overstappen

Overstappen van zorgverzekering? Hier moet u op letten

In de laatste weken van het jaar, krijgt iedereen de kans om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Een ideaal moment om nog eens kritisch te kijken of uw verzekering nog wel bij u past. Het is soms een hele klus om erachter te komen naar welke verzekeraar u het beste kunt overstapen. Gelukkig zijn er verschillende methodes die u op weg kunnen helpen.

Is overstappen nodig?

Om te beginnen kunt u bij uw eigen verzekeraar kijken of uw pakket nog bij u past. Kijk naar waar u recht op heeft en waar u in het nieuwe jaar behoefte aan zal hebben. Let ook op de polis en de nieuwe premie die u moet gaan betalen. Bent u hier helemaal tevreden over? Dan is overstappen niet altijd nodig. Wat u wel kunt doen, is telefonisch bij de verzekeraar informeren over nieuwe aanbiedingen en pakketten. Wellicht is het voor u voordeliger om over te stappen van contract binnen uw eigen verzekeringsmaatschappij.

zorgverzekering
Lees ook: Overstappen van zorgverzekering is niet altijd voordeliger

Creëer een overzicht

Bent u niet tevreden en denkt u aan overstappen? Maak dan een overzicht van dingen die voor u belangrijk zijn die vergoed moeten worden. Schrijf ook de premie, die u nu betaalt en moet gaan betalen, bij het overzicht. Ga na welke polis u nu heeft en of u daar tevreden mee bent. Er zijn verschillende polissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatie- en budgetpolis. Een naturapolis vergoedt de behandelaars waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit is goedkoper, maar u kunt niet kiezen door welke behandelaar u wordt geholpen. Bij een restitutiepolis kan dat wel, maar deze is om die reden duurder. Bij combinatiepolis worden deze polissen gecombineerd. Een budgetpolis is een goedkope versie van een naturapolis.

Vergelijken

Heeft u helemaal helder wat u belangrijk vindt, dan kunt gaan vergelijken. Er zijn veel websites die u hierbij kunnen helpen. De website van ACM Consuwijzer, controleert namens de overheid of bedrijven zich aan de regels houden en geven tips over het herkennen van goede vergelijkingssites. Let goed op of de vergelijkingssite onafhankelijk is. Zit er een verdienmodel achter de site? Dan kan het zijn dat het advies wordt beïnvloed door een verdienmodel. Sluit de verzekering altijd af bij de verzekeraar waar u naar wilt overstappen en niet via de vergelijkingssite.

Basis en aanvullend

Het is wettelijk geregeld dat iedereen recht heeft op een basispakket. Dit pakket dekt alle noodzakelijke zorgkosten. Elke zorgverzekeraar biedt ook aanvullende verzekeringen aan. Wanneer u gaat vergelijken, moet u goed letten op welke zorg wel en niet wordt vergoed in het aanvullende pakket en tot welk bedrag. Hoe uitgebreider het aanvullende pakket, hoe lager het eigen risico, hoe meer premie u betaalt, maar hoe kleiner de kans op extra onverwachte kosten. Het wettelijk verplichte eigen risico in 2022 is €385. U betaalt dan de eerste €385 zorgkosten zelf. Het is mogelijk vrijwillig een hoger eigen risico te betalen. Hierdoor verlaagt u de maandelijkse premie, maar betaalt u dus meer wanneer u zorg nodig heeft.

Overstappen en opzeggen

In november stuurt uw zorgverzekeraar de nieuwe premie en voorwaarden voor het nieuwe jaar. Heeft u alle verzekeringen vergeleken en weet u dat u gaat overstappen? Zorg dan dat u de oude zorgverzekering opzegt vóór 1 januari en de nieuwe verzekering afsluit vóór 1 februari. Wilt u dat uw verzekeraar dit voor u regelt, dan moet u zich voor 1 januari aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Omdat het in Nederland verplicht is een zorgverzekering af te sluiten, krijgt u een boete wanneer u niet op tijd de nieuwe verzekering afsluit. Begin daarom op tijd met vergelijken en stap voor het nieuwe jaar nog over.

(Bron: Nibud, rijksoverheid, ACM ConsuWijzer, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reactie

  1. dragon says:

    Dit is niet te doen om dat allemaal uit te vogelen..
    Terug naar het landelijk ziekenfonds zou beter zijn.
    met dit systeem gaat heel veel geld naar administratie. reclame, en de diepe zakken van de directeuren
    STOP met de marktwerking, want hier word ik ZIEK van.