Nieuwe behandeling borstkanker in basispakket

Goed nieuws: vanaf 1 januari 2017 wordt er een nieuwe behandeling bij erfelijke borstkanker vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Omdat het gaat om een experimentele behandeling, laat minister Edith Schippers van Volksgezondheid de behandeling voorwaardelijk toe tot het basispakket.

BRCA1-like

Het gaat om de behandeling van patiënten met zogeheten BRCA1-like, stadium III erfelijke borstkanker. Hierbij wordt de patiënt behandeld met een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie. De vergoeding geldt voor de duur van 6 jaar en geldt voor patiënten met BRCA1-like borstkanker van 18 tot en met 65 jaar. Er is een budget voor vrijgemaakt van 4,4 miljoen euro.

Voorwaardelijke toelating

Voorwaardelijke toelating van behandelingen tot het basispakket gebeurt pas sinds 2012. Sindsdien is het 15 keer voorgekomen. Patiënten krijgen zo toegang tot veelbelovende behandelingen en daardoor ontstaat ook inzicht in de effectiviteit en de kosten van de zorg. Na afloop van de periode valt de beslissing of een behandeling definitief wordt toegelaten of dat de behandeling er weer uit moet.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord