pensioen3daagse

De Pensioen3daagse

Op 1, 2 en 3 november 2016 gaat voor de 6e keer de Pensioen3daagse van start. Het thema van dit jaar: Financiële veerkracht voor de oude dag. Want wat veel mensen zich niet realiseren, is dat belangrijke levensgebeurtenissen ook consequenties hebben voor hun pensioen.

Pensioen bij scheiding

Er zijn 2 belangrijke levensgebeurtenissen die verstrekkende consequenties hebben zonder dat we ons dat realiseren. Een daarvan is scheiden. Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is geregeld dat de partner recht heeft op de helft van het pensioen. Gaat u uit elkaar, dan behoudt u dit recht. Om dit uit te kunnen keren, moet het pensioenfonds wel van de scheiding op de hoogte zijn. Dit doet u door het te melden met het formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen. Dat moet binnen 2 jaar. Maakt u andere afspraken, of kiest u ervoor om het pensioen niet te verdelen, dan moet u dit vastleggen in een scheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Een kopie van deze overeenkomst moet u naar de pensioenuitvoerder sturen. Zij maken op basis van deze gegevens een berekening. Bent u lang geleden gescheiden, maar weet u niet zeker of alles geregeld is? Er zijn 5 dingen die u kunt checken om te weten of het goed geregeld is.

Pensioen bij overlijden

Een andere ingrijpende levensgebeurtenis die van invloed is op het pensioen is overlijden. Ga voor uzelf na hoe het is geregeld met het nabestaandenpensioen. Dit verschilt per werkgever. Nabestaanden ontvangen dit pensioen ook al hebben zij niet de pensioengerechtigde leeftijd. De voorwaarden van de uitkering verschillen per pensioenregeling. Is er een ex-partner in het spel, dan heeft diegene mogelijk ook nog recht op een deel van het nabestaandenpensioen. Dit is het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Wat de hoogte van het pensioen is, hangt af van de tijd die u samen bent geweest. Wilt u zeker weten hoe dit zit? Vraag het na bij uw pensioenuitvoerder.

Wijzer in geldzaken en de Pensioen3daagse

De Pensioen3daagse wordt jaarlijks georganiseerd door Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. Tijdens de Pensioen3daagse kunt u zich op allerlei manieren informeren over uw pensioen. Bijvoorbeeld check uw pensioen en  de onlinetool Wat moet ik doen voor mijn pensioen?, die u direct persoonlijke tips geeft om uw eigen pensioen goed te regelen. U kunt ook één van de vele activiteiten bezoeken die worden georganiseerd door de honderden deelnemende organisaties. Op de website van Wijzer in geldzaken vindt u antwoord op veel vragen over uw pensioen.

(Bron: Wijzer in geldzaken)

Stel uw vraag aan Olaf Simonse – Wijzer in geldzaken

U kunt van dinsdag 1 november tot en met woensdag 2 november 12.00 uur hieronder vragen stellen aan Olaf Simonse van Wijzer in geldzaken over uw pensioen. Na woensdag 2 november 15.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. U heeft uiterlijk woensdag 9 november 2016 antwoord op uw vragen. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een antwoord

Reacties (36)

  Chribe says:

  Hallo Olaf,
  vraag is: ik moet mijn ex-vrouw ca 28.000 € betalen. ik heb met haar en mijn pensioenfonds afgesproken dat ik dit betaal in maandelijkse termijnen ipv afkoop in één bedrag. Moet ik dit bedrag betalen tot mijn overlijden of tot dat het bedrag is “afbetaald”.
  Dank voor je reactie

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Chribe,

   Je ex heeft recht op een levenslange betaling van een deel van je ouderdomspensioen. Dit kon je afkopen met een eenmalig bedrag van € 28.000 maar dat heb je niet gedaan. Het maandbedrag dat je nu betaalt is daarom een levenslange uitkering.

   Groet,
   Olaf

  Molendijk says:

  Hoe kunnen we ons nu voorbereiden als het binnen 10 jaar gaat van met 58 jaar in de VUT of Prepensioen naar AOW na je 67 of nog veel later. Als het onbetaalbaar wordt omdat men veel ouder wordt waarom halen we het dan niet weg bij de ouderen? AOW korten wanneer je de respectabele leeftijd van 70 heb bereikt. Met 65 jaar met pensioen en een volledige AOW uitkering tot 70 jaar en daarna ieder jaar 2% minder AOW. Hoe ouder je wordt hoe minder pensioen. Dan kunnen de meeste mensen nog iets leuks doen na een arbeidzaam leven en vergeet niet dat er via bijvoorbeeld de BTW weer 2 maanden AOW uitkering terugvloeit naar het rijk. Laten we de discussie levendig houden en niet accepteren dat Den Haag bepaald of we nog iets terug krijgen.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste meneer of mevrouw Molendijk,

   Het vervelende is dat je je hier inderdaad bijna niet op kan voorbereiden. Er wordt ergens een streep gezet en voor sommige mensen betekent dit dat ze een aanvulling op het inkomen missen. Dit zijn politieke beslissingen. Dit gebeurt om het pensioen betaalbaar te houden, maar er is een groep mensen die vlak voor die pensioendatum zit en dan geen tijd meer heeft om dit financiële gat te dichten. Er is een overbruggingsregeling beschikbaar, maar die geldt maar voor een kleine groep mensen. Het lijkt me inderdaad goed om de discussie levendig te houden.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  joop visser says:

  Geachte heer Olaf Simonse,

  ik zit al jaren in de WAO, mijn werkgever was verplicht mijn pensioen aan te vullen.
  ik twijfel of hij dit heeft gedaan??
  ik heb wel eens contact gehad met de afd Personeelszaken en die zeiden altijd, dat heeft nog tijd genoeg want U bent nog niet toe aan Uw pensioenleeftijd.
  Wat kan ik nu doen om erachter te komen of ze de aanvulling hebben gedaan, en wat moet ik doen als ze die aanvulling niet hebben gedaan??
  Vr. Gr. Joop Visser, HUIZEN

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Joop,

   Dat zal erg lastig zijn om nog te bewijzen. U kunt aan het pensioenfonds vragen wanneer de laatste premie is ingelegd. Als dat afwijkt van de tijd dat u in de WAO zit, weet u in iedere geval, of de werkgever wel of niet de premie heeft betaald. Overigens is het zeker niet standaard dat de werkgever verplicht is om de premie voor pensioen door te betalen als men in de WAO zit. Sterker nog, ik betwijfel of dit in de praktijk gebeurt. Zou namelijk onbetaalbaar worden voor werkgevers.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  Marion1888 says:

  geachte heer Olafse,

  Mijn vader en moeder zijn in 1996 gescheiden.
  Mijn moeder heeft binnen 2 jaar het formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen aangetekend verstuurd naar het pensioenfonds.
  Ze heeft sinds 2009 recht op een deel van het pensioen van mijn vader.
  Nu blijkt dat het Pensioenfonds al die jaren alleen pensioen aan mij vader uitbetaald heeft omdat de Mededeling zogenaamd niet aangekomen was. Pas toen ik met een kopie van het formulier + aantekenbewijs op de proppen kwam, gaf men toe dat er intern (overgang van het ene naar het andere pensioenfonds) een fout is gemaakt.
  Mijn vader moet nu 23.000 euro aan mijn moeder terug betalen aangezien hij teveel pensioen ontvangen heeft, wat hij nooit geweten heeft.

  Mijn moeder heeft overzichten het Pensioenfonds ontvangen in 2012 en 2013 waarop vermeld stond dat zij geen recht had op pensioen van mijn vader.
  Mijn vader heeft zelf contact opgenomen met het Pensioenfonds omdat hij het raar vond dat mijn moeder maar geen pensioen ontving.
  Nu legt het Pensioenfonds de verantwoordelijkheid bij mijn vader.
  Hij moet maar een regeling treffen met mijn moeder inzake die 23.000 euro.
  Dit lijkt mij de omgekeerde wereld.
  Hoe had mijn vader immers moeten weten dat hij teveel pensioen ontving?

  Wat kunt u mij (en mijn ouders) adviseren mbt bovenstaande?

  Hartelijk dank alvast!!

