Een Wlz-clausule, voor het geval u ooit naar een verpleeghuis moet: wel of niet verstandig?
Publicatiedatum: 10 maart 2025
Als u noodgedwongen naar een verpleeghuis moet verhuizen, betaalt u daar een eigen bijdrage voor. Hoe hoger uw inkomen en vermogen zijn, hoe hoger deze eigen bijdrage uitvalt. Maar u kunt uzelf alvast voorbereiden, voor het moment dat u inderdaad in een verpleeghuis moet wonen. Door een speciale Wlz-clausule in uw testament op te laten nemen, kunt u alvast uw wensen vastleggen. Hoe werkt dit en wat zijn de voor- en nadelen van deze clausule?
Wat komt erbij kijken als u naar een verpleeghuis moet verhuizen?
Als u een beroep moet doen op de Wlz, omdat u bijvoorbeeld in een verpleeghuis moet gaan wonen, betaalt u hiervoor een eigen bijdrage aan het CAK. Dit kan een hoge of lage eigen bijdrage zijn, afhankelijk van uw situatie. Want heeft u nog een thuiswonende partner, dan betaalt u een lage eigen bijdrage. Maar is dat niet het geval en moet u langer dan 4 maanden in het verpleeghuis blijven? Voor de eerste 4 maanden geldt nog een lage eigen bijdrage, daarna betaalt u een hoge eigen bijdrage. En die kan ruim boven de 1.000 euro per maand bedragen. Het maximum is zelfs 2.954,40 euro per maand.
Hoe hoog deze eigen bijdrage in uw geval is? Dat hangt af van uw inkomen, vermogen en persoonlijke situatie. Hiervoor kunt u een proefberekening bij het CAK doen. Let er wel op dat de hoogte van deze eigen bijdrage is gebaseerd op uw inkomen en vermogen van 2 jaar eerder. In 2023 zijn de AOW- en andere uitkeringen harder gestegen dan gewoonlijk, in reactie op de extreme inflatie van het jaar daarvoor. Daardoor is de eigen bijdrage in 2025 ook harder gestegen dan gewoonlijk, zoals we in een eerder artikel uitleggen. Na het betalen van de eigen bijdrage moet u overigens ook nog een bedrag overhouden om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit heet ook wel de ‘zak- en kleedgeldgrens‘.

Is de Wlz-clausule dan een optie?
U kunt in uw (levens)testament alvast een speciale Wlz-clausule op laten nemen, met het oog op een latere opname in het verpleeghuis. Wat betekent het concreet, als u dit laat vastleggen door een notaris? Het wil zeggen dat u op een gepland moment al afstand kunt doen van uw vermogen, waar uw erfgenamen aanspraak op kunnen maken. Bijvoorbeeld als u gebruik moet maken van de Wlz, in de vorm van opname in een verpleeghuis.
Stel dat uw kinderen in dit geval de erfgenamen zijn van u en van uw overleden partner. Volgens het reguliere erfrecht maken uw kinderen pas aanspraak op hun erfenis, als hun beide ouders zijn overleden. Maar met deze clausule kunnen ze dit al eerder opeisen, op het moment dat u (de langstlevende ouder van uw kinderen) naar een verpleeghuis moet bijvoorbeeld. Op papier kan zo’n Wlz-clausule een slimme zet zijn. Want uw vermogen daalt, daarmee ook uw eigen bijdrage voor het verpleeghuis. Toch?

Zit er nog een addertje onder het gras?
Maar houd er rekening mee dat u hier later pas van kunt profiteren. Want stel dat u in maart 2025 naar een verpleeghuis gaat en dat uw kinderen meteen uw erfenis op kunnen nemen? Dan daalt uw vermogen weliswaar, maar uw eigen bijdrage gaat in principe pas per 1 januari 2028 omlaag. Dat gebeurt pas na 2 volledige kalenderjaren, want de erfenis was op 1 januari 2025 namelijk nog niet opeisbaar. Voor die tussenliggende kalenderjaren, 2026 en 2027, is eventueel een aanpassing van de eigen bijdrage mogelijk, waarbij wordt gekeken naar het huidige inkomen. Maar daar zijn ook weer voorwaarden aan verbonden.
En bent u tegen die tijd nog wel in leven, na ruim 2 jaar in het verpleeghuis? En kunt u de hoge eigen bijdrage al die tijd blijven betalen? Denk hier goed over na en laat u goed informeren, voordat u eventueel kiest voor deze clausule.
(Bron: Archief, CAK, Plus Online, Doehetzelfnotaris.nl, Zicht op Geld, Infotaris, Rijksoverheid. Foto: Remko de Waal/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is te hopen dat je hier nooit mee te maken krijgt. Mijn man lag al maanden jn hrt ziekenhuis en ddn krijg je opeens te nakrn met hrt CAK, mijn man moest naar her verpleeghuis ja, waar dan, alles ligt overvol en geen plek, maar wel eigen bijdrage betalen, wat totaal niet klopte, wat heb ik hier een verdriet van gehad, ik maaktd mij zorgen om mijn man, maar ik was alleen maar druk net het CAK, wat slecht en wat en ik een verdriet gehad. Ik wil ervoor mijn man zijn en niet dat je je ook nog druk moet maken om het CAK, dat is zeer pijnlijk en zeer slecht geregeld hier. Er werd gezegd, tja, Uw man ligt op de verkeerde plek in het verkeerde bed, konden wij hier iets aan doen? Nee dit is slecht geregeld en ik ben bang dat het alleen maar erger word. Het CAK,wat een verschrikking. De eigen bijdrage klopte voor geen meter, het duurt een eeuwigheid voordat de berekening opnieuw word gedaan. Slechte communicatie, had het gevoel dat ze daar bij het CAK niet eens weten waar ze mee bezig zijn. Mijn man was al lang overleden en ik zat nog met die eigen bijdrage waar ik nog steeds geen bericht van had. Bah wat een verschrikking, dit moet veel beter, dit is niet normaal. Het heet het CAK, nou ik noem het KAK wat een verschrikkelijke organisatie.
Zelf ook veel ellende gehad met het CAK, toen de Ombudsman gevraagd, dat helpt, hebben juristen die de weg weten.
Er is ook een Klachten functionaris bij de CAK. Gevraagd om een goed overzicht.
Was er bekend of u getrouwd was of niet bijvoorbeeld. U kon hulp krijgen van de WMO bijv. Gratis als uw man in de Wlz.zit. Niet opgeven!
Kan T. Visser het 2e gedeelte van zijn of haar reactie beter toelichten? Het 1e gedeelte is wel begrijpelijk.