijn vrij tijdens die dagen. Sommige Nederlandse feestdagen zijn buiten Nederland niet gebruikelijk, zoals Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en 2de pinksterdag. Op deze dagen is er daarom wel elektronisch betalingsverkeer mogelijk, maar dus niet met kerst en nu met de Paasdagen.

Eerste werkdag

Als u tijdens het Paasweekend geld overmaakt naar iemand met een andere bank, wordt dit bedrag niet direct, maar pas op de eerste werkdag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. Voor onderlinge betalingen, dus tussen personen met dezelfde bank is overboeken tijdens vrije dagen wel direct mogelijk. Dit omdat hiervoor het eigen systeem van de bank gebruikt wordt. Papieren betaalopdrachten worden sowieso alleen op werkdagen verwerkt en dus niet in het weekend of tijdens feestdagen.

Vanaf 2019 wel directe overboekingen

De huidige situatie verandert per 2019. De Nederlandse banken stappen dan namelijk af van het Europese computersysteem en nemen dan een eigen betalingssysteem in gebruik. Aan dat systeem wordt nu nog gewerkt. Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland legt tegenover RTL-Z uit dat er binnen Europa verschillende wensen zijn. Buiten Nederland wordt er niet zo zwaar aan getild dat betalingen tijdens het weekend en feestdagen stil liggen. In Nederland willen klanten juist wel graag dat geld snel op hun rekening staat. Het is volgens de woordvoerder daarom “onwaarschijnlijk dat op korte termijn Target 2 24 uur per dag kan werken.” Op termijn is het echter wel de bedoeling dat ook in andere Europese landen geld overmaken sneller gebeurt.

(Bron: RTL-Z, Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS)

Geef een antwoord

Reactie

    Elsnu says:

    Ik blijf het belachelijk vinden dat je in het weekend of tijdens feestdagen geen geld kan overboeken! Het systeem is volledig gedigitaliseerd! Er komen geen andere menselijke handelingen aan te pas! De enige manier waarop de ontvangende of versturende bank nog rente kan vangen!