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Marion,

   De fout ligt hier bij het fonds en ik vind dat deze dan ook maar met een oplossing moet komen. Een mooie zaak voor de ombudsman pensioenen lijkt mij. Via de website van de ombudsman pensioenen (http://www.ombudsmanpensioenen.nl/) kun je zien hoe je een klacht kunt indienen. Ze adviseren om hier eerst telefonisch over te overleggen.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  Rolf Dam says:

  Hallo Olaf,
  Mijn vrouw is in 2011 na 40 jaar huwelijk op

  Corry9 says:

  Als gescheiden persoon heb ik wel afspraak gemaakt destijds over de verdeling maar op mijnpensioen.nl krijg ik geen inzage in mijn deel van het te verwachten pensioen van mij ex. Een reactie van het pensioenfonds ex vertelde per telefoon dat het wel vaker wordt gevraagd maar dat dat nu eenmaal zo is.

  Schriftelijk kreeg ik in 2008 een bevestiging van het pensioenfonds van mijn ex met data wanneer uitgekeerd gaat worden, nu blijkt dat die data wel eens verder in de toekomst liggen omdat indien mijn ex langer blijft werken zij ook nog niet gaan uitbetalen. Als destijds zwart op wit data zijn vastgesteld mogen zij dan éénzijdig veranderen van strategie ?

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Geachte mevrouw,

   Op het moment dat u inlogt op de website, worden uw gegevens die alleen voor u zijn in te zien, opgehaald bij de pensioenuitvoerders. Bij raadpleging van de website worden om privacy redenen alleen de eigen pensioengegevens getoond.

   Het is niet mogelijk om te laten zien of en hoeveel pensioen u eventueel van uw ex-partner zult ontvangen. Dit komt doordat het pensioenrecht tot aan pensionering bij degene ligt die het pensioen opbouwt. Uw ex-partner kan dus ook niet zien wat hij/zij eventueel van u zal ontvangen. Tot datum pensionering van de ex-partner wordt u door de pensioenuitvoerders schriftelijk geïnformeerd. U krijgt eens per jaar een Uniform Pensioen Overzicht waarop u kunt zien hoeveel pensioen u van de pensioenuitvoerders van uw ex-partner krijgt.

   Als uw ex-partner langer blijft werken zal zijn/haar pensioen later ingaan en dat geldt dan dus ook voor de ingang van uw aanspraken.

   Groet,
   Olaf Simonse

  Bakviss says:

  Hoe zit het als we alle twee fulltime werken/gewerkt hebben en alle twee pensioen hebben opgebouwd.?

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Bakviss,

   Dat is goed nieuws, jarenlang twee inkomens en dus ook jarenlang twee pensioen. Dus gewoon een goed inkomen na pensionering. In ieder geval meer dan een collega in dezelfde situatie die alleenstaand is. Op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Je moet daar inloggen met je DigiD.

   Of bedoel je hoe dat zit als je gescheiden bent (want daar ging het ook over in de uitzending)? Als je getrouwd bent geweest en je bent gescheiden, dan heb je in principe recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat je getrouwd was. Dat geldt dan ook voor je ex. Als je allebei fulltime werkte, en je verdiende ongeveer evenveel, dan valt dat waarschijnlijk ongeveer tegen elkaar weg. Je houdt het recht, maar als je geen formulier hebt ingevuld, moet je zelf bij je ex aankloppen om dit pensioen te ontvangen. Je kunt ook besluiten om ervan af te zien.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  Peter47 says:

  Hoi Olaf, ik kom tot de ontdekking dat er maar de helft van mijn pensioen wordt uitgekeerd.
  Nu heb ik het UWV gevraagd om een bevestiging doormiddel van een brief.
  Reactie van het calcenter het pensioenfonds moet maar contact opnemen.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Peter,

   Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Het is nooit zo dat er zo maar de helft van je pensioen wordt uitgekeerd. Pensioen is namelijk een opgebouwd recht en daar kan men niet zomaar aan tornen. Bedoel je misschien dat je pensioen maar de helft is van wat je nu als salaris hebt? Dat is op zich niet vreemd. Dat ligt aan de hoogte van de pensioenregeling die is afgesproken. Of ben je misschien gescheiden en ontvangt je ex-echtgenote de helft van het opgebouwde pensioen? Op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en waar je dus recht op hebt. Let op: mijnpensioenoverzicht houdt geen rekening met een scheiding.

   Je hebt het over UWV, maar zij doen alleen de uitkeringen van de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Dus niet de pensioenen. Als je werkloos bent, bouw je meestal geen pensioen op. Je behoudt wel recht op AOW, maar hier gaat de SVB over.

   Als je vraag inderdaad over je pensioenuitkering gaat, dan is het inderdaad het beste om contact op te nemen met je pensioenfonds. Als je vraag over AOW gaat, dan kun je het beste contact zoeken met de SVB.

   Hartelijke groet,
   Olaf

  Rolf Dam says:

  Hallo Olaf,
  Mijn vrouw is in 2011 na 40 jaar huwelijk op 62 jarige leeftijd overleden. Ik was op dat moment 63 jaar oud en met een soort vroegpensioen. Twee jaar later ging ik op 65 jarige leeftijd echt met pensioen waarbij ik mijn partnerpensioen heb uitgeruild. Dit was echter alleen mogelijk voor het pensioen opgebouwd na 2002. De rest is blijven staan. Nu ben ik in 2014 op 66 jarige leeftijd opnieuw getrouwd met een lieve vrouw van 62 jaar.
  Nu zegt mijn pensioenverzekering NN dat mijn huidige vrouw geen nabestaandenpensioen meer van mij krijgt bij mijn overlijden, aangezien ik na mijn pensioen opnieuw getrouwd ben. Klopt dit eigenlijk wel. Het is toch geld wat ik zelf opgebouwd heb.
  Bij voorbaat dank voor uw reactie,
  Rolf Dam

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Best Rolf,

   Ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt dat er nog geld in de pot zit dat gebruikt kan worden voor nabestaandenpensioen. De reden dat je alleen het bedrag na 2002 mocht uitruilen komt doordat in de wetgeving uitruil pas mogelijk is vanaf 2002. Het is lastig om te zeggen waarom het nabestaandenensioen van de jaren daarvoor nu niet beschikbaar is. Dat ligt waarschijnlijk aan het pensioencontract met NN. Misschien is het nabestaandenpensioen gebaseerd op het systeem van een ’bepaalde vrouw’. Er zijn namelijk twee manieren om nabestaandenpensioen te regelen. Het onbepaalde vrouw systeem en het bepaalde vrouw systeem bij het onbepaalde vrouw systeem maakt het niet uit of en er partner is en wie dat is. En bij het bepaalde vrouw systeem maakt dat wel uit. Hierbij gaat het om een specifieke benoemde partner. Dat was niet je huidige partner en misschien is er daarom volgens het contract geen nabestaandenpensioen beschikbaar.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  jolo says:

  Als mijn nabestaandenpensioen ong. 4200 euro per jaar is klopt het dan dat mijn ex mij 85 euro per jaar aan mij overmaakt als mijn pensioen

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Jolo,

   Het ligt er erg aan hoe lang u getrouwd bent geweest. En wat u bij uw echtscheiding heeft afgesproken over uw pensioen. Als u hier geen afspraken over heeft gemaakt, dan heeft u standaard recht op de helft van het ouderdomspensioen dat uw ex heeft opgebouwd tijdens de periode dat u getrouwd bent geweest. Een bedrag van € 85 lijkt mij erg laag. Dat zou ik alleen kunnen verklaren als u maar kort getrouwd bent geweest. Als u lang getrouwd bent geweest, hebt u waarschijnlijk recht op een hoger bedrag.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  Paulalosdos says:

  Mijn vraag is: mijn partner heeft 8 jaar bij de rondvaart Holland internationaal gewerkt.
  Nu krijgt hij pensioen gekregen over iets meer dan 2 jaar.
  Wij hebben geen bankafschriften of andere gegevens meer. Wel heb ik krantenknipsels, foto,s en meerdere dingen waarmee ik duidelijk kan aantonen dat hij daar in de ontbrekende jaren heeft gewerkt. Dit alles is voorzien van datums. Ook staat er op You tube een film met een bekende artiest, waar hij duidelijk op beeld staat. Hij is niet in seizoen dienst geweest, maar in vaste dienst.
  Ook was Holland internationaal vanaf 1964 verplicht pensioen in te houden. Maar ik krijgt ze niet over de brug. Ik heb geen papieren dat hij daar in dienst geweest is. Dus we kunnen het schudden.
  Er zijn zomaar 6 jaar weg, bent u het Holland inter nationaal rondvaart eens, dat ondanks de TV beelden, kranten knipsels en de foto’s voorzien van datums, we totaal geen recht van spreken hebben. Collega’s kunnen beamen dat hij daar heeft gewerkt.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Geachte mevrouw/mijnheer,

   Wat een vervelende situatie voor u. Waarschijnlijk heeft het pensioenfonds echt bewijsstukken nodig waaruit blijkt dat pensioenpremie is ingehouden en dat blijkt niet uit krantenknipsels, foto’s en filmopnamen. Het kan overigens ook zijn, dat uw partner de eerste jaren te jong was om bedrijfspensioen op te bouwen. Vroeger kenden veel pensioenfondsen namelijk een hogere toetredingsleeftijd dan nu. Het spijt ons u in deze kwestie niet verder te kunnen helpen. Eventueel kunt u overwegen om juridisch advies in te winnen. Maar u moet goed afwegen of de kosten hiervan niet te hoog zijn in vergelijking tot het pensioen wat u verwacht te krijgen.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  ben555 says:

  Olaf,
  Betreft : kapitaal pensioen (dus niet bij een pensioen fonds)
  Juli 2017 wordt ik 65 jaar en dan ben ik verplicht om mijn pensioen aan te kopen, voor de rest van mijn leven.
  Omdat de rente op dit moment en volgend jaar ook dermate laag is, zal mijn pensioen ook laag zijn.
  Dit staat in geen enkele verhouding tot een pensioen bij een pensioen fonds, gebaseerd op middel loon.

  AOW krijg ik pas als ik 66 jaar wordt, dus in 2018.
  Mijn vrouw krijgt pas AOW in 2022 (+ 3 maanden)

  Als ik via de UPO’s de verwachte pensioenen van 2011 en 2015 met elkaar vergelijk, dan is er een achteruit gang van ruim 30% !! En dat wordt in 2017 alleen maar erger, heb ik begrepen.
  Kan ik mijn kapitaal onder brengen bij een pensioen fonds (ik heb nu een klein pensioen bij Philips dat nu al uitkeert bij 60 jaar) en dan hopen op een redelijk middel loon pensioen?

  Welke mogelijkheden heb ik nog om dit te maximaliseren?

  Alvast bedankt.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste Ben,

   Je hebt van twee zaken last. Ten eerste bouw je bij een verzekeraar een eigen pensioenkapitaal op. Voor dat kapitaal moet je een uitkering aankopen en daar ben je afhankelijk van de rekenrente. Deze is nu heel laag en dat verlaagt je uitkering. Daarnaast heb je waarschijnlijk minder opgebouwd kapitaal dan dat er voor een deelnemer die bij een pensioenfonds op middelloon heeft opgebouwd. En met minder kapitaal kun je minder pensioen aankopen.

   Je kunt twee dingen doen om je pensioen te maximaliseren. Je kunt je pensioen niet onderbrengen bij een pensioenfonds. Maar je kunt wel shoppen bij verschillende verzekeraars om van je pensioenpot een uitkering in te kopen. Gebruik hiervoor een vergelijkingssite, dan heb je snel inzicht wie je het beste kan bieden.

   Daarnaast is het nu ook mogelijk om te gaan doorbeleggen met je pensioen. De wet is er, maar er zijn nog geen producten. Die komen de komende maanden. Je uitkering kan hoger zijn door dat je gaat beleggen maar je loopt ook kans op een lager pensioen bij tegenvallen rendement. Dus overweeg goed of dit bij je past.

   Hartelijke groet,
   Olaf

  Loes Bakker says:

  Ik ben 16 jaar getrouwd geweest van 1975 tot Juli 1991.
  Ik moest het zelf regelen om over de 16 jaar mijn deel van mijn ex zijn pensioen uitgekeerd te krijgen vanwege de boon van loonregeling die later inging.
  Zelf maar uiteindelijk een kopie opgestuurd met beide handtekeningen en ik krijg €98,= p/m uitgekeerd waarover ik ook belasting moet betalen.
  Nu wordt er gezegd dat ik recht zou hebben op de helft van de 16 jaar, dit zou dan toch meer p/m moeten zijn?
  Mijn ex werkte toen 40 uur per week als ambtenaar met onregelmatigheidstoeslag.
  Graag u antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Loes Bakker.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste mevrouw Bakker,

   Ik leid uit uw vraag af dat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent geweest. Het is een beetje moeilijk te zeggen, maar € 98 per maand lijkt mij aan de lage kant. U kunt door het ABP een berekening laten maken, maar daar heeft u toestemming van uw ex voor nodig. Wil hij deze toestemming niet geven, dan adviseer ik u om juridisch advies in te winnen.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  Twins says:

  Geachte heer Simonse
  Ik heb de volgende vraag: ik ben van 1974 tot1994 getrouwd geweest,over het pensioen in deze twintig jaar is met de scheiding niets geregeld, mijn ex wilde hier niets van weten hij zag het later wel. Nu is hij met pensioen en toen ik het abp hierover met wat vragen belde kreeg ik als antwoord dat hier niets meer aan te doen is, Is dit ook zo? Is het verjaard?
  Ik ben benieuwd naar uw antwoord

   Loes Bakker says:

   U kunt een formulier aanvragen bij het ABP betreft u vraag over uw recht betreft pensioen over de 20 jaar, dit formulier moet u ex tekenen.
   Omgekeerd als u tijdens deze 20 jaar heb gewerkt vraagt u een formulier aan bij uw verzekering want u ex heeft ook recht op een deel van u pensioen over de 20 jaar.
   Het is zeker niet verjaard!
   Ik heb hetzelfde dan u en het bovenstaande uitgevoerd.
   Succes.

   Olaf Simonse - Wijzer in Geldzaken says:

   Beste mevrouw Bakker,

   Als u in gemeenschap van goederen getrouwd was, dan heeft u inderdaad recht op de helft van het pensioen dat tot aan uw echtscheiding is opgebouwd. Dit recht verjaart niet. ABP heeft ongelijk als ze zegt dat hier niets meer aan te doen is. Ze bedoelen waarschijnlijk dat de uitkering van het pensioen dan niet meer via ABP verloopt, maar u houdt het recht. U moet het pensioen rechtstreeks van uw ex-man krijgen. Het is verstandig om hierover juridisch advies in te winnen.

   Hartelijke groet,
   Olaf Simonse

  oosterwijck says:

  In 2008 werd ik ontslagen, op 55 jarige leeftijd, en kreeg gedurende 2 jaar een WW uitkering. In die periode betaalde UWV mijn pensioeninleg. Maar tot op heden, vind ik die pensioenopbouw van het UWV niet terug in mijn pensioenoverzicht. Ik heb daarover al eens een brief geschreven naar UWV, met de vraag: waar die pensioeninleg gebleven is? , maar krijg niet eens antwoord. Na twee jaar WW kwam ik in de WAO en werd mijn pensioenopbouw voortgezet door de WAO. En ook de pensioenopbouw vanuit de WAO vind ik nergens terug in mijn pensioenoverzicht. Ik denk dat heel veel mensen in Nederland, met dezelfde vragen zitten. Er hebben namelijk heel veel mensen een WW uitkering genoten en pensioen opgebouwd. En er zijn heel veel mensen, die vanuit de WAO pensioen opbouwen. Voor al deze mensen is een duidelijk antwoord een zegen.

  gzinken says:

  Waar zijn deze activiteiten ?waar ik meer kan weten over mijn pensioen.

   MAX Vandaag says:

   Beste gzinken, hartelijk dank voor uw bericht. In het artikel staan links naar de verschillende pagina’s met verdere informatie over het pensioen. Op https://www.wijzeringeldzaken.nl/ is veel informatie te vinden.

  kaka says:

  Na 9 jaar in het huwelijk met mijn man met 3 kinderen, begon mijn man met andere dames te gaan en liet me koude liefde zien, bij meerdere gelegenheden dreigde hij me te scheiden toen ik hem wilde vragen over zijn affaire met andere dames, Ik was helemaal verwoest En verward totdat een oude vriend van mij vertelde over een liefdesgeneesheer genaamd DR Goko die mensen met hun relatie en hun huwelijksprobleem helpt, introduceert ze mij aan deze dokter die me echt helpt als ik hem contacteerde, kreeg hij Mijn man Terug in 48 uur, dus begon hij zich te verontschuldigen, nu is hij opgehouden met dames uit te gaan en hij is bij mij voor goed en echt. Neem contact op met deze liefdesarts in relatie of huwelijksprobleem en vind allerlei problemen die u moeilijk kunt oplossen en hij zal een blijvende oplossing voor hen opstellen. Hier is zijn e-mailadres, (dr.gokosspiritualcaster@gmail.com

  LeonBertien says:

  Beste Olaf.
  Ik heb een vraag betreffende mijn pensioen opbouw. Mijn situatie is als volgt. In 2005 ben ik ziek uitdienst getreden door ontslag. Ik werd na mijn ziekte verlof voor 38% arbeidsongeschikt. In 2009 ben ik 80-100% arbeidsongeschikt gekeurd. Tot mijn verbazing heeft Nationale Nederlanden mijn opbouw stop gezet. Is dit terecht of onwettig?

  m.v.g. Leon

   MAX Vandaag says:

   Beste LeonBertien, bedankt voor uw reactie. De vragen aan Olaf Simonse kunt u vandaag voor 12.00 uur plaatsen in het artikel ‘Wat kunt u doen voor uw pensioen’? op https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/wat-kunt-u-doen-voor-uw-pensioen/

  Marian3015 says:

  Hoe wil ik Lord Bubuza bedanken voor zijn hulp? Heer Bubuza is een God op aarde in menselijke vorm. Mijn vriend liet me achter voor een ander meisje en sinds hij wegging ben ik hart gebroken en leefde een pijnlijk en bedroefd leven, ik deed alles wat ik kon om hem terug te krijgen, maar hij weigerde en vertelde me om verder te gaan omdat hij onze relatie moe was en ook hij heeft iemand anders gevonden, ik probeerde zonder hem verder te gaan maar vanwege de liefde die ik voor hem heb, kon ik het niet. Dus op een dag kwam mijn vriend naar mijn huis en vertelde me hoe Lord Bubuza haar hielp haar verloofde terug te krijgen, dus neem onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via e-mail en hij vertelde me dat hij me zal helpen en dat mijn vriend me binnen 12 tot 16 uur zal smeken. Ik deed alles wat hij me vertelde en tot mijn grote verbazing kwam een paar uur later mijn vriend naar me toe, viel op zijn knieën huilend en smeekte me om mijn vergiffenis, wat ik deed. Heb je problemen met je geliefde of heb je hulp nodig ??? haast u nu en neem contact op met Lord Bubuza via e-mail: *** (Wegens privacy redenen mogen er geen mailadressen in berichten worden genoemd)

  tricia777 says:

  Ik hou zoveel van mijn man dat we blij waren met twee kinderen, een jongen en een meisje. 3 maanden geleden begon ik een aantal vreemde veranderingen van hem op te merken. een paar weken later kwam ik erachter dat mijn man iemand anders ziet. Hij kwam laat thuis van zijn werk, hij geeft nauwelijks meer om mij of de kinderen, soms gaat mijn man weg en komt zelfs een paar dagen niet thuis. Ik heb er alles aan gedaan om dit probleem op te lossen, maar niets werkte. Ik werd erg ongerust en had hulp nodig. Ik las over Dr Goko-verhalen op een website die suggereerde dat dr. Goko kan helpen bij het oplossen van huwelijksproblemen, het herstellen van verbroken relaties, enzovoort. Dus ik nam contact met hem op en ik vertelde hem mijn problemen. Hij heeft mijn huwelijk opgelost en hij biedt een oplossing voor mijn probleem, nu zijn mijn man en ik weer bij elkaar. alles werkt goed in mijn huwelijk en ik ben zo blij dat Dr. Goko mijn man succesvol naar mij terugbrengt. als er een probleem is in uw huis, gezondheid, huwelijk / relatie en meer stuur een e-mail naar Dr.gokosspiritualcaster@gmail.com dan kunt u hem een ​​whatsapp-chat geven op +2348056398964